marx2000 Zveřejněno 25. Srpen 2020 Sdílet Zveřejněno 25. Srpen 2020 (upraveno) Zdravím ve spolek.Nikde jsem zde podobné téma nenašel, tak to frknu sem.Přes léto cca. 1/2 květen až 1/2 září kotvím na 118 ř. km. Vltavy.Konkrétně jsou to Županovice. A jsem tu co víkend, přes prázdniny i častěji.Nedávno mi volal soused, že se mu podělal motor a s celou rodinkou veslují někde mezi Častoboří a Obozema jestli bych je neodtáhl. Skočil jsem tedy do lodě a jal se je plout "zachránit". Akce se vydařila a rodinka měla radost až na kost.No a teď konečně k věci.Existuje na Slapech něco jako je asistenční služba u aut?Např. nejede motor, zavolám kamsi a přijede mě kdosi odtáhnout? Dojde benzín, pomůže? Vše samozřejmě za úplatu.Pokud ano, prosím o informaci a dál již netřeba číst :)Co se mne týká, jsem ochoten a v rádiusu do cca. 20 říčních km proti a po proudu (celkem 40 km), pokud budu moci, pomohu. Konkrétně tedy odtah a třeba dovézt benzín nebo nářadí apod. Samozřejmě, vzhledem k velikosti mé lodě, mám jisté limity, to už je pak na domluvě, stejně jako odměna a pomoc. Kvůli penězům to opravdu nedělám. Již jsem se v podobné situaci nacházel několikrát, tak vím jak je to nepříjemné.Tak že, pokud jste někdo z okolí, případně vozíte loď na Slapy a plujete v této oblasti nebo jen proplouváte kolem. A stane li se vám nějaká drobná příhoda, která zkomplikuje další plavbu, zkuste mi zavolat a když tu budu a loď bude na vodě, mohu pomoci. Napište mi prosím soukromou zprávu, a já vám obratem pošlu na sebe telefon.Nejsem v žádném případě servisní technik ani nic podobného, jsem obyčejný smrtelník, který je rád užitečný, pokud to bude v jeho silách. Předpokládám, že se má pomoc bude týkat hlavně menších lodí. Sám nevlastním žádný křižník :)Přeji klidný den. Upraveno 26. Srpen 2020 uživatelem marx2000 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Milan1570 Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 O ničem podobném nevím a už jsem se o to také zajímal. Taková služba se určitě hodí.Pošli mi na sebe telefon. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Jsem na vodě dost často a už jsem měl také tu čest občas někomu pomoci. Nikdy jsem za to nečekal žádnou odměnu nebo něco podobného, když je někdo v problémech na vodě tak je asi normální mu pomoct. Bohužel jsem ale zjistil, že čím pomáháte movitějšímu majiteli honosnější lodě, tak tím je vděk, nebo alespoň poděkování něco co se asi "nenosí".Takže Ti určitě držím palce - je to záslužná činnost. Z vlastní zkušenosti - už jsem měl několikrát na vodě problém (od fouklého těsnění pod hlavou, nefunkční rozdělovač, nebo utržený bowden řazení) je lepší se víceméně spolehnout sám na sebe, nebo kamarády :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 25. Srpen 2020 Autor Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 (upraveno) Jsem na vodě dost často a už jsem měl také tu čest občas někomu pomoci. Nikdy jsem za to nečekal žádnou odměnu nebo něco podobného, když je někdo v problémech na vodě tak je asi normální mu pomoct. Bohužel jsem ale zjistil, že čím pomáháte movitějšímu majiteli honosnější lodě, tak tím je vděk, nebo alespoň poděkování něco co se asi "nenosí".Takže Ti určitě držím palce - je to záslužná činnost. Z vlastní zkušenosti - už jsem měl několikrát na vodě problém (od fouklého těsnění pod hlavou, nefunkční rozdělovač, nebo utržený bowden řazení) je lepší se víceméně spolehnout sám na sebe, nebo kamarády :) Zdarec.Díky za slova podpory. Proplouváš nejspíš občas kolem a víš jaký mám necky. :)Naštěstí voda nadlehčuje, a tak je možnost táhnout i větší loď než je ta má.Říkal jsem si, když plujeme kolem tebe směr Zrůbek, že je fajn, že je někdo z fóra poblíž :) Upraveno 25. Srpen 2020 uživatelem marx2000 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Tak až se opět příště potkáme tak můžeme dát pokec :) , pokud mám loď uvázanou u mola a né vytaženou na bojku tak jsem v 90% na chatě, takže u vody. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mirzik Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Jsem sice z Orlíku, a zrovna v neděli jsem jednoho nešťastníka táhl do kotviště, došel mu benzín u zámku, dle jeho slov jsem byl jediný kdo mu nabídl pomoc, kolem proplulo hodně lodí, ale pršelo a to se asi nepomáhá. Byl slušný, děkoval, nabízel revanž, ikdyž to bylo kousek cca okolo kilometru. Chtěl jen před molo a zbytek že už nějak dopádluje, dotáhl jsem ho až na místo. Jestli je tady na fóru tak, jak jsem říkal na lodi, pomoct si zadarmo je přece normální. Před 3 týdny taky u Trhovek malý 17 nebo 18 stopý motorák a motor KO, ani pádla neměli, táhl jsem je až na Velký Výr, prý co jsme dlužní... nic jsem nechtěl.Sám jsem to 2x zažil, jednou zapalování KO a podruhé eletrika. Pomohli kamarádi, a dal jsem jim aspoň na benzín.Tenkrát jsem našel na netu takovouto "první pomoc pro lodě na Orlíku".Po zavolání na číslo, byla to myslím sobota odpoledne, jsem se dozvěděl že by nás někdo odtáhl, ale nejdřív tak za 3 hodiny a za 2,5 tis. Stalo se mi to u Radavy a potřeboval jsem na Popelíky. Tak jsem slušně poděkoval a volal zmíněné kamarády. Marx2000 cením si této veřejné nabídky, takových to nás ochotných je na vodě dle mé zkušenosti málo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 25. Srpen 2020 Autor Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Děkuji, přeji si aby těch potíží bylo co nejméně a nemuseli jste mi kvůli tomu volat. :)Ale vždy rád připluji, když budu moci.S tím benzínem to třeba u mne může být na delší dobu, protože nejsem čerpací staníce.Mám pár kanystrů, a když zrovna nebudou plné, budu muset nejprve do Drevníků autem k čerpačce a pak teprve připlout.Proto bych preferoval buď malé lodě (víc jak 20 litrů nepoberu) nebo odtáhnout k čerpačce buď Kamýk nebo Živohošť.Peníze snad jen za ten benzín, kdybych jej náhodou vezl, u menších případů to pivko spraví :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ENNY Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 (upraveno) Loni jsem byl s gumákem (letos s kajutovkou a zatím nikdo nic), 30 motor a táhnul jsem asi 7m loď skoro přes celé Vrané, kolem byly větší lodě a nikdo neměl čas....ono je to jak na silnici, což je docela smutné. A určitě je pravda, čím lepší a dražší loď, tím menší čokoláda za odměnu :) Upraveno 25. Srpen 2020 uživatelem ENNY Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Tahám furt a často. Letos zatím dvě, zato najednou. Největší úlovek byla Odra, nejdelší v Německu 6m kajuťák 70 kiláků. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 (upraveno) Jsem docela rád, že se tu toto téma otevřelo. Na lodích se pohybuje spousta rozdílných povah lidí a bohužel je i dost takových, kteří si pořídili loď jen proto aby ukázali že na to mají, nebo že je to prostě známka nějakého přitažlivého luxusu, a přeci nepotáhnou nějakou starou kocábku aby se zdrželi. Jen doufám, že převážná většina je těch, kteří mají loď kvůli relaxaci a možnosti trávit volný čas na vodě a v blízkosti přátel. Mám už taky za sebou pár dotažených lodí a sám jsem byl už taky párkrát dotažen a zatím jsem se vždy setkal s ochotou a vděkem.Zažil jsem ale i případ, že borec odmítl pomoct lodičce které přestal jít motor a to potřebovali dotáhnout asi 500m do přístavu. Pokud se něco stane v okolí domovského přístavu, většinou si člověk poradí, protože zná spoustu lidí kolem. Horší je, když se něco přihodí 200Km od domova, kde člověk nikoho nezná což se mi letos poštěstilo. To je pak zajímavý, a nezbyde než se pídit po internetu po lodních servisech a podobně a to už pak něco stojí, nebo by bylo fajn vědět o místě, kde se člověk dopátrá ke kontaktu na někoho poblíž kdo je ochoten pomoct. Bohužel asistenční služby na řece se asi nedočkáme, takže jedině pomoc z vlastních řad. Já letos dostal nabídku na vytažení lodi z vody na půl hodiny za 4500,- a druhý den. Kamarád přijel s vlekem 150km hned a nic nechtěl. Tak jsme aspoň společně vypili trochu dobrého rumíčku. Klidně se taky rád přihlásím k dobrovolné pomoci - mám z toho vždy takový dobrý pocit. Upraveno 25. Srpen 2020 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 25. Srpen 2020 Autor Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 (upraveno) Říkal jsem si, stopnout si plavební správu nebo cajty. No, až se mi naskytne příležitost, zkusím na ně mávnout. Přeci jen je platíme z daní a pokut. A lidi ze SPS mi přijdou i takový pohodáři, takže možná, že by popotáhli :) :) :) Upraveno 25. Srpen 2020 uživatelem marx2000 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 S tou plavebkou bych brzdil... Blahé paměti jsem zažil pokutu za tažení kánoe za 4 t lodí. Protože pevný trup, délka větší než polovina tažné lodi, v TP nezapsané tažné zařízení. Marná byla debata o tom, že vazák musí unést už nevím kolika násobek váhy lodi. Jinak ale plný souhlas s tím, že je snad normální výpomoc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 (upraveno) Tak to si padl na super vola. Pokud někoho zachraňuju, aby nedošlo k většímu problému, můžu porušit předpisy. Jen nesmím nikoho dalšího ohrozit. To je i v PPP.Pokud vim, na malých plavidlech je tažné předepsané pouze pro lyžaře a pod. Nebo jsi je měl vzít na bok. Upraveno 25. Srpen 2020 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Nešlo o zachraňování, ale i tak... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Mohl být problém v tom, že kanoe je považována za plavidlo vratké. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Říkal jsem si, stopnout si plavební správu nebo cajty. No, až se mi naskytne příležitost, zkusím na ně mávnout. Přeci jen je platíme z daní a pokut. A lidi ze SPS mi přijdou i takový pohodáři, takže možná, že by popotáhli :) :) :)Podle toho co jsem se docetl, by sis teoreticky mohl "stopnout" vodni zachrannou sluzbu, ty maji v popisu cinnosti i poskytovani technicke pomoci, ale je otazka, jak zavazny to musi byt, abys je mel volat. Viz: https://www.vzs.cz/sluzba Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 (upraveno) Ta kánoe byla prázdná nebo i s lidmi? Už jsem taky párkrát táhnul. Dvakrát kánoe s posádkou a pak nějakej ten gumák nebo pramičku. Jinak běžně tahám dětem optíka, či tritona, nebo jen tak prcky na matračce či jiné nafukovací blbosti. Větší jsem táhl jen jednou pár metrů nějakého quicksilvera a jak tu někdo už říkal, ten kkot ani nepoděkoval. Zrovna tak když někomu na těhle člunech pomůžu třeba tím že půjčím vercajk nebo nějak jinak vypomůžu, tak zřídka někdo z těch namachrovanců projeví vděk. Nikdy nic nechci, ale slovo dík snad ještě nikoho neurazilo. Jinak ale zaplať bůh, že se ještě najdou i tací co pomůžou. Upraveno 25. Srpen 2020 uživatelem Olin Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Dal jsem to spíš jako perličku. Nechci pátrat v předpisech, ale nějak mám zafixováno že nesmíš táhnout loď s pevným trupem bez schválenáho tažného jejíž délka přesahuje polovinu tvojí délky (netýká se nafukovacích). No a zrovna kánoe je dost dlouhá. Nevím, jak je to v případech nouze a je-li dojití paliva na přehradě zrovna ta situace. Asi se to nijak nehoní, ale kdysi za to na Orlíku pár pokut padlo, je to ale už dost dávno. Berte to spíš jako odlehčení debaty. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Ještě poznámku - už léta jsem o nějakých postizích neslyšel a upřímně - ani nevím, jestli to stále platí. Ono by to stejně šlo obejít bočně svázanými plavidly, jestli na to není nějaký spešl předpis. Jinak si s tím vrásky nedělám a klidně někoho odtáhnu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Nechci tvrdit, že předpisy znám na 100%, ale tohle jsem fakt nikdy neslyšel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 Našel jsem: (3) Plavidlo s vlastn´ım pohonem nelze pouˇz´ıt k vleˇcen´ı, tlaˇcen´ı nebo veden´ı v boˇcnˇe sv´azan´esestavˇe, s v´yjimkou poskytnut´ı z´achrany nebo pomoci plavidlu v nouzi, nem´a-li takov´e pouˇzit´ıuvedeno v osvˇedˇcen´ı plavidla. Plavidlo, kter´e vleˇce, tlaˇc´ı nebo boˇcnˇe vede sestavu plavidel, neopust´ıtato plavidla pˇri jejich odstavov´an´ı na v´yvaziˇstˇe nebo kotviˇstˇe dˇr´ıve, neˇz uvoln´ı plavebn´ı dr´ahu aneˇz se v˚udce sestavy pˇresvˇedˇc´ı, ˇze odstaven´a plavidla bezpeˇcnˇe stoj´ı. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 25. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 25. Srpen 2020 (upraveno) Hledal jsem na netu a připadal jsem si jako Zeman hledající článek od Peroutky. Evidentně, byla-li to někdy pravda, tak je to zrušeno. Pouze ve zrušené vyhl. 344/1991 čl.9.1 bod 2 je zmíněna nutnost zápisu tažného zařízení pro vlečení plavidla. Jestli si vzpomenu, zkusím se doma někdy prohrabat letitými předpisy. Možná šlo jen o nějaký výklad ustanovení o dostatečném výkonu motoru k zajištění manévrovatelnosti. Fakt je, že to bylo vztaženo k plachetnici a dost možná že šlo o tažení na plachty. Jak říkám, je to prehistorie. Edit : omlouvám se za posun debaty o slušnosti a kolegialitě k legislativě, která je evidentně neplatná. Upraveno 25. Srpen 2020 uživatelem taurus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mirzik Odesláno 26. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2020 Jak jsem psal výše, v neděli jsem táhnul 5m člun za mým 6m na tažném oku, a zrovna okolo tak 300m plula SPS, naprosto v klidu a bez všimnutí.Třeba to bylo tím deštěm, ale kdyby chtěli tak nás mohli třeba pokárat. Tak asi tak, je to podle mě o lidech. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robert Odesláno 26. Srpen 2020 Sdílet Odesláno 26. Srpen 2020 Na Slapech už dvakrát přitáhli kamarády policajti takže tady je asi jinej oddíl ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 26. Srpen 2020 Autor Sdílet Odesláno 26. Srpen 2020 Na Slapech už dvakrát přitáhli kamarády policajti takže tady je asi jinej oddíl ;) A heleme se, Ždáň, taky soused od vedle. Dobrý, píši si :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se