Přejít na obsah
Plavidla.cz

Mercruiser 4,3 přehřívání

Doporučené příspěvky

Prosím znalé o radu. Mám mercruisera V6 Vortec a motor se mi o dovolené začal přehřívat. Nejdřív se to hřálo jen při nízkých otáčkách, pak se stalo, že mi vylítla hadice na přívod vody v noze. Po opravě se to ale stále hřálo, až jsem musel vytunit termostat navrtáním abych dojel. Teď to běží cca na 50 stupňú a kolísá to, ale jeden výfuk se hřeje podstatně víc než druhý. Termostat jsem po dojetí porovnával ve vodě s novým a oba chodí stejně, takže tam chyba není. Zároveň to i za lodí víc duní než dřív. Mám teorii, že odešly výfukové svody a výfukové plyny nedovolí vodě aby správně proudila přes termostat a zároveň do toho prasklého potrubí nepustí potřebné množství vody a tím to špatně chladí výfuk a míň tlumí hluk. Voda v oleji není, na svíčky jsem nějak neměl čas kouknout. Jsou moje úvahy správné nebo to může být i hlava? Nebo ještě něco horšího?

Těsnění na výfuky mám, tak to sundám jak se dostanu znovu k lodi, ale rád bych znal názor někoho dalšího. Motor jede normálně, výkon stejný. Výfuk bych vyměnil normálně na vodě nebo prostě v maríně, s hlavou by to asi bylo trochu složitější.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 91
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Impeler dává dost - je letos nový. To byla moje první myšlenka. Hadice přívodní vody je studená, silná hadice od cirkulačního čerpadla je horká, Pravá hadice k výfuku studená a levá je teplá až horká. Na kanály se podívám až to sundám. To mě nenapadlo, že by to mohlo být přicpaný. Ale proč by kvůli tomu nefungoval termostat.
Odkaz ke komentáři

Výměník tam nemám a té vody do válců se trochu bojím, ale už nebyl čas to sondovat. Může být ale třeba shnilé to horní koleno a té vody tam pak mnoho nenateče. když jsem strčil ruce do vody k noze kam jsem dosáhl, tak na té straně co se to hřeje byla voda s plynama co kolem toho bublá, citelně teplejší, takže to prostě málo chladí výfuk. Ujel jsem na to asi 150Km a v oleji voda není a to si myslím, že by se tam dostala přes kroužky. Takže asi až teď k tomu příjedu, tak radši nejdřív ručně protočit motor než vezmu za starter co? kdyby tam náhodou voda byla, tak ať to nezmrvím celý. Upraveno uživatelem romanva
Odkaz ke komentáři

Impeller když jsem měnil, tak to ani nepotřeboval a byl celý, ale napojení hadic na výfuk je takovým ostrým kolenem s vypoušťákem a tam by se to teoreticky mohlo ucpat, ale furt mi to nevysvětluje, proč se mi přehřívá motor když v hrnci termostat funguje a dám to do motoru a prostě to nechladí. Když tam dám nový termostat, tak to za chvilku leze k horní hranici teploměru a přitom pravý výfuk je vlažný a levý horký. Termostat je otočený správně. Když tam dám ten provrtaný termostat, tak to chladí cca na 50 a když to chvilku ženu, tak to leze k cca70-80 stupňů. Možná když bych jel déle, tak to asi poleze nahoru. Na volnoběh to pak zase zchladne (s provrtaným). Ten Impeller v noze mě docela štve. Půlit kvůli tomu nohu je opruz. Nejradši bych to nahradil čerpadlem na klíňák u motoru a byl by klid.
Odkaz ke komentáři

Jasně, když je motor studený, jde studená voda rovnou do výfuku a když je motor teplý, jde část nebo většina vody přes motor do výfuku. Myslím si ale, že když budou plyny utíkat někde ve svodech , vytvoří protitlak a voda to vezme cestou menšího odporu
Odkaz ke komentáři

Z 95% bývá zarostlý a korodovaný výfuk -zejména horní koleno /Riser/,zejména na té straně motoru / V6 / která je při provozu více horká,potom nestačí procházet velké množství vody,které je potřeba k chlazení celého motoru.Když jsi tu lod repasoval,tos tam nechal staré původní výfuky? Letos jsme řešili několik případů přehřívání motoru a většinou to byly zarostlé výfuky - po jejich výměně bylo vše O.K. Jinak vše potřebné mám skladem k opravě.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Taky si myslím, že to tím výfukem. Ano, zůstaly původní. Sice jsem vše kam jsem se dostal vydrbal a odstranil šupiny rzi, ale už je to tři roky a už tehdy jsem si říkal, že to dlouho nevydrží, protože jsem toho oloupal dost, ale byly jiné nutné investice. Teď už je mi skoro jasné, že se k Vám rozjedu pro jiné výfuky. V pátek to budu tahat z vody tak to vše zkontroluju, těsnění pod horní kolena tu mám ještě asi tři, tak to sundám a okouknu. Ještě mě napadla třeba prasklá hadice přívodu vody v noze. Vypadla mi pod Štěchovicema před 14ti dny - to jsem s Vámi i mluvil. Nasazoval jsem to v Davli skoro potmě, ale zdála se mi docela ztvrdlá, tak na ni taky kouknu a zkusím ještě na vodě profouknout od motoru jestli mi nepůjdou bubliny. od transomu. Do konce zezony už jezdím jen kolem komína, tak to snad vydrží a v zimě jdou na řadu všechny manžety, hadice, ložisko a asi i bovden řazení když už to bude rozdělané.
Odkaz ke komentáři

Vypadla mi pod Štěchovicema před 14ti dny - to jsem s Vámi i mluvil. Nasazoval jsem to v Davli skoro potmě, ale zdála se mi docela ztvrdlá

tak to jsme se asi potkali na Orlíku u výtahu a pak v Nelahozevsi. Tam taky byla nějaká Sea Ray ještě s nějakým Baylošem a paní kapitánová ze Sea raye nám řikala o nějakým problému s lodí. My řešili pro změnu přicpaný karbec, který nakonec přicpaný nebyl :)

Odkaz ke komentáři

Jo to jsme byli my. Dnes jsem sundal výfukové koleno a je čistě a nikde uvnitř ani náznak vody- myslím ve výfukové části, takže praskle to meni. Vodni část je také čistá nic ucpané, kolena ani manifold nejsou sezrane. Po namontovaní je to stejně. Když zmacknu hadici ke studeném výfuku, začne se ochlazovat i ten druhý. Zítra to zkusím ohřát pořádně a merit teploty na různých částech.
Odkaz ke komentáři

Ještě další možnost -dříve lod jezdila třeba v Polsku na jezerech s pískem a majitel s ní zajížděl ke břehu - bývá zacpaný pískem manifold. Ríser má 3" nebo 4" potrubí? Je ještě dobré zkontrolovat průchodnost chladiče serva,starší provedení bylo trubičkové a to se ráda zacpávalo .

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Tak průměr potrubí jsem nemeril, ale jestli to je myšleno ta výstupní trubka výfuku tak to bude spíš 3". Me ještě napadá jestli jsem si nějak nezničili impeller. Když jsem daval loď na vodu tak jsem rozvířil bahno a určitě to motor nasál. Jestli to byl písek tak by to třeba mohlo být. Kolik vody by měl cca načerpat na volnobeh? To se dá lehce vyzkoušet. Odpojit u motoru hadici a chvilku to pustit u motoru do beliku Upraveno uživatelem romanva
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...