livot Zveřejněno 28. Červenec 2010 Sdílet Zveřejněno 28. Červenec 2010 Ahoj, mohl by mi, prosim, nekdo poradit ? Jiz tretim rokem "ladim" clun Sport 50 pro pobyt v "divocine" delty Dunaje. Vse jde jakz-takz az na motor. Mel jsem 5 HP, 9 HP, v soucastnosti mam 15HP a lod jede porad zoufale pomalu ( max. 8 - 12 km/h ) - o skluzu si mohu nechat jen zdat. Je pravdou, ze v lodi je nalozena pomerne velka vybyva a zasoby ( celkem cca 450-500 kg vc. lidi ). Resim teda dilema, jaky motor by toto nejlepe zvladnul. Nechci hlavne zbytecne silny a tezky motor nejen pro to aby se mi lod nerozpadla :) ale hlavne kvuli spotrebe - v delte jsou velmi omezene moznosti nakupu benzinu... A chci zustat u dvoutaktu ( finance ). Muze mi nekdo popsat sve zkusenosti nebo napsat svuj nazor/radu ? Predem MOC dekuji ! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 28. Červenec 2010 Autor Sdílet Odesláno 28. Červenec 2010 Jeste jsem zapomel napsat, ze stavajici motor v soucastnem rezimu plavby, "zere" cca 10l na 35km... :( Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fishmaster Odesláno 28. Červenec 2010 Sdílet Odesláno 28. Červenec 2010 Sport 50 a 4 chlapi po 90kg se třicítkou dvoutaktem dostaneš do skluzu jen velmi těžko.Potřebuješ motor 50-60HP.Spotřeba asi 20L hodina provozu.Rychlost při správném vytrimování cca 40KM hod.Mám volné Volvo Penta 55HP cena 7000Kč. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 29. Červenec 2010 Autor Sdílet Odesláno 29. Červenec 2010 fishmaster : ale u te padesatky se zase bojim dalsi vahy a i ta spotreba je dost podstatna... Navic vetsinu dne jen tak popojizdim, max. do pul plynu, ten skluz by se mi hodil spis pro delsi presuny po hlavnich ramenech. Mozna by mi stacila jen trochu sviznejsi plavba, uplny skluz bych ozelel... Resi neco treba i ruzne vrtule ? Diky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fishmaster Odesláno 4. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 4. Srpen 2010 Tak ta třicítka je na prodej.Mám nabídnutou 50HP.Cena 9000Kč. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 7. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 7. Srpen 2010 Mám Sporta 50. Označení 50 znamenalo max. výkon motoru v HP. Motor mám Mercury 50. Při zatížení 400 kg / v dokladech je tuším jenom 320 kg/ musím všechno posunout dopředu, dostat loď do skluzu a potom se zadní můžou normálně posadit. S motorem Yamaha4 HP a zatížení 180 kg jede 9 km/hod.Spotřeba s 50 Hp motorem 2T je okolo 10 litrů za hodinu.Při zatížení cca 200 kg jde do skluzu na 3/4 plynu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 7. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 7. Srpen 2010 Sport 50 a 4 chlapi po 90kg se třicítkou dvoutaktem dostaneš do skluzu jen velmi těžko.Potřebuješ motor 50-60HP.Spotřeba asi 20L hodina provozu.Rychlost při správném vytrimování cca 40KM hod.Mám volné Volvo Penta 55HP cena 7000Kč.Jaká je délka nohy? Mám o tento motor zájem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 7. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 7. Srpen 2010 (upraveno) Kdyz uz se to tu tak resi, nemate nekdo k prodeji za rozumnou cenu 4-5HP s kratkou nohou? (Radsi bych dvoutakt, kvuli vaze)Diky, V. Upraveno 7. Srpen 2010 uživatelem viky_cz Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 7. Srpen 2010 Autor Sdílet Odesláno 7. Srpen 2010 fishmaster : vecna skoda, ze potrebuji dlouhou nohu... :(Jirina : diky, v pomeru to presne odpovida tomu, co jsem napsal... Vidim tedy, ze zvysovanim vykonu cesta nevede, musel by za mnou plout tanker :) Budu tedy muset volit kompromis vykonu a spotreby ( stale mi vrta hlavou nejaky 25k ) i s tim, ze skluz jak ma byt nebude... Stacilo by mi alespon 20 km/ hod., ty mnohakilometrove presuny jsou nekonecne... Vahu "nakladu" uz bohuzel moc nesnizim, snad jeste zapracovat na lepsim rozdeleni ?Mohl by mi nekdo napsat, jak velky je v praxi rozdil vykonu mezi 15 a 25HP motorem ? Poprosil bych jeste o dalsi prakticke zkusenosti s motory okolo 25 - 30HP, prip. i o nejakou radu-doporuceni... MOC diky! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mirzik Odesláno 7. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 7. Srpen 2010 Taky přidám moje zkušenosti.Mám Sport 50 Pluto, s motorem Crescent Drive 45. Při obsazení 4 dospělými a 1 dítětem nemám žádný problém dostat loď do kluzu takřka okamžitě. Rychlost jsem nikdy neměřil a spotřeba je tak 10-12 litrů na hodinu. Tahám i lyžaře a taky úplně v pohodě, akorát jsem zkoušel 2 a to už je moc, nevytáhnu je, ale jednoho i na slalomce. Pokud chci jezdit jen ve výtlaku ... třeba na Slapech , vymením vrtuli, tím spadne i spotřeba a za celý den na vodě vyjedu tak max 20 litru a to se motor nezastaví. Mirzik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 7. Srpen 2010 Autor Sdílet Odesláno 7. Srpen 2010 mirzik : napsal jsi :"vymenim vrtuli" - to uz me taky napadlo, potreboval bych se ale o tom nekde neco dozvedet abych se dostal "do obrazu"... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 10. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 10. Srpen 2010 Včera jsem změřil rychlost GPSkou. Sport 50, motor Mercury 50, ztížení cca 150 kg.Po větru 49km/hod., proti větru 47 km/hod.. Na plný plyn.Na mírně zvýšený volnoběh 12 - 15 km/hod.. Skoro nic to nežere.Jak tu loď povezeš zpátky z delty Dunaje?O plavbě po Dunaji si přečti na: www.jachting.infoDenis, Vovský a Halladin to několikrát jeli. Určitě poradí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 10. Srpen 2010 Autor Sdílet Odesláno 10. Srpen 2010 Jirina: to jsou vykony sice krasny, bohuzel s takhle lehkym clunem nemuzu nikdy pocitat. Minimum je pro me 400 kg nakladu s posadkou... Prosim Te - kolik ten Tvuj 50 motor vazi ?Jinak lod vozim normalne na kare za Pajerem tam i zpet, vejde se do ni spousta bagaze a auto ji ani neciti :) Na ten jachting mrknu ale ja nesjizdim Dunaj jako takovy, jezdim do delty a tam se pohybuju v kanalech, jezerech i u more (fotim ptactvo). / Kdyby to nekoho lakalo nebo chtel treba jen poradit, staci mi napsat. / Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 10. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 10. Srpen 2010 Motor bude mít přes 60kg. Sport 50 je s ním moc těžký na zadek.Známý má v deltě Dunaje koupený pozemek.Máme následující představu: Sjet Dunaj na několika levných lodích, tam je prodat, nebo někomu darovat za pálenku a přivézt zpátky vlakem, nebo dodávkou jenom motory a pokudmožno všechny lidi.Přetížený Sport 50 nebude mít ekonomický provoz ani při výtlačné plavbě a do skluzu se nedostane. /Přetížené letadlo neletí, jenom jezdí po zemi./Sežeň lehkou lodičku, která bude mít formát trošičku větší, než Sport 50 a půjde na něj položit břichem nahoru jako střecha, pro přepravu. Sporta používej jako koně a loďku s 5 Hp motorem jako mulu na pomalou přepravu nákladu, nebo jako zakotvenou základnu. Přikup starší gumák. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 10. Srpen 2010 Autor Sdílet Odesláno 10. Srpen 2010 A kde ten pozemek presneji ma ? Ja tam bydlivam u mistnich kamaradu.Ten sjezd Dunaje jak pises je zajimavy. Motory vam kdyz tak klidne privezu zpatky, planuji na pristi rok cesty do delty casteji...S tim pretizenym Sportem mas svatou pravdu :( S tim privesem je to zajimava myslenka, jen by se cesta musela nejak naplanovat do jakychsi okruhu...jinak jedeme porad k cili a zastavujeme se, otacime a vracime podle toho, co je na foceni... Za pobyt ujedeme cca 200-300 km.Jestli jsem to tedy pochopil spravne - kdyz odlehcim Sporta a zaprahnu naklad za nej, budu na tom lip nez kdyz mam Sporta prelozeneho ???/ Mym snem je ale stejne stary Glastron, ktery mi loni utekl za 35tis., a je 5x2 metry pri skoro stejne vysce - ta je pro me rozhodujici kvuli fotografovani "od hladiny". Vysoka lod je mi uplne k nicemu... :( / Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 11. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 11. Srpen 2010 Pozemek je u vesnice Tulcsa.Podívej se na www.glen-l.com, loď se jmenuje SNEAK BOX.Sport se vyráběl v 80-tých letech. Dnes určitě existují lehčí a výkonnější lodě. www.boat007.cz http://www.boat007.cz/lode-cluny/pramice-apod-1.htmlhttp://www.boat007.cz/lode-cluny/hlinikove-cluny/hlinikovy-clun-14m.htmlTak používej velkou loď jako základnu a malou loďku na focení a výlety. Něco jako gumák u velké jachty, nebo motorka u karavanu. Velké na pomalou klidnou jízdu a malé na blbnutí. Jednou mi jeden známý řekl, že s náklaďákem už jezdí pomalu a hlídá spotřebu, když chce závodit, vezme si motorku a za ušetřené peníze za měsíc za naftu si koupí benzín na celou sezonu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 11. Srpen 2010 Autor Sdílet Odesláno 11. Srpen 2010 To by bylo idealni reseni ale my to jezdime jako okruh na vic dni, nevracime se stejnou cestou.. Vyzkousim jeste nejaky motor okolo 25HP, uvidim jestli tam bude nejaky pokrok a kompromis oproti "patnactce". Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jiřina Odesláno 11. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 11. Srpen 2010 Přijeď na Dalešice. Půjčím ti ho s 50 HP motorem a pochopíš, že to s 25-kou nepojede. Bude to odpovídat 50 na přibližně půl plynu.Přečti si: http://jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=787&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 11. Srpen 2010 Autor Sdílet Odesláno 11. Srpen 2010 Na Dalesickou prehradu ? My si porad nejak spatne rozumime, ja nutne netrvam na skluzu, chci najit co nejvyssi vykon pri jeste slusne spotrebe a hlavne nizke vaze motoru. Plavba v delte ma sva specifika, vc. velmi omezenych moznosti tankovani a doplnovani zasob. A kdyz povezu vyssi zasoby, jsem tam kde jsem byl...Je mi jasny, ze s 50kou motorem to bude letadlo ale cim ho budu zivit ? MOC rad bych si ale vyzkousel, jaky je rozdil mezi moji 15HP a 25-30HP. A zajimalo by me to nejen ve vykonu ale i ve spotrebe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fishmaster Odesláno 12. Srpen 2010 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2010 Tak se ozvi na SZ.Jakmile klesne voda,tak není problém vyzkoušet plavbu Sport50 a Johnson30. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
livot Odesláno 28. Srpen 2010 Autor Sdílet Odesláno 28. Srpen 2010 Ahoj, jsem v jednom kole a pocasi je taky bezvadny... :-( Takze jenom nakukuju, jestli se jeste nekdo nepodelil o sve zkusenosti nebo neprispel radou ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se