PetrK Zveřejněno 23. Říjen 2019 Sdílet Zveřejněno 23. Říjen 2019 (upraveno) Dobrý den,chtěl bych se zeptat zkušenějších, co si myslíte obecně o plastových lodích. Mám teď na mysli konkrétně třeba od výrobce Whaly (https://www.whaly.com/) Sem tam to někdo prodává na bazaru, má to české zastoupení. Já v současné době mám nafukovací gumák, 3,8m s motorem 15hp, do budoucna uvažuju o větší lodi. Říkám si, že když už větší tak buď RIB, nebo laminát, ale ty plastové mě zaujaly. Velikostně bych si vybral bych si tu Whaly 435 nebo větší. Očekával bych od toho více prostoru, lepší vlastnosti na vlnách díky pevnému dnu a délce a nezničitelnost a nepotopitelnost oproti laminátu. Mínus je vzhled, to mě fakt mrzí, že výrobce k tomu nabízí jen nepěknou konzolu a lavici. Co vy myslíte, máte s tím nějaké zkušenosti? Je to lepší/horší než laminát co se týče jízdních vlastností? Předpokládám, že to asi bude lehčí než srovnatelná laminátová loď - stačí menší motor, jednodušší manipulace při spouštění...A taky předpokládám, že to bude, zejména na rozumných vlnách jezdit líp než velikostně srovnatelný RIB...? Díky za reakce Upraveno 23. Říjen 2019 uživatelem PetrK Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pavel779 Odesláno 24. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 24. Říjen 2019 mám něco podobnýho Jeanneau 425cm, s 30hp to jede celkem slušně , 40hp by to klidně sneslo, jinak samý pozitiva nezakrývám celou sezonu, co naprší vyženu čerpadlem, nebo povolím zátku a je to, pěkně stabilní, akorát to mám v bílé barvě a jak se ty pory plastu zanesou, tak to jde blbě čistit, v neděli budu na Labi, přijeď se podívat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 24. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 24. Říjen 2019 (upraveno) Mám 2 sezony polyetylenový tendr FunYak Palourde,je to dvoumetrový prcek zavěšený na jeřábech,tedy neustále otloukaný o nerezovou konstrukci lodě téměř celou sezonu a slouží spolehlivě bez jakékoliv nutné údržby,občasné opláchnutí hadicí mu bohatě stačí,ten materiál je neskutečně odolný ,běžným používáním snad nezničitelný a stabilita jeho trimaránového trupu je výrazně lepší než u gumáku stejně jako nautické vlastnosti,francouzský výrobce nelhal,když Palourde označuje jako profesionální tendr,naopak jeho předchůdce na jeřábech byl nafukovací gumák Boat007 M200S (vážící taktéž 18kg stejně jako Palourde) a uletělo mu zrcadlo již po 2 sezonách,po záruční opravě cca za 2 měsíce dalšího používání,celkově tedy po necelých 3 sezonách byl znovu rozlepený na vyhození,v ceně tohoto nekvalitního zmetku byla zřejmě i sedací koupel... Upraveno 24. Říjen 2019 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetrK Odesláno 24. Říjen 2019 Autor Sdílet Odesláno 24. Říjen 2019 Děkuji oběma za odpovědi a Pavlovi za nabídku, bohužel se mi to nehodí, ale pokud se na jaře rozhoupu, třeba tě s dovolením oslovím. Pokud jsem správně pochopil, na (rozumných) vlnách nejde ani tak o materiál nebo hloubku kýlu, jako spíš o délku celé lodě, nicméně ještě prosím o názor, zda to jede lépe než třeba ten RIB srovnatelné velikosti. Pokud jde o odolnost, znám třeba plastové kanoe, a tam se dá jet po kamenech - a nic... tak předpokládám, že třeba při vytažení na břeh nebo najetí na písek či drobné kameny se to nezničí, ale tipnul bych že to na to není taky určeno..Ten stávající člun co mám je také od Boat007, ve dnu mám malou prodřeninu. Snažil jsem se k tomu chovat ohleduplně, nicméně po dvou sezonách se stalo... Tak netuším jestli od minimálních posunech na břehu se to může stát.Jo a ještě bych jen rád upřesnil co mám na mysli rozumnými vlnami, hlavně tedy na moři, během přesunu na trochu otevřenějším moři, by mi asi stačilo, aby nás nebolela záda z plácání při dopadu z vlny, nedělám si iluze, že budu moct je ve skluzu, ale nějakou pohodlnější plavbu na vlnách do 0,5m bych rád. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pavel779 Odesláno 25. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 25. Říjen 2019 (upraveno) určitě to jede lépe než RIB, odolnost proti otěru super, na písčité pláže normálně najíždím, což bych si s laminátkou nedovolil upload pic Upraveno 25. Říjen 2019 uživatelem Pavel779 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 25. Říjen 2019 Vzhledem k tvaru dna se to bude na vlnách asi dost "plácat", takže opravdu jen výtlak . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PetrK Odesláno 7. Listopad 2019 Autor Sdílet Odesláno 7. Listopad 2019 (upraveno) Anachy: myslíte že to je mělké dno? https://images.boattrader.com/resize/1/25/32/7052532_20190503110626335_1_LARGE.jpg?w=400&h=267&t=1558336878000&exact https://www.youtube.com/watch?v=rxZYKh2c61w&list=PL0z6L_3kAbZENYLCI7LvSPvfKGJLMB0LX&index=32podle toho videa to je o trochu lepší než gumák, ale jasně, kdekterý laminát je na tom s hloubkou kýlu asi líp. na youtube nemohu najít moc videí v normálních vlnách mezi ostrovy, ani zrcadlo, ani velký vlny, ale třeba: nebo tady, to už jsou řekl bych typický podmínky Mám z toho pocit že protože je ten materiál lehký, stejně by se plácal a proto udělali kompromis s tvarem dna, protože hluboký kýl stejně nemá smysl... Upraveno 7. Listopad 2019 uživatelem PetrK Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 7. Listopad 2019 Sdílet Odesláno 7. Listopad 2019 Tak myslím, že je. Ta videa jsou dělána dost "propagačně", ono je potom rozdíl plná loď a vlny, které jsou nestejné (což bývá v Chorvatsku úplně běžně, že každá druhá vlna je úplně jiná) Také je rozdíl v jízdě jednoho člověka kdy lze skákat z vlny na vlnu (ale zase to je o tom jak ty vlny jdou za sebou a v jaké velikosti) No každopádně to chce vyzkoušet na vlastní kůži :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se