Přejít na obsah
Plavidla.cz

SOS za lod?

tomas80

Doporučené příspěvky

Ahoj lidi.

Dnes jsem mel v praci se svim sefem debatu o lodich a on se mne ptal na jednu vec, kterou jsem teda jeste neslysel.

Pry nekde cetl, snad primo v namornim zakone, ze kdyz se ocitnete na mori v nouzi, treba ze klekne motor a nebo neco takoveho a zavolate si SOS, tak ta lod co Vas zachrani si muze tu Vasi lod narokovat. Pry za to, ze by jste o ni stejne prisli, kdyby Vas nikdo nezachranil.

Jak jsem psal, jeste jsem o tom neslysel a tak se Vas ptam, jestli o tomto neco vite a nebo je to blbost.

Ne ze bych mel v planu rozjet zachranej byznys, ale docela mne to zajima :).

Predem diky.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud jde o zachranu na moři a pokud je dost času a nejsi zrovna v kritické situaci je dobré si předem podminky za jakých se záchrana provede dohodnout a také výši odměny za tuto službu. Jinak jak napsal "fishmaster" je to popsané v Colregu. Takže to , že můžeš za zachranu života přijít o loď není blbost ale holý fakt. Vyjímkou jsou specializované firmy zabývající se záchranou službou na moři, nějaká usa firma se tím zkoušela zabývat i na Jadranu, platil se nějaký roční poplatek a potom ta služba byla grátis a pokud jsi nebyl registrován tak v plné výši nákladů na záchranu - ale prý to zkrachovalo nebyl o to moc velký zájem.
Odkaz ke komentáři

V pravidlech COLREG je psáno,že zachránce si může nárokovat odměnu za záchranu jiného plavidla ve výši nákladů na záchranu.Pokud dotyčný nemá na odměnu finanční prostředky,tak je možné nárokovat zachráněné plavidlo jako zástavu(tzv.zástavní právo).

Colreg jsem cetl nekdy drive, ale todle uz si nepamatuju a on mi to rikal jako, ze ti tu lod seberou a basta, tak jsem si nebyl jistej.

S tou zastavou je to ale v tom pripade jasny. Pokud nemas na zaplaceni, tak prijdes o lod, jinak normalne zaplatis a je to vyrizeny.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Vyjímkou jsou specializované firmy zabývající se záchranou službou na moři, nějaká usa firma se tím zkoušela zabývat i na Jadranu, platil se nějaký roční poplatek a potom ta služba byla grátis a pokud jsi nebyl registrován tak v plné výši nákladů na záchranu - ale prý to zkrachovalo nebyl o to moc velký zájem.

Ahoj. Nahodou jsem tedko narazil na toto. Je to asi v podstate neco podobneho co popisujes.

http://lode.cz/obsah.php?rubr=sea-help-cenik

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...