Přejít na obsah
Plavidla.cz

Plavba - Labe, Vltava

lvvi

Doporučené příspěvky

Zdravím všechny vodačky a vodáky a veškeré příznivkyně (příznivce) vodního motorismu - či plachtění.

Chtěl bych se vás všech zeptati, zda-li cestujete též po našich řekách, či jen setrváváte na přehradách, či výhradně k moři jezdíte.

Rád bych se podíval také směrem proti proudu Vltavy, vždy jsem jezdil úsek - Praha, Mělník, Kolín. (zastávky Hořín, Ostrá, Cidlina, Veletov)

Lze projet bez problémů s lodí o rozměrech přes 9 metrů až k Orlické přehradě? Na ní prý je výtah, který ovšem zvládne max 8m loď.

Na Slapech funguje (fungoval) traktor. Kdopak má zkušenosti a ví jak na to?

Potažmo. Existují i jiná zajímavá místa na Vltavě a Labi ve směru, kterým jsem jezdil? nebo znáte také jen Ostrou, Veletov a Cidlinu?

Děkuji moc za info.

Lukáš.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, začínám být také čím dál vetší příznivec našich vod, od roku 2002 jsem sice pravidelně jezdil s lodí k moři ale loňského roku jsem vynechal a cestoval jen po Vltavě - nebylo to špatné.

Kotvím na Slapské přehradě - Tancibudka. Pravidelně každý rok jezdím proti proudu do Týna nad Vltavou, bohužel pro přepravu je omezující výtah na Orlické přehradě 8,5x2,6 do 3,5 tuny.

V loni jsem vyrazil také obráceným směrem až na Labe, měl jsem v plánu jen Mělník kam jsem se dopracoval a zpět. Na Slapské přehradě funguje traktor (stále), ale jak zjistíš např.: na těchto stránkách http://www.lavdis.cz/index.php?pg=40&ln=cz, je to omezeno stejně jako na Orlíku.

Tento nastávající víkend opět vyrážím do Týna a někdy koncem července na Labe. Rád bych se podíval někam od Mělníka proti proudu.

Vůbec to tam neznám tak poraď kam se tam podívat a kde to stojí za zakotvení.

Komory na Vltavě pod slapskou přehradou fungují bez problémů, jen v Praze na Smíchově to chce mít kliku jen tam pořád narváno.

Upraveno uživatelem Anachy
Odkaz ke komentáři

To je škoda, docela jsem věřil, že se dostanu až pod Orlík, že mě traktor dostane na Slapy, tak mám smůlu, no co se dá dělat. Možná na vlastní nebezpečí riskne i loď 9m dlouhou. Jinak já mohu doporučit na Labi proti proudu od Mělníka tu Ostrou, až nyní jsem si všiml, že tam je zákaz plavby, nicméně je to tolerováno přes 30 let. Ostrá je i kemp, obrovská nádrž. Je tam krásně a lze tam trávit v zátoce pohodovou dovolenou, pro lidi, kterým nevadí, že tam je více lidí. Dříve, když ještě nebyl postaven most přes Cidlinu, byla pohodová zastávka v ústí Cidliny a Labe, tam bylo krásně ;) a na druhém břehu Cidliny, bylo možno najít plno hub, nikdo tam nechodil. Další zastávka je Veletov, dříve vyhledávaná oblast vodních motoristů. Po té byla přehrajena nádrž tam, takže zůstala jen menší zátoka, ale i tam lze státi. Já tam trávil polovinu svých prázdnin. Tam je naprostý klid ;) nikde nikdo. Jen 2 lodě tam byly.

Více toho neznám, slyšel jsem ještě o Samberku nebo tak podobně, je to pískový důl. Ale bylo tam zakázáno kotvení. Neb nějaký mamlas jezdil na plný plyn kolem nákladní lodi, která byla plně naložená, tedy snadno potopitelná. Zlaté pomalé lodě. Nu nic. Konečná na Labi jsou Chvaletice, pohřebiště šífů, dál už je zakázána plavba. Více nevím, ale rád bych věděl kam jezdí ostatní vodáci..potkal jsem velmi málo lodí.

Odkaz ke komentáři

• 3 weeks later...

Ahoj, musim se pripojit k diskuzi.

Jsem z Tynce nad Labem, takze do Chvaletic to mam kousek. Jeste nad Chvaleticema se da dostat do Recan nad Labem, kde celkem pravidelne kotvi asi 2 lode, majitele neznam. Zdejsi Labe je skutecne az posvatne klidny, bohuzel zatim nemam cim po nem jezdit. Teda zkousel sem par kilometru padlovat ve stary Luznici, coz jde.... ale clovek si tam prijde bejt takovej ztracenej. Siroky to je, ticho, vsude klid, az se mi zda bejt skoda tam vjet se spalovacim motorem.

Sandberg je skutecne pekny misto. Je tam sportovni lodenice s kempem (http://www.marinanet.cz/products/sandberg-klub-vodnich-sportu-labe-kolin/), tak predpokladam ze tam se kotvit da. V prostoru tezby to je samozrejme jiny. Cas od casu sem tam vidal lidi s mensima lodema (tak kolem 6m) nebo na gumakach, takze to asi zije.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

• 7 months later...

Ahoj všem, zdravím všechny milovníky vody a vodních sportů! Vítáme toto forum a pokusíme se přispět do diskuse! Jsem z nové Mariny Týnce n/Labem,je pod jezem na 95 ř.km! Budujeme ji třetí rok, pomalu se rozjíždíme! Jsme ale rádi, že je o ni zájem a vzniká dobrá parta! Naší vizí je vybudovat na krásné řece rekreační areál s přístavem pro sportovní lodě a využit rekreační potenciál Labe pro rodiny s dětmi,kamarády a plavce našich řek.

Jsme zapojeni do projektu Zlatý pruh Polabí o.p.s. jehož prioritou je právě podporovat turistiku v krásném Polabí - www.polabi.com. Naše Marina má vlastní stranky www.marinatynec.cz a jsme i na facebooku pod jmenem marina tynec. Zde najdete aktualni informace, prosim přihlaste se! Majitelům motorových lodí nabízíme pohodlný skluz do vody, přístaviště pro kotvení sportovních lodí,rekreační areál pro stany, karavany,stání pro auta, přívěsy a lodě. Protože v areálu jsou pěkné haly, nabízíme zimní uložení lodí a možnost oprav lodí.

V diskusi na foru je poptávka kam plout na středním Labi? Z naší Mariny je možné podnikat řadu výletů po okolí, rybaření, houbaření a plavby lodí do Poděbrad, Kolína, Chvaletic a dále až k peřejím pod Přelouč zvané Hrčály. Po proudu je Labe splavné po celém toku.Příroda u řeky Labe vám nabízí ojedinělé zážitky z pozorování přírody lužních lesů i bohaté fauny Polabí, zejména slepých ramen Labe. V Marině si můžete bezpečně uložit auto i vlek od lodě a plout Polabím, nebo umístit karavan na celé léto či přes zimu s možností jejich opravy v hale.

Plán akcí Marina Týnec n/L pro 1.pol. 2011

1-2.4.Pa-So Zahájení sezóny v Marině Týnec

9.4.So Želviáda 2011 – vodácká plavba kánoi po Cidlině http://zelviada.webnode.cz/- doporučuji!!!!!

23-25.4.So-Po Velikonoce v Marině Týnec-sraz karavanů a lodí, malá zabíjačka,společné výlety a akce

30.4.-1.5.So-Ne čarodejnice a sraz lodí v Marině Týnec, plavba na Sandberk, společné výlety a akce

4.6.So Dětský den v Marině Týnec, plavby lodí, výlet do ZOO Habrkovice

Tak se mějte, přeji šťastnou plavbu a připlujte se podívat!! Ahoooj, Vlaďa Žák

Odkaz ke komentáři

Ahoj Vlado,

zverejneni kalendare akci vitam a dekuju, chtel jsem se na to nekoho od vas optat. Chtelo by to ale asi zalozit novy tema na to.

Ten druhej (stejnej) prispevek vlozenej Anachymu do cestopisu povazuju za trochu nevhodnej. :)

Zahajeni provozu je uz za chvili, to je fajn (akorat skoda ze nemam hotovou lod).

Zdravim, Viktor

Odkaz ke komentáři

Ahoj Viktore, ja tam dal příspěvek proto, že jsem zjistil dvě podobná témata, tak abych odpověděl na dotazy více lidem! Jinak jste vítáni i bez lodě, přijeď třeba na Želviádu do Poděbrad, budeme tam půjčovat loď za 200 Kč vč. výstroje! ......A Cidlina je tak krásná řeka našeho Polabi!!! Ahoj Vlada
Odkaz ke komentáři

Mam lod i na Cidlinu, s tim problem neni. O ty zelviade celkem uvazuju, ale uvidim jak s casem.

(Edit: no, jak tak koukam, spis budu finisovat s opravou lode na velikonoce)

Mimochodem, o velikonocich mame v planu vyrazit lodema na Hrcaky (neni to teda muj plan, ale doufam ze se zucastnim).

Odkaz ke komentáři

• 1 year later...
Dobrý deň. Ako je to s kotvením na VN štěchovice? Koncom mesiaca si plánujeme požičať loď http://www.malelode.cz/boat/zouw a stráviť pár dní na Vltave. Pôvodne som plánoval prenocovať na štěchovickej priehrade, ale údajne tam dosť kolíše hladina (podÄľa pvl.cz cca. 2m/24h) a je tam zima. Dá sa tam bezpečne prenocovať alebo radšej prespať niekde okolo Davle na VN Vrané? Prípadne kde by sa dalo na pár hodín cez deň bezpečne zakotviť, keby sme chceli vybehnúť na vyhliadku Máj, pozrieť Ztracenku a pod?
Odkaz ke komentáři

Ahoj,

nuceně jsem nocoval na VN štěchovice. Nestihl jsem převoz na Slapy. Je tam opravdu zima!!!! Voda je studená a na koupání jen pro hodně otrlé. Vyvázali jsme se u plovoucího mola pro parník (doporučili nám to na povodí). Vše OK. Hladina opravdu hodně kolísá. Taky je tam dost silnej proud když Slapy melou.

Jinak okolí celého jezera je opravdu moc pěkný. Minimálně za podívanou to stojí.

Odkaz ke komentáři

štěchovice pod Slapama v klidu u přístavního můstku, nebo na dalbách pro převoz - jen se uvázat na volno na svislé roury, ne na žebřík. chladnějc tam je. kolísá to tam až 3,5m. nejvíc vody je kolem půlnoci, ráno v 5 - 6 nejmíň a jedno zakolísáni hladiny je kolem poledne, ale do tak do 3/4 m - viz www.PVL.CZ

- nádrže - graf

Odkaz ke komentáři

• 4 weeks later...

Tak to máme za sebou. Jedným slovom paráda. Jedna z najlepších dovoleniek. Bol to skôr veÄľký karavan ako loď, ale zžili sme sa celkom rýchlo. Najlepšie časy má už za sebou, nebol to extra luxus ale všetko bolo funkčné a pre 4 Äľudí max. komfort. Po úvodnom zaškolení a zabývaní sa, sme si dali cca 1h tréning a vydali sa cez štvanicu dolu. Prvé prekvapenie ma čakalo už pri skúšobnej plavbe, že loď sa nedá v komore vyviazať vredu aj vzadu, ako som po preštudovaní diskusií na nete očakával. V pravej komore v štvanici je to nemožné. Zadok treba regulovať motorom, čo ale nebol problém.

V Libni som potreboval niečo vybaviť, tak sme hÄľadali miesto na zakotvenie. Prišiel som o ďalšiu ilúziu, že takmer 20 tonový „tanker“ zakotvím kdekoÄľvek. Po dlhšom hÄľadaní sme našli kotvište Stará plavba. Majú tam miesta označené „Guest“ a tak sa tam aj správajú. Starší pánko mi vysvetlil ako sa dostanem kam potrebujem, požičal kÄľúče od brány ( netušil som, že som za plotom ), vybavil čo som potreboval. Myslím, že by nebol problém tam aj prenocovať. Cestou späť som bol trošku v strese, lebo štvanicu sme stíhali na poslednú chvíÄľu. Ale nakoniec pohoda. Žiadny problém, že čo otravujete, za 10 min. končíme. Hore sme išli Äľavou komorou (v smere toku) kde ma čakalo príjemné prekvapenie, že sa dalo vyviazať vpredu aj vzadu. úplná pohoda. Poplávali sme okolo Karlova mostu, zakotvili v „domovskom prístave“ a pozreli nočnú Prahu. Ráno sme vstali skôr a okolo 8:00 sme sa hlásili v Smíchovskej komore. Bez čakania sme dostali zelenú, ale v komore to bolo horšie. Zadok sa nedal vyviazať a čiastočne aj mojou vinou sme tam trošku lietali. Našťastie sme tam boli sami, takže nebol až taký problém, že som zabral na šírku takmer celú komoru. Modřany dtto, zadok sa zase nedal vyviazať, ale dalo sa to udržať motorom bez problémov. Trošku šok nás čakal vo Vrané. Viazáky boli od seba vzdialené vertikálne cca. 4m. Prvý na hladine, ďalší o 4 m vyššie. Volal som na komoru, že kam sa mám priviazať. Komorníčka že WTF, nech sa chytím rebríka. Syn musel skočiť na strechu aby horko ťažko chytil horný viazák. Komorníci asi videli, že majú dočinenia s lamami, tak vyšli von. Pánko ma hneď zdrbal za uzol na konci lana. Tak som ho urezal, čo sa ukázalo v štechoviciach ako dobrá rada. Ja som sa vzadu držal rebríka, najskôr lanom, potom rukami a celkom v pohode. Žena mala vpredu trošku stres, či syn dočiahne na ďalší viazák. Nakoniec to prebehlo na jednotku. Sebavedomie mi trošku zvihol aj fakt, že druhá loď, čo bola snami v komore, mala trošku väčší problém. Cestou do štechovíc sme sa zastavili v Davle doplnili proviant, hlavne pivo, ktoré sme nechávali v komorách. Nie že by to bolo nutné, ale od štvanice po štechovice som bol obsluhou komôr príjemne prekvapený. Kotvili sme na pontóne PPS, keďže iná možnosť nebola. Do večera sme sa dostali do štechovíc. Preplávali sme až ku komore, aby som si skúsil, či to zvládneme. V mape je to označené ako ako náročný úsek, aj podÄľa info čo som našie na nete , tak som si to radšej prešiel na nečisto. Našťastie nebol žiadny problém, tak sme zakotvili v štechoviciach na pontóne PPS. V obci som skúsil zistiť info, či je to tam bezpečné ( ohÄľadom kolísania hladiny) ale nikto nevidel žiadny problém. Po prejazde niekokých člnov v sklze sa ukázalo, že pontón naozaj pláva, takže sme tam nakoniec bez problémov prenocovali. Ráno sme si dali opäť skorý budíček a o 7:30 sme sa hlásili na komore. Predpokladal som, že budeme čakať do 8:00 (keďže prepravujú sudú hore) ale pani povedala nech počkáme kým tam príde a môžeme ísť. Bez čakania sme dostali zelenú a ako ťažký frajer som zaparkoval v komore. Predok na plavák, zadok som držal lanom na rebríku na Äľavej strane (údajne kÄľudnejšia strana), pohoda lesná. Reku väčšia lambada ako vo Vrané. Keď začala stúpať hladina, tak som som sa prebral zo svojho sna. Neviem či som stál na zlom mieste, či som sa zle držal, ale zadok som nedokázal lanom udržať pri stene. Kým som sa spamätal, lano bolo pod vodou, ja som bol zapretý do boku lode a nedokázal som sa pritiahnuť. Nakoniec som lano pustil a bol rád, že som vo Vrané urezal uzol na jeho konci. Zadok som sa snažil potom držať pri stene motorom, ale moc elegantný prejazd komorou to nebol. Slušný fičák, za 6 min. sme boli hore. Komorníci si asi mysleli svoje, ale prežili sme. Posádka vpredu na plaváku to zvládla úplne v pohode bez stresu. Komorníčka vykukla z okna, opýtala sa kedy ideme späť a pokračovali sme v plavbe. Pod Slapami sme zakotvili opäť na pontóne PPS. PodÄľa mojich informácií cez týždeň tam neplávajú a na dalbách pre prevoz sa nemôže nechávať loď bez dozoru. Na pontóne to tiež nebolo kóšer, ale keby prišiel parník, tak skôr ako by nás potopil, hádam by aspoň zatrúbil. Cestou späť žiadny problém, komorník sa tváril že na nás čaká, plavba komorou v pohode. Večer sme prespali na móle kempu Lávka Skochovice. Pekný kemp, dá sa tam najesť, parkovné 200 Kč. Super. Ráno som volal pred 7:30 komoru Vrané v nádeji, že nás prepravia skôr ako o 8:00 a tak aj bolo. Pokecali sme s komorníkmi a švihali dolu aby sme do 9:00 stihli komoru Modřany. Pod komorou čakala na preplavbu meracia loď, ale komorník nás počkal a pustil nás dolu. V Smíchove sme boli 10:45 a už začínal frmol. Práve preto som sa ponáhÄľal, aby som sa tomu vyhol. Komorník čakal na výletnú loď smerom hore, tak nám povedal, že to bude 20 – 30 min trvať. Nakoniec sme čakali hodinu. Ináč pohoda. Nakoniec sme sa ešte pozreli k Tróji, ale bohužiaÄľ tak ako na väčšine zaujímavých miest počas plavby, ani tam sa nedalo zakotviť.

Celý výlet dopadol na jednotku. Od správcu lode, cez komorníkov až po správcov prístavov všetko super. Akoby tie vtipy o Pražákoch boli vymyslené :-).

Mám dojem, že sudá/lichá v komorách sa striktne nedodržiava a prepravujú podÄľa požiadavky. Trošku si treba dávať pozor na parníky. Okolo Karlova mostu sa ich poloprázdnych premáva viac než moc, na nejaké predpisy o smere plavby treba zabudnúť a človek musí byť mentalista, aby pochopil čo zamýšÄľajú. Na konci som ich mal ale celkom dobre prečítaných a už som vedel, čo od nich čakať. Väčší stres mali možno oni z nás, ale neplietli sme sa im do cesty a nikto na nás netrúbil. Za 4 dni sme naplávali 30 hodín / cca. 100 km, spotreba 114 l „zelenej“ nafty iba za 2.500 Kč. Takmer ako za totáča :-). škoda len, že na celom úseku sa s väčšou loďou nedá nikde mimo marín legálne zakotviť.

https://picasaweb.google.com/jsphocus/Vltava#

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...