Přejít na obsah
Plavidla.cz

Který motor je ten pravý?

Doporučené příspěvky

Omlouvám se všem námořníkům, náříčníkům či náoceáník ;) i nápřehradáři odpusťte, že zde zase pronesu nějaký laický paskvil. Hloupou otázku sice ne už lodníka zelenáče, ale ještě ne řádného kapitána.

Vzpomínám, že jsem u své předchází lodě řešil vestavěný motor, neustále porouchaný, no jo co bychom také mohli chtít od Wartburga. Ale k věci.

Zkoušel jsem najít vysněný motor vestavěný do své současné lodi - (škoda 1203 mi zní co se týče poruchovosti stejným tonem jako onen stařec "warťas". Pátral jsem hledal jsem, zde jsem počítal s vyšší cenou, ani mě nestrašily za bazarové motory šesti ciferné letopočty. Ale přátelé vodáci, povězte mi jednoduše. Mám těžkou loď ne tedy tanker ,ale 3.5tuny - netoužím po stíhačce. Ale chtěl bych aby mi loď jela alespoň 10-15 cestovní rychlostí (km/h) při běžných povětrnostních podmínkách a proti proudu. Maximální rychlost může být 20-25km/h spotřeba co nejnižší pochopitelně.

Nikde jsem takovéto údaje u motorů nenašel, možná protože každý řekou odkojený bocmánek ví moc dobře jaký je rozdíl v 5HP, a 4,7KW. I já rozeznám které číslo je větší, ale nemám tušení zda-li mi motor 5HP splní představy o rychlosti a spotřebě?

Poradí mi někdo co s tím :) prosím ne doc. MUDr. Chocholouška ;)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. Nebudu ti tady radit ohledne vykonu motoru, protoze by to byla opravdu jen typovacka ve sportce. Kazdopadne podle parametru, ktere chces dosahnout tak bych sel rozhodne do nejake nafty. Tam by jsi mel zarucenou nizkou spotrebu a hlavne to ma tu vyhodu, ze natankujes kdekoliv od kohokoliv. Nejsi zavislej na benzinkach, protoze co jsem slysel, tak naftu ti natankujou bez problemu i treba z nakladnich lodi co potkas po ceste.

Coz je v nasi siti cerpacich stanic u vody docela velke plus.

Odkaz ke komentáři

Děkuji moc za reakci :) už jsem si začal zoufat, že si mě nikdo nevšimne - ikdyž je to pochopitelné můj dotaz chce vydolovat ze vzduchu fundovaný názor.

Nyní už vím, že mám jít do naftového motor, přemýšlel jsem o nějakém Volvo motoru. Nicméně mám investovat 50.000 do motoru, který je nafťák a kvalitní pevný, s výkonem který mi nic neřekne? Myslím, že majitel motoru vestavěného neřekne :) zkuste si to a pak se domluvíme na prodeji : )budu to montovat dva dny, motor projde repasem...všichni budou unavení.

A nic z toho, loď nebudu mít tendenci se skoro ani rozjet. četl jsem o 28 metrových lodích co měly motor o výkonu 53Kw a oproti tomu, 6ti metrový člun má 150Kw...a já skutečně nevím dle jakých parametrů tedy motor volit aby splnoval má kritéria. Díky za další info. Lukáš.

Odkaz ke komentáři

Jak píše tomas80, takhle Ti to nikdo neřekne. Předpokládám, že jde o loď ve výtlačném režimu plavby - tam Ti bohatě stačí 20 koníků v naftě. Ono to stejně už víc nepojede, je to dáno především délkou vodorysky. U kluzáku je situace úplně jiná. Pokud jde o výtlak tak myslím, že těch 20 až 25 km je spíš zbožné přání. Ono se sice subjektivně zdá, že se silným motorem to jede výrazně lépe (vlna jako hrom), ale pohledem na GPS zjistíš, že rozdíl je pramalý. Konkrétně mám 9m 4,5t loď s dieslem 22 koní a na "ploužáka" jede asi 9km, rozumně tak 10 až 11 a na plno 13. Přitom se mi zdá že jedu alespoň jednou tak rychle. Kdybych tam dal třeba 50 koní tak se jen bude víc stavět na vlnu a další rozdíl bude minimální. Rád s Tebou o tom podiskutuju (a snad nejen já), ale až za měsíc - zítra odjíždím na moře. Přeji všem hezké dovolené.
Odkaz ke komentáři

Je to opravdu trochu alchymije. To je asi podobna otazka jako vyber te spravne vrtule na lod. Myslim si, ze pro tve ucely by ti bohate stacilo nejakejch 20-30 koniku v nafte. Nicmene pro tve ciste svedomi bych asi sel cestou, objed si nejaky jachtaky a poklabosit s majitelema neceho podobneho a pak si to sesumirovat. Ale urcite tam nebudes potrebovat koni vic, protoze jak pise kolega prede mnou je to o stavbe lodi a pokud mas lod stavenou do vytlaku, tak to do skuzu stejne nedostanes :). Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...