Přejít na obsah
Plavidla.cz

RadioStanice x Vysílačky

Doporučené příspěvky

Zdravím, prosím o radu, nevěřil bych, že to bude tak složité, ale rád bych si pořídil radiostanici na svou loď Laminátodřevěnou.

řešil jsem onen typ CB (civilní vysílačky) ale obávám se, že by to mohlo být dle frekvenci uvedených v té druhé příloze na sps nepřijatelné, či nemožné. Bohužel vůbec se v tom nevyznám. Poradíte mi někdo, jakou si koupit radiostanici a k ní vysílačku - abych mohl komunikovat na našich řekách s ostatními plavidly a hlavně se zdymadly? Děkuji moc. Pochopitelně ocením "ocením" co nejlevnější variantu, opravdu bude využívána jen pro komunikaci na úrovni plavidel na zdymadel.

Když už jsem si dovolil zdržovat tímto tématem, možná víte i o sonaru, který by šel využít, našel jsem hummibird, kde mě poděsila cena kolem 100.000 a pak fishfinder - což mi zase přijde jen tak na pramičku či na prut.

Děkuji.

Lukáš

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdravím, prosím o radu, nevěřil bych, že to bude tak složité, ale rád bych si pořídil radiostanici na svou loď Laminátodřevěnou.

řešil jsem onen typ CB (civilní vysílačky) ale obávám se, že by to mohlo být dle frekvenci uvedených v té druhé příloze na sps nepřijatelné, či nemožné. Bohužel vůbec se v tom nevyznám. Poradíte mi někdo, jakou si koupit radiostanici a k ní vysílačku - abych mohl komunikovat na našich řekách s ostatními plavidly a hlavně se zdymadly? Děkuji moc. Pochopitelně ocením "ocením" co nejlevnější variantu, opravdu bude využívána jen pro komunikaci na úrovni plavidel na zdymadel.

Když už jsem si dovolil zdržovat tímto tématem, možná víte i o sonaru, který by šel využít, našel jsem hummibird, kde mě poděsila cena kolem 100.000 a pak fishfinder - což mi zase přijde jen tak na pramičku či na prut.

Děkuji.

Lukáš

Co se týče sonaru momentálně mám osazen GARMIN Fishfinder 160C a bohatě mi stačí (cena okolo 8t. Kč) ale lze najít i lepší. Je v barvě, zobrazuje hloubku, napětí baterky, teplotu vody, a s přídavným čidlem i rychlost. Samozřejmostí je upozornění zvukové na nastavené hloubky, napětí atd.

Radiostanici používám také jen pro komunikaci s komorami na řece (bohužel jak praví zákon nelegálně) mám ATLANTIC MIDLAND (cena okolo 2tis.) pro tuto komunikaci s dosahem cca 10 km bohatě dostačující a hlavně lze lehce schovat aby nebyla na očích.

Odkaz ke komentáři

Je nutné RadioStanice ukrývat tedy? jsem si myslel, že není problém ji vlastnit, ba spíše naopak, je to nutností, když si člověk pořídí větší loď.

Ukrývat anténu nelze a radiostanicí jsem se chtěl skoro "vytahovat" nicméně díky moc za informace, zdá se že si jí raději odpustím nakupovat a budu doufat v klasické - přijet ke komoře, vylézt z lodě zažebrat o možnost proplutí a následné komunikace komor mezi s sebou. Mé zkušenosti ovšem hovoří jednoznačně, ve chvíli, kdy se naplánuje delší plavba a jedna komora pošle vzkaz že se blížím ke druhé. šup už přestane chodit motor. Vysílačka by se hodila,ale nechci jít proti zákonu.

Odkaz ke komentáři

Vysílačka se mi osvědčila také při proplouvání Prahy, zde se všichni domlouvají mezi sebou, tím mám na mysli kapitány výletních lodí a člověk je alespoň pokud je na přijmu v obraze co se kde chystá a má čas se dle toho zařídit. Jinak je pravda, že se na komorách praktikuje předávání lodí z jedné do druhé alespoň tedy na Vltavě to tak funguje úplně bez problémů a ten mobil se použije pokud se člověk někde zdrží.
Odkaz ke komentáři

Ahoj, je složitá montáž sonaru? Kdybych ho měl, mohl jsem možná ušetřit vrtuli, kterou jsem včera zničil...

Děkuji.

Lukáš

Co se týče sonaru momentálně mám osazen GARMIN Fishfinder 160C a bohatě mi stačí (cena okolo 8t. Kč) ale lze najít i lepší. Je v barvě, zobrazuje hloubku, napětí baterky, teplotu vody, a s přídavným čidlem i rychlost. Samozřejmostí je upozornění zvukové na nastavené hloubky, napětí atd.

Radiostanici používám také jen pro komunikaci s komorami na řece (bohužel jak praví zákon nelegálně) mám ATLANTIC MIDLAND (cena okolo 2tis.) pro tuto komunikaci s dosahem cca 10 km bohatě dostačující a hlavně lze lehce schovat aby nebyla na očích.

Odkaz ke komentáři

Ahoj, je složitá montáž sonaru? Kdybych ho měl, mohl jsem možná ušetřit vrtuli, kterou jsem včera zničil...

Děkuji.

Lukáš

JJ bez sonaru ani ránu, nebo alespoň hloubkoměr. Buď rád, žes přišel jen o vrtuli, jeden můj kolega urazil komplet zadní náhon. Co se týká montáže nic na tom asi není, mě to tedy dělali v servisu, při zazimování. Poze vyřešit vedení elektroinstalace aby to nebyla nějaká hrůza a je to.

Odkaz ke komentáři

• 6 months later...

K tematu bych si dovolil poznamenat, ze existujou stanice ktery maji homologaci na bezlicencni freeband 172MHz a sikovne programy je dokazou "roztahnout", aby se daly naladit i na lodni pasmo. Dokonce by tam mohly mit blokovany vysilani, takze by byly i vcelku dost legalni.

Edit: Mimochodem jestli ale jde o dlouhou antenu, tak CB (27MHz) by melo na lod jit legalne namontovat bez papirovani. Akorat to ma tu nevyhodu ze se tim clovek domluvi prevazne s autama v okoli a ne s lodema. Ale treba takovy nouzovy kanal kde se clovek dovola na IZS to ma taky.

Upraveno uživatelem viky_cz
Odkaz ke komentáři

Dnes se objevila v bazaru stanice za přijatelnou cenu, ale nevím na kolik je výhodné RDSt na lodi mít. Je nutné absolvovat zkoušky na čTU, dále mít koncesi, která stojí cca 1200,- Kč ročně. V plavební mapě Labe i Vltavy je tel. spojení na komory, což by pro komunikaci mělo stačit. Toliko můj názor. Zdravím, Jirka. Upraveno uživatelem Jirka_Tce
Odkaz ke komentáři

No, zrovna jsem v aktualnim Yachting revue cetl clanek, kdy jeden clovek se svoji lodi proplouval Prahou se zapnutou vysilackou a i kdyz to nebyl nijakej zacatecnik a snazil se vyletnim lodim nijak neprekazet, tak si mnohokrat vyslech komunikaci mezi domorodymi kapitany vyletnich lodich o jeho pocinani. Takze v zaveru clanku pise, ze kdyz jet prahou, tak vysilacku uplne vypnout a nebo ji stlumit :). Nerikam, ze to je zbytecna vec, ale asi krome Prahy se ta vysilacka nikde jinde moc neuplatni.
Odkaz ke komentáři

Při plavbě po Vltavě a Laby ji používám při komunikaci s komorou Na poslech mezi parníky v Praze se těším , člověk má obraz o vytíženosti komor hlavně na Smíchově a muže přizpusobit čas proplavování , parníky si po vysílačce objednávají proplavení tak se mužeš s nimi svézt v komoře - telefonem se to těžko domlouvá.
Odkaz ke komentáři

Tak to s Tebou Aleši souhlasím. Ale pro mě takový význam nemá, mám plachetnici a Prahou až tak často proplouvat nebudu. úmyslně jsem volil loď menších rozměrů, abych se vyhnul nutnosti registrace, Tp, atd., takže můj příspěvek nebyl myšlen tak obecně :-) . Už aby bylo jaro, zdravím, Jirka
Odkaz ke komentáři

• 2 months later...

Už se to tady řešílo. Takže znovu:

Na vnitrozemských vodách v čR smí vysílat plavidlo pouze do 1W. Pobřežní stanice 25W.

Je třeba omezený průkaz operátora námořní pohyblivé služby na čTU za kolek 400Kč. Platnost na 5let

Registrace VHF 3000kč, přidělení ATIS kódu roční poplatek za provoz 1200Kč

Radiostanice je registrována pouze na jednu konkrétní loď, je nepřenosná. Možno používat schválenou ručku.

Vltava kanál č. 9

Labe kanál č. 14

plavidlo-plavidlo kanál 13, 15

při plavbě kanál č. 10

Vyhrazené kmitočty pro vnitrozemskou plavbu na www.ctu.cz

doporučuji prostudovat zákon o radiokomunikačním provozu ve vnitrozemské plavbě 138/2000 na www.mdcr.cz

Sankce: Za nelegální používání kmitočtú pro VHF hrozí fyzické osobě pokuta do 100tis.Kč právnické osobě 1mil. Kč

Pokud nechcete investovat do všeho toho martiria doporučuji radioskener, který lze používat legálně a všechno slyšíte. Stojí od 2000Kč.

Upraveno uživatelem ondra
Odkaz ke komentáři

• 1 year later...

Chapu to teda dobre, ze kdyz si koupim na lod nejakou obycejnou CB vysilacku na kterou nemusim mit zadnou licenci ani platit poplatky, tak se treba na kanalu 14 nedovolam na Labskou plavebni komoru, ale nejakymu strejdovi co pojede kolem s kamionem?

Nebo tohle fungovat bude?

Odkaz ke komentáři

• 2 months later...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...