Přejít na obsah
Plavidla.cz

Rada ohledně kotvy

JirkaK

Doporučené příspěvky

Krásný den přeji...

Mám zde jeden dotaz. Na netu jsem našel informaci, že váha hlavní kotvy se rovná 2,5 x délka plavidla a zadní pomocné kotvy - 40%. Znamená to, že když mám loď 7,5 m, měl bych mít hlavní kotvu 19 kg a pomocnou kotvu 11,4 kg??? Dále jakou kotvu doporučujete...

Moc díky Jirka

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkus tady pohledat. Už se to tu probíralo mnohokrát. Záleží na tom, co od kotvy požaduješ, kde jí chceš použít a za jakých podmínek. Od toho se odvíjí typ a váha. Je to na nekonečnou diskusi. Co člověk, to názor a zkušenost.
Odkaz ke komentáři

Já používám na Orlíku danfortku 12kg na lodi 7,5m 3tuny, zatím mi nezklamala. Používal jsem i CQR kotvu (taky 12kg) a jedna mi držela dobře, pěkně se zarývala a druhá s tou jsem měl věčné problémy, válela se po dně a nechtěla držet. Osobně kdybych kupoval teď kotvu, tak bych zkusil Mantus.
Odkaz ke komentáři

Ahoj, já měl na své lodi 1,5 t kotvu Bruce 7,5 kg , lano + cca 2m řetězu. Kotva udržela i dvě lodě (cca 2,5 t) v Třebouticích v lehkym proudu a ani se to nehlo. Na Žernoseckym jezeře jí vyhodim a nějak se nestarám, prostě drží.

0107602.jpg

Na moři jsou hodně oblíbené kotvy Rocna. U nás jsem jí nikde neviděl, na moři bych řekl, že je celkem běžná a každá si jí vychvaluje.

Jinak tu 7,5 kg Bruce budu letos používat i na motoráku cca 2,2 tuny a asi se bát nebudu :-)

Odkaz ke komentáři

Jirko,důležitější než váha kotvy je váha a délka řetězu,naše cca 3 tuny drží kotva Bruce 6kg na řetězu,kdysi jsem měl těžší řetěz dlouhý 8metrů a lano,dnes je tato kotva na 50m řetězu,na proudné vodě odmotávám tak 20 metrů...

dobrá pomůcka:

místo drahého počítadla řetězu stačí barevné označení délky ,někdo každoročně řetěz barví ,já mám v okách po 10 metrech originální barevné pěnové značky,které při kotvení v bahně nejsou vůbec vidět,tak jsem řetěz opatřil ještě barevnými stahovacími bindry,které el.vrátku nijak nevadí a jsou perfektně viditelné vždycky,je to levné a spolehlivé řešení...

Upraveno uživatelem zdenek2013
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
Tuším že mám kotvu 8kg (Delta od Lewmaru) a 50m nerez řetězu. Lano už nikdy a spojku lano+řetěz už vůbec nikdy.

Stran toho řetezu. To je celkem kus majetku, takovej nerez řetěz.

Máte prosím někdo tip, kde mají dobrou cenu za 6-8 mm sílu článku?

Já zatím narazil na ceny cca. 250 - 500 Kč/m s DPH.

U 50 m /8 mm by to bylo kolem 17 - 25 tis. Kč, za to je motor :)

Díky.

Odkaz ke komentáři

Zdar, jj levný to nejni, tuším že jsem to bral z Akrosu, kde mi udělali nejlepší cenu za kalibrovaný. Prvně jsem dal pozink, jenže to jsem si pěkně naběhl, protože jak to vrátek stáčí do kotevny tak se dělala velká homole a ne a ne popadat, neb pozink je drsnější a vždy se mi hryzl vrátek. Takže jsem chtě nechtě musel do nerezu a je klid. Joo jsou různé porichtungy jak vyřešit ukládání řetězu v kotevně ale mě se nic kutit nechtělo. Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Zdar, jj levný to nejni, tuším že jsem to bral z Akrosu, kde mi udělali nejlepší cenu za kalibrovaný. Prvně jsem dal pozink, jenže to jsem si pěkně naběhl, protože jak to vrátek stáčí do kotevny tak se dělala velká homole a ne a ne popadat, neb pozink je drsnější a vždy se mi hryzl vrátek. Takže jsem chtě nechtě musel do nerezu a je klid. Joo jsou různé porichtungy jak vyřešit ukládání řetězu v kotevně ale mě se nic kutit nechtělo.

No já prostě potřebuji, aby to venku na dešti a vodě nerezlo, čili kalibrovaný nejspíš nevyužiji.

Díky moc za reakci a zdravím.

Odkaz ke komentáři

pokud nepluješ po moři,je ten nerez asi zbytečně drahý luxus,špatné ukládání a následné zasekávání řetězu nebude podle mě primárně způsobené hrubostí pozinku,ale pravděpodobně nízkou výškou kotevní schránky...na sezonu 2018 jsem nechával podle doma vyrobené kartonové makety vyrábět kotevní box z leštěného nerezu na palubu,protože kotevní schránku v lodi nemám vůbec a zkoušel jsem do té kartonové makety řetěz několikrát ukládat a musel jsem původně plánovaných 30cm výšky navýšit o dalších 10cm,pak už vše fungovalo jak mělo bez záseků a kupodivu ta nerezová bedýnka na palubě s kruhovými bílými servisními dekly na lodi nevypadá vůbec zle,naopak ji to obohatilo o krásný výrobek,ze spodní části laminátu bylo nutné samozřejmě celý box podložit,vše dát na Sikaflex a prošroubovat přes další plech,každopádně elektrické kotvení je nejen v proudné vodě k nezaplacení Upraveno uživatelem zdenek2013
Odkaz ke komentáři

pokud nepluješ po moři,je ten nerez asi zbytečně drahý luxus,špatné ukládání a následné zasekávání řetězu nebude podle mě primárně způsobené hrubostí pozinku,ale pravděpodobně nízkou výškou kotevní schránky...na sezonu 2018 jsem nechával podle doma vyrobené kartonové makety vyrábět kotevní box z leštěného nerezu na palubu,protože kotevní schránku v lodi nemám vůbec a zkoušel jsem do té kartonové makety řetěz několikrát ukládat a musel jsem původně plánovaných 30cm výšky navýšit o dalších 10cm,pak už vše fungovalo jak mělo bez záseků a kupodivu ta nerezová bedýnka na palubě s kruhovými bílými servisními dekly na lodi nevypadá vůbec zle,naopak ji to obohatilo o krásný výrobek,ze spodní části laminátu bylo nutné samozřejmě celý box podložit,vše dát na Sikaflex a prošroubovat přes další plech,každopádně elektrické kotvení je nejen v proudné vodě k nezaplacení

To je dobře, a mě to neskonale těší, že jsou u nás takto šikovní lidé.

Po moři nepopluji, akorát stávající řetěz, který kupovala moje žena jako "nerezavějící", ještě než se mou ženou stala, je totál oranžovo-zrzavý :)

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...