JirkaK Zveřejněno 12. Únor 2019 Sdílet Zveřejněno 12. Únor 2019 Krásný den přeji... Mám zde jeden dotaz. Na netu jsem našel informaci, že váha hlavní kotvy se rovná 2,5 x délka plavidla a zadní pomocné kotvy - 40%. Znamená to, že když mám loď 7,5 m, měl bych mít hlavní kotvu 19 kg a pomocnou kotvu 11,4 kg??? Dále jakou kotvu doporučujete...Moc díky Jirka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Únor 2019 Sdílet Odesláno 12. Únor 2019 Zkus tady pohledat. Už se to tu probíralo mnohokrát. Záleží na tom, co od kotvy požaduješ, kde jí chceš použít a za jakých podmínek. Od toho se odvíjí typ a váha. Je to na nekonečnou diskusi. Co člověk, to názor a zkušenost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaK Odesláno 12. Únor 2019 Autor Sdílet Odesláno 12. Únor 2019 (upraveno) To jsem hledal i pomocí klíčového slova, ale nenašel, nebo ne to co přesně hledám.... použití Vltava, Slapy... Upraveno 12. Únor 2019 uživatelem JirkaK Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 12. Únor 2019 Sdílet Odesláno 12. Únor 2019 Já používám na Orlíku danfortku 12kg na lodi 7,5m 3tuny, zatím mi nezklamala. Používal jsem i CQR kotvu (taky 12kg) a jedna mi držela dobře, pěkně se zarývala a druhá s tou jsem měl věčné problémy, válela se po dně a nechtěla držet. Osobně kdybych kupoval teď kotvu, tak bych zkusil Mantus. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 13. Únor 2019 Sdílet Odesláno 13. Únor 2019 U kotev se zvýšenou přídržnou silou se vyhláškou požadovaná hmotnost snižuje. Tušim, že o 30% Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 14. Únor 2019 Sdílet Odesláno 14. Únor 2019 Ahoj, já měl na své lodi 1,5 t kotvu Bruce 7,5 kg , lano + cca 2m řetězu. Kotva udržela i dvě lodě (cca 2,5 t) v Třebouticích v lehkym proudu a ani se to nehlo. Na Žernoseckym jezeře jí vyhodim a nějak se nestarám, prostě drží. Na moři jsou hodně oblíbené kotvy Rocna. U nás jsem jí nikde neviděl, na moři bych řekl, že je celkem běžná a každá si jí vychvaluje. Jinak tu 7,5 kg Bruce budu letos používat i na motoráku cca 2,2 tuny a asi se bát nebudu :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaK Odesláno 17. Únor 2019 Autor Sdílet Odesláno 17. Únor 2019 všem moc díky za radu.... Jirka Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 18. Únor 2019 Sdílet Odesláno 18. Únor 2019 (upraveno) Jirko,důležitější než váha kotvy je váha a délka řetězu,naše cca 3 tuny drží kotva Bruce 6kg na řetězu,kdysi jsem měl těžší řetěz dlouhý 8metrů a lano,dnes je tato kotva na 50m řetězu,na proudné vodě odmotávám tak 20 metrů... dobrá pomůcka:místo drahého počítadla řetězu stačí barevné označení délky ,někdo každoročně řetěz barví ,já mám v okách po 10 metrech originální barevné pěnové značky,které při kotvení v bahně nejsou vůbec vidět,tak jsem řetěz opatřil ještě barevnými stahovacími bindry,které el.vrátku nijak nevadí a jsou perfektně viditelné vždycky,je to levné a spolehlivé řešení... Upraveno 18. Únor 2019 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaK Odesláno 2. Březen 2019 Autor Sdílet Odesláno 2. Březen 2019 (upraveno) Já mám bohužel naviják s lanem 30 metrů.... myslel jsem si, že bych na příď ke kotvě CQR 12 Kg přidal cca 1 metr řetězu a na záď použil čtyřramenou kotvu okolo 8 kg.... je to špatně??? http://www.avaryacht.cz/kotva-cqr-nerez-12-kg Upraveno 2. Březen 2019 uživatelem JirkaK Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 2. Březen 2019 Sdílet Odesláno 2. Březen 2019 Já třeba řetěz nemám vůbec, mám jen 12mm lano - 54metrů a bez problému. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JirkaK Odesláno 2. Březen 2019 Autor Sdílet Odesláno 2. Březen 2019 Já třeba řetěz nemám vůbec, mám jen 12mm lano - 54metrů a bez problému. a jakou kotvu??? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 2. Březen 2019 Sdílet Odesláno 2. Březen 2019 Danforth 12kg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 4. Březen 2019 Sdílet Odesláno 4. Březen 2019 Tuším že mám kotvu 8kg (Delta od Lewmaru) a 50m nerez řetězu. Lano už nikdy a spojku lano+řetěz už vůbec nikdy. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Robert Odesláno 4. Březen 2019 Sdílet Odesláno 4. Březen 2019 (upraveno) Tuším že mám kotvu 8kg (Delta od Lewmaru) a 50m nerez řetězuJeště že jsi vyměnil ve vrátku olej,tohle už je slušná váha :lol: :p Upraveno 4. Březen 2019 uživatelem Robert Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 4. Březen 2019 Sdílet Odesláno 4. Březen 2019 (upraveno) Tuším že mám kotvu 8kg (Delta od Lewmaru) a 50m nerez řetězuJeště že jsi vyměnil ve vrátku olej,tohle už je slušná váha :lol: :p :lol: milá česká škodolibost Upraveno 4. Březen 2019 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 6. Březen 2019 Sdílet Odesláno 6. Březen 2019 Tuším že mám kotvu 8kg (Delta od Lewmaru) a 50m nerez řetězu. Lano už nikdy a spojku lano+řetěz už vůbec nikdy. Stran toho řetezu. To je celkem kus majetku, takovej nerez řetěz.Máte prosím někdo tip, kde mají dobrou cenu za 6-8 mm sílu článku? Já zatím narazil na ceny cca. 250 - 500 Kč/m s DPH.U 50 m /8 mm by to bylo kolem 17 - 25 tis. Kč, za to je motor :) Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 6. Březen 2019 Sdílet Odesláno 6. Březen 2019 (upraveno) Zdar, jj levný to nejni, tuším že jsem to bral z Akrosu, kde mi udělali nejlepší cenu za kalibrovaný. Prvně jsem dal pozink, jenže to jsem si pěkně naběhl, protože jak to vrátek stáčí do kotevny tak se dělala velká homole a ne a ne popadat, neb pozink je drsnější a vždy se mi hryzl vrátek. Takže jsem chtě nechtě musel do nerezu a je klid. Joo jsou různé porichtungy jak vyřešit ukládání řetězu v kotevně ale mě se nic kutit nechtělo. Upraveno 6. Březen 2019 uživatelem Sullaco Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 6. Březen 2019 Sdílet Odesláno 6. Březen 2019 Když jsem hledal,narazil jsem na tuto firmu http://www.metal-trade.cz/ Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 6. Březen 2019 Sdílet Odesláno 6. Březen 2019 Zdar, jj levný to nejni, tuším že jsem to bral z Akrosu, kde mi udělali nejlepší cenu za kalibrovaný. Prvně jsem dal pozink, jenže to jsem si pěkně naběhl, protože jak to vrátek stáčí do kotevny tak se dělala velká homole a ne a ne popadat, neb pozink je drsnější a vždy se mi hryzl vrátek. Takže jsem chtě nechtě musel do nerezu a je klid. Joo jsou různé porichtungy jak vyřešit ukládání řetězu v kotevně ale mě se nic kutit nechtělo. No já prostě potřebuji, aby to venku na dešti a vodě nerezlo, čili kalibrovaný nejspíš nevyužiji.Díky moc za reakci a zdravím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 6. Březen 2019 Sdílet Odesláno 6. Březen 2019 Si kup pozink, pokud nejsi na moři, a dál to neřeš. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 6. Březen 2019 Sdílet Odesláno 6. Březen 2019 (upraveno) samozřejmě i ten pozink běžně koupíš v kalibrovaném rozměru,což je potřeba pro vrátek,50m mě vyšlo odhadem na 3.600,-Kč,má za sebou 1 sezonu na čisté sladké vodě,žádný problém nebyl Upraveno 6. Březen 2019 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 7. Březen 2019 Sdílet Odesláno 7. Březen 2019 Asi to tak dopadne, protože zajistit loď nerezem, tak přijdu nejspíš i o ten řetěz :D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 7. Březen 2019 Sdílet Odesláno 7. Březen 2019 (upraveno) pokud nepluješ po moři,je ten nerez asi zbytečně drahý luxus,špatné ukládání a následné zasekávání řetězu nebude podle mě primárně způsobené hrubostí pozinku,ale pravděpodobně nízkou výškou kotevní schránky...na sezonu 2018 jsem nechával podle doma vyrobené kartonové makety vyrábět kotevní box z leštěného nerezu na palubu,protože kotevní schránku v lodi nemám vůbec a zkoušel jsem do té kartonové makety řetěz několikrát ukládat a musel jsem původně plánovaných 30cm výšky navýšit o dalších 10cm,pak už vše fungovalo jak mělo bez záseků a kupodivu ta nerezová bedýnka na palubě s kruhovými bílými servisními dekly na lodi nevypadá vůbec zle,naopak ji to obohatilo o krásný výrobek,ze spodní části laminátu bylo nutné samozřejmě celý box podložit,vše dát na Sikaflex a prošroubovat přes další plech,každopádně elektrické kotvení je nejen v proudné vodě k nezaplacení Upraveno 7. Březen 2019 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 7. Březen 2019 Sdílet Odesláno 7. Březen 2019 pokud nepluješ po moři,je ten nerez asi zbytečně drahý luxus,špatné ukládání a následné zasekávání řetězu nebude podle mě primárně způsobené hrubostí pozinku,ale pravděpodobně nízkou výškou kotevní schránky...na sezonu 2018 jsem nechával podle doma vyrobené kartonové makety vyrábět kotevní box z leštěného nerezu na palubu,protože kotevní schránku v lodi nemám vůbec a zkoušel jsem do té kartonové makety řetěz několikrát ukládat a musel jsem původně plánovaných 30cm výšky navýšit o dalších 10cm,pak už vše fungovalo jak mělo bez záseků a kupodivu ta nerezová bedýnka na palubě s kruhovými bílými servisními dekly na lodi nevypadá vůbec zle,naopak ji to obohatilo o krásný výrobek,ze spodní části laminátu bylo nutné samozřejmě celý box podložit,vše dát na Sikaflex a prošroubovat přes další plech,každopádně elektrické kotvení je nejen v proudné vodě k nezaplacení To je dobře, a mě to neskonale těší, že jsou u nás takto šikovní lidé.Po moři nepopluji, akorát stávající řetěz, který kupovala moje žena jako "nerezavějící", ještě než se mou ženou stala, je totál oranžovo-zrzavý :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 7. Březen 2019 Sdílet Odesláno 7. Březen 2019 já jsem to jen vymyslel,vyměřil a udělal maketu pro výrobu,vyleštěnou nerezovou bedýnku mi udělal kamarád,on je na práci s nerezem opravdový mistr v tom nejlepším slova smyslu a navíc u práce přemýšlí... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se