honza83 Zveřejněno 8. Únor 2019 Sdílet Zveřejněno 8. Únor 2019 Zdravím, měl bych prosím několik dotazů k tomuto motoru1)nemáte prosím u sebe někdo manuál k tomuto motoru? 2)údržba 2taktu (jak jsem si přečetl níže ve fóru) spočívá ve výměně oleje v noze (1x ročně), jaký typ oleje tam dát, nebo kde tuto informaci najít?3)poměr ředění benzín/olej?Díky za jakékoli info o tomto motoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 8. Únor 2019 Sdílet Odesláno 8. Únor 2019 http://epc.brp.com/Index.aspx?lang=E&s1=302e6da2-d155-4aa4-88bf-49f057030498 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 8. Únor 2019 Sdílet Odesláno 8. Únor 2019 Do nohy olej pro nohy outboard motorůPoměr oleje je na štítku motoru, nebo v manuálu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 8. Únor 2019 Autor Sdílet Odesláno 8. Únor 2019 http://epc.brp.com/Index.aspx?lang=E&s1=302e6da2-d155-4aa4-88bf-49f057030498 Díky moc i toto se hodí. Objevil jsem na ebay ještě toto1997 OMC Johnson Evinrude CR98-50 5REC 5RLEC Service Manual Supplement OEMDle popisu je to ale doplněk k manuálu, ale dle náhledů by tam mohlo něco být. Jinak jsem objevil ale dobrý manuál https://www.ebay.com/itm/Seloc-Johnson-Evinrude-Outboards-1-25-70-HP-1990-01-Repair-Manual-1312/281074800904?hash=item41715d1908:g:~GEAAMXQgb1ROMU2:rk:1:pf:0 Ale ta cena a doprava je pekelná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 19. Únor 2019 Autor Sdílet Odesláno 19. Únor 2019 http://epc.brp.com/Index.aspx?lang=E&s1=302e6da2-d155-4aa4-88bf-49f057030498 Díky moc i toto se hodí. Objevil jsem na ebay ještě toto1997 OMC Johnson Evinrude CR98-50 5REC 5RLEC Service Manual Supplement OEMDle popisu je to ale doplněk k manuálu, ale dle náhledů by tam mohlo něco být. Jinak jsem objevil ale dobrý manuál https://www.ebay.com/itm/Seloc-Johnson-Evinrude-Outboards-1-25-70-HP-1990-01-Repair-Manual-1312/281074800904?hash=item41715d1908:g:~GEAAMXQgb1ROMU2:rk:1:pf:0 Ale ta cena a doprava je pekelná. Přikládám v příloze co jsme k motoru našel za info, pokud by se někomu hodilo.Johnson 5HP 1998.zip Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 26. Únor 2019 Autor Sdílet Odesláno 26. Únor 2019 Ahoj, měl bych dotaz ještě k benzínu, jaký do toho dávat, v podkladech které k tomu mám nic není o benzínu, tak mám tam dávat olej+ Natural95 nebo olej+ Speciál? Díky za odpověď Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 26. Únor 2019 Sdílet Odesláno 26. Únor 2019 Natural 95 + olej pro lodní dvoutakty, který je TCW3 (biologicky rozložitelný).Co se týče toho manuálu co jsi odkazoval, je to manuál pro opravy. Kdysi jsem měl od SELOC takový na Mercury z roku 1978. Bylo tam vše potřebné pro opravu čehokoli. Vyplatil se mi. Zkus pohledat el. verzi, ta by mohla být levnější, pokud existuje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 26. Únor 2019 Sdílet Odesláno 26. Únor 2019 Benzín do 2t pokud možno, tak nejlépe bez biosložek. Oktanové číslo je až na druhém místě. Biosložky zanášej karburátory, žerou těsnění a znehodnocujou olej. Benzín bez biosr★ček se dá koupit třeba na EuroOil. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 26. Únor 2019 Sdílet Odesláno 26. Únor 2019 Pokud je předpoklad, že se s motorem pojede znova třeba až za pár týdnů, pak se mi osvědčilo vypustit plovákovou komoru. Je tam na to snadno přístupný šroubek. Nedojde k odpaření benzínu a zalepení trysky ztuhlými neodpařitelnými zbytky. Pouhé dojetí motoru se zavřeným přívodem paliva plovákovou komoru nevyprázdní. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 1. Březen 2019 Autor Sdílet Odesláno 1. Březen 2019 Díky za rady, manuál jsem už zakoupil online. Tak hurá do servisovaní. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 19. Duben 2019 Autor Sdílet Odesláno 19. Duben 2019 Ahoj, chtěl bych vyměnit impeller, povolím dva šrouby ze spodu, trochu povytáhnu tu spodní část převodové skříně, ale tak max. 2cm, dál to nejde, kde je to ještě chycený, nebo co kde povolit, nevíte? Díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 19. Duben 2019 Sdílet Odesláno 19. Duben 2019 Ahoj, chtěl bych vyměnit impeller, povolím dva šrouby ze spodu, trochu povytáhnu tu spodní část převodové skříně, ale tak max. 2cm, dál to nejde, kde je to ještě chycený, nebo co kde povolit, nevíte? DíkyMusíš v tý 2cm škvíře povolit a odpojit táhlo řazení. Pak to půjde stáhnout zlehka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 19. Duben 2019 Sdílet Odesláno 19. Duben 2019 Není ta spojka docela náhodou pod kulatým gumovým deklem o kousek vejš???? !!!! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 20. Duben 2019 Autor Sdílet Odesláno 20. Duben 2019 Není ta spojka docela náhodou pod kulatým gumovým deklem o kousek vejš???? !!!! Díky moc, přesně tam to bylo:) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 20. Duben 2019 Autor Sdílet Odesláno 20. Duben 2019 Tak impeller vyměněn, ale voda neteče, půlměsíček na hřídelce osazenej, do impelleru to zacvaklo, ale voda z motoru neteče. Zkoušel jsem tu trubičku kterou je vedená voda k motoru profouknout, vzduch tudy prochází, čím to může být že voda neteče? Sítko ucpané není. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 20. Duben 2019 Sdílet Odesláno 20. Duben 2019 (upraveno) Možností je povícero. Předpokládanám, že při zkoušce byla noha dost pod vodou, aspoň na úroveň čerpadla.Pak:a/ ucpaná kontrolka, motor chladí, ale viditelně nic neteče. Nehřeje se.b/ vypadá trubka od čerpadla v bloku nebo čerpadle nebo prasklé průchodky / těsněníc/ tahle trubka prasklá třeba mrazemd/ těleso čerpadla nesedí v celé ploše obvodu - špatně sesazenée/ čerpadlo vyběhlé, netěsní - mělo po sesazení dost velký odpor při otáčení??Dá se chytit hřídel do vrtačky a zkusit ho venku, jaký dá tlak.Kdy to chladilo naposledy? Proč a jak přestalo? Pokud odchází impeller, není to najednou, ale pozvolna. Upraveno 20. Duben 2019 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 20. Duben 2019 Sdílet Odesláno 20. Duben 2019 Ten konkrétní motor neznám, ale už dvakrát se mi stalo že netekla "kontrolní" voda. Motor chladil, to jsem ale nevěděl. Po spoustě laborací jsem přišel na to, že byla jen ucpaná koncovka vyústění vody z motoru. Nejlepší na tom bylo, že poprvé se to stalo po zimě, kdy motor neměl šanci nasát nějaký bordel. Jenže se v té koncovce usídlil nějaký brouk, který si pečlivě konec doslova zabetonoval. Podruhé se tam při provozu dostala nějaká smeť, ale to už poučen jsem na to přišel hned. Je to co píše David pod bodem A. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 20. Duben 2019 Sdílet Odesláno 20. Duben 2019 (upraveno) Tak to je to, co píšu v bodě a/, běžná věc.Jestli motor chladí, na to stačí si stáhnout na hlavu, blok. Upraveno 20. Duben 2019 uživatelem david Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 21. Duben 2019 Autor Sdílet Odesláno 21. Duben 2019 Teklo to když jsem motor kupoval na podzim, pak zůstal stál v garáži a teď jsem chtěl udělat jarní údržbu, vyměnil jsem olej v převodovce, nastartoval a chvilku to vodu prskalo, pak ale přestalo a už vůbec nic neteklo. a/ zkusil jsme tu trubku co vede vodu profouknout kompresorem a vzduch fouká skrz kontrolní otvorb/ to je možné že třebas netěsní trubka co je nasunutá do čerpadla a čerpadlo žene vodu do ,,nohy,, motoru, je normálně v ,,noze v kterým vede ta trubka s chladící vodou a hřídel mokro? Asi jo, ne?c/ Prasknutí mrazem by být nemělo, bylo to v tepled/dával jsem potom i nový impeller, osadil zámeček (takový ten půlměsíček), to by mělo být v pořádkue/odpor velký při otáčení, nový impeller hřídel se bojím chytit do vrtačky, na konci má zuby když jsem to rozebral, tak ve víku čerpadlo je simering a pak tam byl nastrčený ještě jeden, který byl asi už dost zničený a omotaný izolačkou a narvaný na fest, tak nevím jestli to nebylo jen na oko pro mne abych když jsem to kupoval viděl že voda teče a pak to povolilo. Ale dva simerinky jsem v návodu taky nenašel. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 21. Duben 2019 Sdílet Odesláno 21. Duben 2019 V noze mokro je, většina vody je do nohy z bloku, většinou od deklu výfukového kanálu.Pumpa by měla dávat, aspoň trochu, když hřídelí točíš rukou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 22. Duben 2019 Sdílet Odesláno 22. Duben 2019 A jak vypadá díl 14. který je pod impellerem, nebyl vydřený? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 22. Duben 2019 Autor Sdílet Odesláno 22. Duben 2019 díl č.14 je pěknej, lesklej, hladkej :),, stále nic, asi to vezmu do opravny. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 3. Květen 2019 Autor Sdílet Odesláno 3. Květen 2019 díl č.14 je pěknej, lesklej, hladkej :),, stále nic, asi to vezmu do opravny. Tak opraveno, bylo to zanedbanou údržbou předchozího majitele. Tak jen až se umoudří počasí tak vyrážíme. A mám tu ještě jeden dotaz k převozu motoru. Pokud v kufru auta, tak na ležato, řazením nebo plynem dolu? Nebo ještě jinak? A není nějaké udělátko kde bych mohl vozit motor na stojato na kouli, něco jako toto a přidělat k tomu kus fošny. http://www.vseprolov.cz/lovecka-vybava-do-auta/nosice-na-zver/drzak-na-tazne-zarizeni-pevny-6781.html Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 3. Květen 2019 Sdílet Odesláno 3. Květen 2019 Zanedbaná údržba, to je takové zaklínadlo opraven. Tak čím to nakonec bylo? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
honza83 Odesláno 10. Květen 2019 Autor Sdílet Odesláno 10. Květen 2019 Zanedbaná údržba, to je takové zaklínadlo opraven. Tak čím to nakonec bylo? No to jsem se nedozvěděl krom té zanedbané údržby, ale funguje to, promazali komplet co má být pormazáno, lepší to řadí, tak jsem spokojený. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se