RóJa Zveřejněno 8. Leden 2019 Sdílet Zveřejněno 8. Leden 2019 Ahoj ve spolek. Jsem tu úplně nový a rád bych zde přítomné požádal o několik rad. Jako čerstvý držitel průkazu VMP jsem si pořídil svou první loď a to konkrétně malou laminátovou kajutovku dlouhou 495 cm a širokou 216 cm. Váhu odhaduju bez motoru na cca 400 kg. Na lodi je závěsný 2T motor Selva 80hp a tento chci vyměnit za 4T. Moje otázka je, zda mi jako začátečníkovi pro pohodovou plavbu převážně ve dvou dospělých a dvou malých dětech bude stačit 4T motor 40hp. Pokusím se sem vložit foto loďky pro představu. Za případné rady děkuji Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 8. Leden 2019 Sdílet Odesláno 8. Leden 2019 Ahoj, měl jsem loď stejných rozměrů, ale bez kabiny, otevřenou. Váhově byla srovnatelná, byla hodně těžká na svou velikost a typ. Na lodi jsem měl původně 2T 50HP, se kterým to bylo dobré na plný plyn, ale rozjezdy a volnější jízda nic moc. Spotřeba nad 60l/100km. Pak jsem tam měl 4T 50HP. S tím to jezdilo solidně. Motor byl ale používán spíše ve vyšších otáčkách. Při cestovní rychlosti 42km/h to muselo točit 5 tis. aby byl k dispozici potřebný výkon. Najezdili jsme s ním několik sezón, každou sezónu i moře. Dalo se s tím udělat plno radosti, ale to honění v otáčkách a s tím související větší hluk jsem vnímal jako nepříjemnou okolnost zvlášť při delších cestách. Spotřeba okolo 45l/100kmPak jsem tam měl krátce 4T 100HP a to byla nádhera. Při cestovní rychlosti 45km/h to točilo 3,8 tis. Kdybych s tím jezdil zvolna, tak by spotřeba byla pod 50l/100km. Kdo by to ale vydržel se 100HP na 5m lodi, takže reálně byla vždy nad 50l.Pak šel motor 100HP na novou loď 6M a opět jsem byl v situaci, kdy jsem jezdil na 5 až 5,5tis. otáček, abych měl z motoru potřebný výkon. Spotřeba 60l/100kmPak loď dostala 4T 175HP a změna stejná jako u předchozí lodě při přechodu z 50HP na 100HP. Prostě paráda! Klidná a tichá jízda s motorem na půl plynu. Spotřeba 57l/100km.Takže za mne pokud je to jen trochu možné vždy raději silnější motor. 40HP mi připadá nedostatečně málo. Ono to pojede, ale bude to trápení motoru, posádky a okolí. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
banjoales Odesláno 9. Leden 2019 Sdílet Odesláno 9. Leden 2019 (upraveno) Ahoj!Normálně rady nerozdávám, neb jsem na vodě teprve 9 let... Proč chceš tu Selvu měnit? Je to jen proto, že nemáš vztah k 2T nebo jí něco je? pokud jí něco je, tak ji vyměň, jinak bych to ale zvážil. 2T je velmi jednoduchý a spolehlivý motor, musíš si jen dávat pozor na míchání oleje do benzínu a mnoho dalších starostí o motorovou část pak odpadá.Ale hlavně - jak píšeš, jsi začátečník - než tam dáš něco novějšího (lepšího), nauč se s tímhle. Poměrně snadno se Ti může stát (tak jako mně), že jistou nerozvážností a nezkušeností tomu nějak ublížíš a u nového motoru by Tě to velmi mrzelo. Já mám na podobné lodi Yamahu 80hp 2T. jako majitel wartburgu auta i lodi s motorem wartburg se motoru 2T nebojím. Nicméně jsem po dvou nerozvážných činech téměř zničil nohu a dlouho uvažoval o výměně celého motoru. Nakonec jsem si nohu sám opravil a tak nějak vypočítal, že výměna motoru by byla drahá a hlavně zbytečná, neb teď to běhá jako hodinky ze Švýcarska.No a o změně výkonu směrem dolu bych teď už neuvažoval ani na moment. Kdyby to šlo tam ten motor hodit na chvilku a vyzkoušet... ale to je velmi náročné. Po snížení výkonu na polovinu se Ti může stát, že zůstaneš v přechodovém režimu plavby, motor bude burácet a žrát jako prokopnutej, zážitek z plavby nula a Ty si budeš rvát vlasy.S tou osmdesátkou ať 2T nebo 4T můžeš klidně i jen tak brblat a když potřebuješ a vezmeš za to, tak Ti spadnou hrnky ze stolečku. Se čtyřicítkou (motorem, ne manželkou, ta může udělat ještě spoustu parády) budeš jen smutně koukat na kolegy okolo. Loď mám podobnou, s tou 2T osmdesátkou jezdím v poklidu za 30l/100 (do 10l na hodinu, při jízdě na pohodu i méně).Takže - pokud máš peníze, kup opět osmdesátku. Pokud ne a Selvě nic není, tak si jí tam nech a vyzkoušej. Budeš mile překvapen. Upraveno 9. Leden 2019 uživatelem banjoales Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RóJa Odesláno 9. Leden 2019 Autor Sdílet Odesláno 9. Leden 2019 Ahoj. Díky za rady. Selvě nic není, je po předchozím majiteli po GO. Jenom mě děsí ten rámus 2T a stálé přimíchávání oleje. To že půjdu touhle cestou a Selvu si na první sezonu nechám, vyzkouším jí a hlavně se s lodí naučím a pak se uvidí mě také napadlo Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 9. Leden 2019 Sdílet Odesláno 9. Leden 2019 Za mě také jak píše "banjo" nejdříve bych to zkusil a pokud je funkční chvíly nechal na lodi. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 9. Leden 2019 Sdílet Odesláno 9. Leden 2019 Ahoj. ....To že půjdu touhle cestou a Selvu si na první sezonu nechám, vyzkouším jí a hlavně se s lodí naučím a pak se uvidí mě také napadloTaké doporučuju postupovat takto. Hlučnost 2T je způsobená mimo jiné výraznými cykly v sání, které se silně akusticky projevují. I další zdroje hluku jsou pod krytem, takže jeho odhlučnění může výrazně pomoci. Vzhledem k tomu, že v akustickém projevu 2T je výraznější složka vyšších kmitočtů, které jsou lépe odfiltrované akustickou zábranou, doporučuju vhodné odhlučnění krytu. Výsledek může být překvapující. Vím to z vlastní zkušenosti.Použil jsem toto:https://www.conrad.cz/protihlukove-oblozeni-1000-x-500-mm.k841129Lze koupit i levnější (pro nový motor mám na cestě z Číny 2x větší kus v přepočtu za 400Kč), ale ten z odkazu mám dlouhodobě vyzkoušený a mohu ho s klidným svědomím doporučit. Je tady někde o odhlučnění psáno a někdo tam odkazoval na levnější hmotu taky vyzkoušenou. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
karelgumak Odesláno 9. Leden 2019 Sdílet Odesláno 9. Leden 2019 Jestli tě to správně chytne, tak za rok třeba budeš koukat po větší lodi. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
RóJa Odesláno 9. Leden 2019 Autor Sdílet Odesláno 9. Leden 2019 Děkuji za rady a budu se jima řídit. Motor podle rady Lubora odhlučním, nechám někoho znalého aby se na něj podíval a jestli bude třeba seřídil a budu se těšit na plavební zážitky Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 10. Únor 2019 Sdílet Odesláno 10. Únor 2019 Zdravím.Napíši to sem, páč nevím, kam jinam to frknout. Našel jsem inzerát na lodičku, na které se s manželkou i shodnu.Problém je, že sem nikde nenašel (google) info ani o lodi, ani o motoru.Nerad bych si naběhl, tak se raději poradím. Loď je k prodeji i bez motoru za 90tis Kč.Tu cenu bych si dovedl představit nižší, ale zase je to to, co bychom se ženou chtěli.Pokud by byl někdo zkušený ochoten, vypravit se se mnou do Mníšku, o to by to bylo celkově veselejší. Samozřejmě bych to nechtěl bezplatně.Tož tak. :)Co kdo na to?https://www.sbazar.cz/rudolfjarka/detail/63966852-motorovy-clun-sea-sun-lord-450-motor-evinrude-25hp Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 10. Únor 2019 Sdílet Odesláno 10. Únor 2019 Na řeku dobrý, na moře moc plochý dno, takže záleží kde se s tím chceš plavit, no a jestli to je i s vlekem tak to celkem jde. Na Mnišek to mám z Pb kousek, ale jestli jsem zkušený to nevím. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 11. Únor 2019 Sdílet Odesláno 11. Únor 2019 Zdravím a děkuji za reakci.Bude to jen a jen na Slapy, případně na výlety po a proti proudu.Trochu mě děsí ty plácačky vzadu dole na zrcadle + v rozích. To vypadá jako samo domo bastl :) Jestli to měl nějaký tunič tak potěš koště. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 11. Únor 2019 Sdílet Odesláno 11. Únor 2019 Pokud to jen "prodlužuje" dno a není to z úhlu tak to ničemu nevadí , vypadá to jak vlaminované do zrcadla . Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 11. Únor 2019 Sdílet Odesláno 11. Únor 2019 Zdravím a děkuji za reakci.Bude to jen a jen na Slapy, případně na výlety po a proti proudu.Trochu mě děsí ty plácačky vzadu dole na zrcadle + v rozích. To vypadá jako samo domo bastl :) Jestli to měl nějaký tunič tak potěš koště.Už to neřeš,loď je asi prodaná-již není aktivní Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 11. Únor 2019 Sdílet Odesláno 11. Únor 2019 https://www.sbazar.cz/rudolfjarka/detail/64928632-motorovy-clun-sea-sun-lord-450-motor-evinrude-25hp já jí tam vidim pořád. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 11. Únor 2019 Sdílet Odesláno 11. Únor 2019 Ano, chvíli tam nebyla, asi pán editoval inzoš :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 11. Únor 2019 Sdílet Odesláno 11. Únor 2019 Neví někdo, lze li v případě, že se jednou budu chtít motoru zbavit, bude možnost jej prodat a následný majitel jej v klidu zaregistruje / přihlásí? Asi jde o dvoutakt. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 11. Únor 2019 Sdílet Odesláno 11. Únor 2019 Těžký život sociálně slabšího řekoplavce......tak finální otázka, vyplatí se to za ty prachy? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 12. Únor 2019 Sdílet Odesláno 12. Únor 2019 Ohledně motoru, pokud je již v papírech zapsaný (a souhlasí SN) tak nebude problém jej následně po prodeji opět přihlásit.No a ke koupi, pokud motor vrčí (určitě to chce nechat nastartovat) a loď není děravá, čalounění je OK, řízení a plyn funkční, vlek je na papírech tak to není špatná cena. Taky jsem měl podobnou loď a po par letech provozu jsem ji opět za stejné peníze i prodal (samozřejmě záleží na stavu) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 12. Únor 2019 Sdílet Odesláno 12. Únor 2019 Anachy díky.Uvidíme se na Slapech, máš u mě pivko nebo kávu nebo fidorku, prostě na co dostaneš chuť ;) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 12. Únor 2019 Sdílet Odesláno 12. Únor 2019 BTW: Nevíte někdo jak má vypadat optimálně vypadat kupní smlouva při koupi registrovaného malého plavidla?Mám si na něco dát obzvlášť pozor? Pán s předvedením motoru a lodě na vodě otálí "až bude tepleji", pro což mám pochopení, ale věc to malinko komplikuje :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 13. Únor 2019 Sdílet Odesláno 13. Únor 2019 Nechal bych si motor nastartovat přes "brejle" na suchu alespoň uvidíš na celou nohu motoru a ohledně vizuálního stavu lodě vidíš jak to vypadá. No a jak to pluje zjistíš potom sám. Když jsem kupoval svoji první pevnou loď, tak jsem si pro ni byl před vánocemi a samozřejmě musela hned na vodu takže jsem s kamarádem vyrazil v kombinézách a kulichu na vodu :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 13. Únor 2019 Sdílet Odesláno 13. Únor 2019 Co tahle? https://www.plavidla.cz/inzerat/?id=565 Jinak zkušební plavbu pokud možno udělejte. Zjisti si jak se chová motor pod zatížením.Podle mě i v tomhle nečase to tu půlhodinku na vodě vydržíte. :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 13. Únor 2019 Sdílet Odesláno 13. Únor 2019 Nechal bych si motor nastartovat přes "brejle" na suchu alespoň uvidíš na celou nohu motoru a ohledně vizuálního stavu lodě vidíš jak to vypadá. No a jak to pluje zjistíš potom sám. Když jsem kupoval svoji první pevnou loď, tak jsem si pro ni byl před vánocemi a samozřejmě musela hned na vodu takže jsem s kamarádem vyrazil v kombinézách a kulichu na vodu :) Pán má prý zazimováno, a čeká se na teplejší počásko. Já bych v tomhle počásku problém neměl vyrazit na Slapy :) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
marx2000 Odesláno 13. Únor 2019 Sdílet Odesláno 13. Únor 2019 (upraveno) Co tahle? https://www.plavidla.cz/inzerat/?id=565 Jinak zkušební plavbu pokud možno udělejte. Zjisti si jak se chová motor pod zatížením.Podle mě i v tomhle nečase to tu půlhodinku na vodě vydržíte. :) Já bych byl pro, se projet na vodě, možná se zkusím s prodávajícím dohodnout.Díky za tip, sháníme otevřenou loď, kajutu nechceme. Možná za pár let :) Upraveno 13. Únor 2019 uživatelem marx2000 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 14. Únor 2019 Sdílet Odesláno 14. Únor 2019 Mě ty lidi občas fakt irirtujou. Proč prodávaj teda něco v zimě, když se s tim v zimě nechtěj zabývat?Já se jel takhle na podzim podívat na motorák Sea Ray a majitel se hrozně divil, že bych chtěl vidět alespoň nastartovaný motor, když už to má vytažený a nevidim to na vodě. Ještě mi vlastně odvětil, že on to taky kupoval a motor nezkoušel... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky