Přejít na obsah
Plavidla.cz

Jak plout v Benátkách

Doporučené příspěvky

Po mnoha sezónách v Chorvatsku začínám pomýšlet na výlet za jeho hranice. Prvotní nápad, který bych rád rozvinul je vyrazit někde z oblasti Istrie a jízdou na dohled pobřeží okolo Slovinska se dostat do Itálie konkrétně do Benátek a ty si projet. Spaní na lodi někde u městských mol, celkem tak 5 dní tam a zpět.

Zatím nemám vůbec tušení co obnáší plavba ve Slovinských a Italských vodách. Jak se překračují hranice, co je nezbytné ve Slovinsku a Itálii vypapírovat a zaplatit. Jak je to s plavbou v Benátkách, jaké tam jsou povinnosti, omezení, zvyky a zlozvyky. Jestli má vůbec smysl se o to pokoušet atd.

Máte někdo nějaké zkušenosti či vědomosti, které by mi pomohly začít dávat představě konkrétní podobu?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já osobně bych si zbytečně nekomplikoval život a loď spustil někde v Itálii, např. Bevazzana - Bibione nebo někde jižněji v ústí Pádu. Zcela zbytečně vyřizovat formality spojené s přechodem z jednoho státu do druhého a třetího by se mi fakt nechtělo. Pokud chceš na lodi strávit v Itálii více dnů, s tím jist nebude problém, jenom Benátky, laguna a přilehlé ostrovy jsou na několik týdnů a ne dnů.
Odkaz ke komentáři

Chorvatsko je pro mne taková jistota. Vím jak to tam chodí, domluvím se. Zatím neuvažuju o variantě spouštět loď v Itálii. Tam je pro mne mnoho neznámého. Jen takový průzkumný výlet.

Co to obnáší co se týče přechodu hranic po vodě se mezi Chorvatskem, Slovinskem a Itálií?

Musí se za loď platit ve Slovinsku a Itálii podobně jako v HR?

Odkaz ke komentáři

Jde pouze o vstup/výstup z prostoru Schengenské úmluvy, víceméně poměrně rychlá formalita v Umag nebo ještě lépe v Novigradu. Pokud vím, ze loď se Itálii neplatí, jen je potřeba vyšší pojistka (loni tuším 5mil € ale to nemohu tvrdit). Pokud jsem ale s hovořil o tebou uvažované trase, lidé ji obvykle zavrhnou jako nudnou a zcela zbytečnou a i podle mě je to pravda.
Odkaz ke komentáři

Podle toho co jsem zatím zjistil se do Benátek vplout dá, ale jen na hlavní kanál. Prý je to jen pro otrlé, protože místní a linky se s tím nemazou. Značení je tam prý pro návštěvníka málo přehledně a asi se tam jezdí hodně podle tradice, kterou návštěvník nezná a tak tape. Já si to představuje jako velké dobrodružství s odměnou ve formě možnosti vidět na vlastní oči místa z pohlednic.
Odkaz ke komentáři

Kdyby jste se náhodou někdo nudil tak po rozkliknutí odkazu když popojedete jednou šipkou rovně a třikrát doleva (v tomhle pořadí) na mole leží paní velmi pěkně vystavena :P :lol:

Odkaz ke komentáři