Přejít na obsah
Plavidla.cz

Dotaz na rybolov z lodi

Wendis II

Doporučené příspěvky

Situace je trochu komplikovanější. Rybáři atd. rádi používají pojem obytná loď. Co to je obytná loď? Žádný zákon nespecifikuje v kategorii malých plavidel pojem obytná loď. Já chytám ryby běžně z 9m cruiseru za předpokladu že dodržuji ryb. řád a nemám s tím nějaký problém. Jo, když jsem kdysi chytával ze sportovního člunu, který byl červený tak mi jeden taky rybář vytknul že bych neměl chytat z červené a sportovní lodě. Myslím si své a chytám dále.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zákon o rybářství:

HLAVA III

Lov

§ 13

(3) V rybářských revírech se zakazuje lov

e) z lodí obytných, z plavidel veřejné dopravy a ze zvláštních plovoucích zařízení využívaných k přepravě materiálu,

IV. Lov ryb z plavidel

Lov ryb z plavidel je zakázán. Revíry nebo jejich části, kde je lov ryb z plavidel povolen, určuje uživatel rybářského revíru.

Zákon, přesněji řečeno jeho prováděcí vyhláška lov z loděk povoluje. Zakazuje to až sám "rybářský řád", který si ale určuje uživatel revíru (tedy buď příslušná MO nebo Územní svaz) a může jej povolit. Podstatné tedy je, že lov z loděk může uživatel povolit a nijak tím nebude kolidovat s nadřazenými předpisy. A tak tomu také na cca 140 revírech v ČR je.

Zdroj: www chytej cz

Myslím, že například hausbot (z německého haus boot) je jasně obytná loď, neb to je přímo v názvu plavidla. Tam by se to asi neuhádalo. Nebo možná ano se zdatným právníkem, ale asi je potřeba zvážit, zda chci vyhrát nad dírou v zákoně anebo chytat ryby. Stačí pramička přivázaná k hasbotu na které budou pruty a je to.

U všeho ostatního možná by se to obešlo bez právníka, nicméně rybářská stráž, když jí naštvete, může odebrat rybářský lístek a vy jim ho musíte vydat a pak podat stížnost. To vyhrajete, nicméně lístek dostanete tak nějak až se tím bude někdo zabývat, což vyjde na konec sezony.

Upraveno uživatelem banjoales
Odkaz ke komentáři

Tak tedy, co to je loď obytná? Ne, nechci nějaké úvahy co si kdo myslí, chci definici ze zákona. Protože pro jednoho může být loď obytná jen když je tam ložnice, pro druhého místo pro karimatku a pro třetího podle toho, jak se vyspí. Nějaké metodické pokyny ve smyslu je-li na lodi vařič a toaleta, to už je naprosto mimo. Vařič a toaletu si mohu dát kupříkladu i na pramici nebo i obyčejný gumák. Od toho tu máme zákonodárce a zákony, kde to má být jasně ujasněno. Proto prosím o přesnou definici zákona, co je loď obytná. Pokud definice zákona chybí, je mi líto. Kontrolní orgán si nemůže cokoliv smýšlet, domýšlet, vymýšlet a ohýbat si nějak zákony. To prostě nelze. Co zákon nezakazuje, to je povoleno (lidově řečeno).

ČRS nebo jeho nějaká místní organizace si možná může upravit tento stav nějakou vyhláškou (zpoplatnění, omezení lovu z lodí obecně atd) ale argument o obytné lodi je v současném znění zákona holý nesmysl.

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Podle metodického pokynu pro rybářskou stráž se posuzuje jestli je na lodi vařič a toaleta.Pokud ano pak je loď obytná a nesmi se z ní chytat.

Takhle to není , mám i vařič i toaletu , kontrol řadu vše ok . Naopak mám pro jistotu na lodi stanovisko min zemědělství a min dopravy které si vyžádal CŘS a tam je napsáno,že co je a není rybářská loď , může rozhodnout pouze soud .

Jinak to říkám já , propagátor lovu z lodě , s desítkama videí na You tube .

Jen ale existují revíry kde se lovit nesmí z žádné lodě ale to je v rybářském řádu

Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
Děkuji za vaše odpovědi ale nejsem z nich moc moudrý ně vadí že není jasně specifikován zákon psali jste že když je vařič a toaleta mě bylo zase řečeno že tam nesmí být pevné lůžko. kousek od mé lodi měli 6x3m hliníkoví ponton se velkým stanem, vařič, toaletu a 4 lehátka a vesele mohli chytat. A u mě měli výhrady
Odkaz ke komentáři

• 1 month later...