Přejít na obsah
Plavidla.cz

čištění koženky

Sullaco

Doporučené příspěvky

Nesmějte se ani neobracejte oči v sloup. Dají se něčím dostat z bílé koženky takové ty žluté fleky po těch včelích hovnech nebo co to je? Nějak toho letos přibylo, konkrétně jsou to takové žlutooranžové kuličky a jakmile to ulpí na něčem a rozmázne se to, nelze to ničím dostat dolů.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak na tohle jsem taky zvědavej. Na lodi jsem to ze sedaček nikdy nedostal. Před zaschnutím se to vsákne do hloubky do nosnýho vlákna koženky a ničim už to nejde dolu. Z potahů na zahradnim gauči to dostala jen pračka.

Takže jedině sundavací a pratelné čalounění. :D

Odkaz ke komentáři

Dnes vyzkoušen benzín, ředidlo, speciální čistič na koženku z drogerie, závěrem trochu zabral jedině aceton. Ale toho se bojím tak jsem prozatím zkoušel jen na jednom místě. Je to pěkné svinstvo a vůbec nevím od čeho to je? Mám to i na vodorysce. Takové sytě oranžové kuličky. V minulosti mi myslím taky trochu pomohl odlakovč na nehty od manželky. To ještě vyzkouším.
Odkaz ke komentáři

Ahoj Sullaco, odlakovač na nehty funguje bezvadně, osobně vyzkoušeno. Dcera mi udělala čáru propiskou na sedačku, nic nefungovalo, acetonu jsem se bál, vyzkoušel jsem odlakovač a nejen propiska byla pryč, fungovalo to i na všechny možné tečky a šmouhy na sedadlech, ale jestli byly oranžové to už si nepamatuji. Hlavně to nic s tou koženkou neudělalo. Poté jsem to přejel nějakým přípravkem na koženku. Tak ať se podaří.
Odkaz ke komentáři

• 4 months later...

Jak napsal Zdenda, sice je na takové rady pozdě ale snad to pomůže pro příště: Důležitá je předsezónní příprava, kdy impregnuji tyhle věci samozřejmě po předchozím vyčištění. Používám colourlok jemný kartáček a k tomu:

čistič https://www.detailingshop.cz/pece-o-kuzi/dodo-juice-supernatural-leather-cleaner-500ml-cistic-kuze/

a k tomu impregnace https://www.detailingshop.cz/pece-o-kuzi/dodo-juice-supernatural-leather-ultra-high-performance-sealant-250ml-ochrana-kuze/

Obé je vhodné i na lodní koženku jak jsem zjistil, když jsem použil tyhle přípravky původně používané doma na auta. Dlouhodobá UV ochrana myslím také dobrá. Předtím jsem používal 3M Marine Vinyl Cleaner Restorer ale ten mi došel a nebyl tak dobrý jako Dodo. Koho by to zajímalo hlouběji, zde je rozsáhlá diskuze http://www.detailingclub.cz/viewtopic.php?p=7321#p7321

Odkaz ke komentáři

Čistím a impregnuju koženku poctivě před sezonou a stejně tak i občas přes sezonu a nemá to na ty žlutý hovna absolutně vliv. A když říkám že absolutně, tak absolutně. Ty projdou čímkoliv a pokud se to neodstraní ihned tak to tam zůstane. Trochu pomůže aceton ale koženka zmatní, takže opatrně, chce to ten flíček vzít tyčinkou na čištění uší a ne to napajcovat celý. Časem to taky trochu vyšisuje sluníčko. Detailingovejma krámama jsem si prošel už někdy před 10 lety (dělal jsem auta, moto atd.) a mnohdy je to spousta povyku (a drahýho) pro nic. Omlouvám se za upřímnost. Až někdo najde něco, co na toto pomůže, uvidím to na vlastní oči tak smeknu klobouk. Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Detailing jsem začal aktivně sledovat a provozovat tak před třiceti lety a je zajímavé, jak se procedury cca každé dva tři roky značně změní. Na svých plavidlech po předchozím ošetření nemám problém se žádnými skvrnami. Upraveno uživatelem jirkas
Odkaz ke komentáři

Jirko, ve vší úctě, DODO nefunguje. Není svým složením nijak výjimečný oproti třeba Starbrite, který také nefunguje. Nefunguje třeba ani Swisvax. Jako ochrana před těmito fleky nefunguje účinně zatím vůbec nic a už vůbec nic krom drijáků jako aceton a podobně je nedokáže odstranit. Od Austrálie, přes Evropu až USA, všude co mám pár známých tak to prostě nelze účinně odstranit. A je úplně jedno jestli se v detailngu pohybuješ třeba 100 let. Nicméně fajn, pošlu ti kousek sněhobílé koženky, ošetři ji čím chceš a pokud mi v létě vydrží odolná vůči výše uvedenému, tak se ti hluboce ukloním a snesu modré z nebe, neb nebude šťastnějšího člověka než jsem já. Myslím to zcela vážně a ne nijak zle. Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

Je pravda, že s odstraňováním nemám skoro žádné zkušenosti, neodstranitelné skvrny jsem prozatím na svých věcech nenašel a jsem toho názoru, že je to prevencí. Bratr jednou koupil ve Státech použitou loď a ta přišla sice krásně zabalená ve fólii ovšem do ní dali málo pohlcovače vlhkosti a na všech sedačkách se mu utvořily fialové fleky. Vím, že s tím měl zábavu na několik měsíců než od někoho dostal přípravek na jejich odstranění. To mě varovalo a od té doby nemám problém to před sezónou vyčistit a napustit a podle nálady ještě jednou maximálně dvakrát přikrmit.

Nepoužívám moc věcí od Dodo, jak se přípravky zlepšují i já si pořizuji aktuální edice. Swiswax už hodně dlouho není co býval, mě se spíš líbí věci od Chemical Guys a v poslední době mě překvapují německé firmy včetně dříve prakticky nefunkčních výrobků Sonax.

Nechci tě přemlouvat ale mohl bys to Dodo zkusit nebo si udělej třeba dlouhodobý test: Každá sedačka jiný šmejd a po sezóně bys měl mít jasno. Já si občas provedu podobný soukromý test, když mi něco není jasné a rozhoduji se co si do budoucna koupím (buďto seženu vzorky nebo koupím malé balení, tady mi pomohli lidé z fóra co zasílají vzorky). Hodně ovšem záleží na způsobu čištění, přípravy a provedení vlastní aplikace, to samozřejmě nepřipomínám tobě ale těm, kdo se tím nechtějí zabývat nijak podrobně. Protože to není jednoduché a chci být stále v obraze, musím se tím občas zabývat i když přiznám, že mě to baví a rád si pro radost koupím věci co se mi vyplatí.

Odkaz ke komentáři

• 5 months later...
Mám nějaký čistič na skla krbových kamen, který parádně čístí koženky, plachty, fendry, atd... stojí to pár korun a jedním tahem to sundá snad všechno a nic to nerozežírá. Až budu na lodi můžu vyfotit etiketu, nevim už jak se to jmenuje.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...