mph Zveřejněno 1. Červenec 2018 Sdílet Zveřejněno 1. Červenec 2018 Ahoj. Jsem zacatecnik a v Recku si chci pujcit motorovy clun 5m 25HP. Chteli bychom plout okolo pobrezi castecne v zatoce castecne dal okolo utesu, rodina vcetne dvou deti neplavcu. Mel bych nekolik dotazu na zkusenejsi:1. Do jake vysky vln byste doporucili jet pro prijemnou bezpecnou vyjizdku abychom nebyli pocakani od vody? 2. Pri zastavce u pisecne plaze, udrzi lod clovek rukama aby ji neodnesly vlny (rekneme do 40cm), pripadne kdyz shodim kotvu do pisku v hloubce 1m, udrzi lod?3. Kdyz okolo projede velka lod a udela vlny, je lepsi zastavit, nebo naopak pridat? Jet kolmo, nebo spis sikmo?4. Co byste delali kdyz zhasne motor a nejde nahodit a zrovna neni signal mobilu?5. Na co si obecne davat pozor?Dekuji. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 1. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2018 (upraveno) Ahoj,jako totální začátečník se hned pouštět s malými dětmi na moře není nejlepší nápad,určitě by jsi měl zkusit nejdříve nějaký kačák tady u nás,ale pokusím se ti odpovědět:ad:1) jak budou mít bílé čepice nikam nevyplouvat, výšku vlny a plavbu máš na moři povolenou jako VMP pouze ve dne a max.do 1,2m2) počítej raději s tím,že loď rukama neudržíš, kotvi klidně na větší hloubce a vytáhni delší kus řetězu,případně si příď chyť na kotvu a záď přitáhni lanem ke břehu na kolík (mooringové kotvení)3) na běžnou vlnu od projíždějící lodě se pluje minimálně pod úhlem 45stupňů,proti velké kolmo,výkon motoru uzpůsob tak,aby jsi s lodí neskákal žabky,rodina by to nemusela "usedět"4) modlil bych se a pokusil se chytnout na kotvu,dával nouzové signály,opravil závadu5) v případě problému se vždy vystupuje do vody,tedy určitě vesty,vysílačka,voda,palivo,lékárnička,záchranný kruh,jídlo,lano,záložní motor,osvětlení,neplout daleko od pevniny ,nahlásit někomu kam plujete a kdy se vrátíte,určitě too není vše,kolegové ti to ještě upřesní Upraveno 1. Červenec 2018 uživatelem zdenek2013 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 1. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2018 Zdendo, divím se že na to vůbec odpovídáš, třeba "co byste dělali když zhasne motor"....Jedna otázka blbější než druhá... mph, jako začátečník si nejdříve udělej VMP, když chceš jezdit na moři a půjčit sičlun 5m 25hp. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mph Odesláno 1. Červenec 2018 Autor Sdílet Odesláno 1. Červenec 2018 Vlado, jedna se o pujceni na par hodin, na webu pujcovny a ruzne po internetu se pise ze v Recku se u techto clunu zadna licence nevyzaduje; pokud bych VMP potreboval, tj. x dni vyuky a zkousek, tak to odpiskam. Je mi jasne ze v kurzu VMP bych se odpovedi na tyto otazky dozvedel, ale polozil jsem je tady, protoze vychazim z toho, ze je mozne se projet bez licence, tak jako treba v cesku na prehrade na elektrolodce. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 1. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 1. Červenec 2018 (upraveno) Vladimíre,obávám se,že mu to v řecku půjčí i na OP bez VMP a není to tak dlouho,kdy na Labi a Vltavě půjčovali 3 tunové lodě s motorem 15hp zcela stejně jen na OP bez VMP,proběhlo jen základní školení a bohužel jsme takové lodě viděli loni v Kralupech při společném kotvení během čekání na opravu komory skoro týden,smutný pohled...mph - těch pár vět mě i tebe nic nestojí a jak bohužel vidím,stejně ti to nerozmluvím,budu se pouze opakovat - má nejlepší rada je neriskuj a na moře se sám nepouštěj,začni někde na kačáku a zkus si to,loď není auto a nestojí kam ji "zaparkuješ",vítr či vlny si i s mnohem těžší a větší lodí pohrají kdy chtějí, na chyby není prostor a na moře si tuto radu vynásob,navíc pravděpodobně neznáš značení IALA,Colreg,meterologii,atd. čímž se riziko jen zvyšuje,proto si pronajmi loď s místním kapitánem a máš zážitek s rodinou bez stresu s minimálním rizikem a hlavně zárukou potřebných zkušenností pro případ jakékoliv nepříjemnosti,moře není přehrada v čR... Upraveno 1. Červenec 2018 uživatelem zdenek2013 Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 2. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 2. Červenec 2018 Já bych to neviděl tak dramaticky. Půjčovny znají okolí, hlídají si počasí a při předání lodě řeknou, kam se jet aktuálně dá a kam ne. Při přítomnosti zdravého rozumu by mělo být riziko minimální, jinak by to půjčování zkrachovalo. Takže:Ad1/ vlny jednu chvíli jsou, druhou ne. Je na náhodě, nebo dobré znalosti předpovědi a oblasti, jestli bude plavba komfortní, nebo ne. Nejpřesnější info bude od půjčovny.Ad2/ opět nestydět se zeptat a nechat si v půjčovně vysvětlil, jaký způsob kotvení použít. Obecných rad je milion, oni budou nějakou základní metodu mít vyzkoušenou a doporučí ji.Ad3/ já bych to vzal kolmo a v pomalé rychlosti. Tak je loď na vlně nejstabilnější a řiditelná. Bude záležet na člunu, jestli vás to opláchne, nebo ne. šikmo ne, může dojít k velkému bočnímu náklonu, někdo zazmatkuje …..Ad4/ Já bych zkontroloval výtrhovku, přivzdušnění nádrže a startování při neutrálu. Pokud by to nepomohlo, posral bych se strachy a pak se snažil přivolat pomoc jiným způsobem. Třeba signálem Y.Ad4/ Na blbost, ukvapenost, eufórii, přecenení schopností, podcenění okolností..... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mph Odesláno 2. Červenec 2018 Autor Sdílet Odesláno 2. Červenec 2018 Dekuji za dosavadni rady. Minuly tyden jsem mel pujceny 4m 15HP na Mallorce, more jsem pozoroval par dni, dopoledne bylo vzdy jako sklinka (20cm vlny), odpoledne cca 40cm, jeli jsme tedy na 2 hodiny dopoledne a pripadali jsme si vcelku bezpecne (cca 200 metru od pobrezi), max 10km od pristavu, a co minutu okolo nas jezdily nejruznejsi male i vetsi vyletni lode, vodni skutry, paddleboardy...tj. snad bych se pomoci dovolal, prestoze jsme se asi ctvrtinu cesty pohybovali v oblasti bez mobilniho signalu.Proc pisu dotazy vyse je, ze na konci vyletu jsem chtel vylozit rodinu ne v pristavu, ale na hotelove plazi, priplul jsem do zony se zakazem plavani (vyjezd slapadel), zastavil ve hloubce cca metr, rodina ze pujde do vody a ja odvezu clun do pristavu. Plavcik zacal piskat (asi ze nemam jezdit bliz abych neznicil motor (nebyl vyklopny--asi), lod na neutral pomalu posouval vitr, prave jsem zazmatkoval, a misto abych vyhodil kotvu nebo sel sam do vody a clun drzel, tak jsem lod korigoval motorem tam a zpet, pak na chvilku motor vypnul rodinu vylozil a rychle odjel, myslim ze spravny postup mel byt pri malem vetru (bylo cca 15kmh a vlny 30cm) v klidu zhasnout motor, vyskocit do vody, clun drzet a rukama posunout do jeste mensi hloubky, a pak rodina pohodlne vystoupit do 50cm hloubky. A nebo shodit kotvu. No a pote co jsem rodinu vylozil a ficel do pristavu, tak mi zhasl motor a nesel nahodit, nastesti signal mobilu tam byl, takze mi pan z pujcovny (shodou okolnosti emigrant z Ceska) rekl napumpovat benzin mackatkem na hadici, ale rikal jsem si co bych byval delal kdyby se mi to stalo v oblasti bez signalu...Taky jsem si rikal proc mi to nerekl uz pred cestou (zjevne se to nestava uplne zridka), asi me nechtel stresovat dopredu...K mym otazkam:1/ Paklize s urcitou pravdepodobnosti dokazu vlny predpovidat (at uz s pomoci windy.com) nebo pozorovanim nekolika predchozich dnu, jaka vyska vln je jeste v takovem clunu komfortni a do jake vysky (podle predpovedi pocasi) byste se na cestu vydali?2/ Je obecne rozdil v kotveni na pisku a na kameni? Respektive udrzi v beznych podminkach (vitr 15kmh, vlny do 50cm) kotva na pisku lod? Pokud na kameni se kotva nekde zahakne, neni problem ji vytahnout?4/ Premyslim jestli si vzit nejake nouzove prostredky (cca do 500kc) kdyby nebyl signal mobilu pro pripad nejhorsiho? Ale jake, vysilacka? Svetlice? Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 2. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 2. Červenec 2018 1/ Paklize s urcitou pravdepodobnosti dokazu vlny predpovidat (at uz s pomoci windy.com) nebo pozorovanim nekolika predchozich dnu, jaka vyska vln je jeste v takovem clunu komfortni a do jake vysky (podle predpovedi pocasi) byste se na cestu vydali?To se nedá říci. Každý vidí velikost vln jinak a každý má jinde hranici komfortu. To zjistíš jen praxí. 2/ Je obecne rozdil v kotveni na pisku a na kameni? Respektive udrzi v beznych podminkach (vitr 15kmh, vlny do 50cm) kotva na pisku lod? Pokud na kameni se kotva nekde zahakne, neni problem ji vytahnout?Jaká kotva, kde a kolik udrží je téma na nekonečné diskuse. Opět to zjistíš jen praxí. Obecně jen to, že při stání na kotvě musíš být stále ve střehu a připraven okamžitě řešit její selhání. S tím souvisí výběr místa. Nebudu kotvit tam, kde mně první vlna při selhání kotvy hodí na skálu či mělčinu. 4/ Premyslim jestli si vzit nejake nouzove prostredky (cca do 500kc) kdyby nebyl signal mobilu pro pripad nejhorsiho? Ale jake, vysilacka? Svetlice?Za vysílačku Tě ještě zavřou, to bych neriskoval a stejně by Ti k ničemu nebyla. Opět, půjčovna by měla poradit co dělat v případě nouze. Je třeba se na všechno toto doptat tam a pokud z toho nebudeš mít přiměřeně dobrý pocit, tak se na to vykašlat. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 2. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 2. Červenec 2018 Pro mph: Sorry, trochu jsem to přehnal s první reakcí, ale na ty otázky ti nikdo uspokojivě neodpoví, to si musíš vyzkoušet sám. Nakonec sis to vlastně zkusil. Nevím jak ve španělsku, já jezdím do HR a tam vzhledem k četnosti ostrůvků se mění směr větru a podmínky se dost liší. Jednou jsme se koupali v malé zátoce, nehnul se ani lísteček a když jsme vyjeli za výběžek šly nám z boku parádní vlny, že nás to pokaždé spláchlo a za těch asi5km na nás nezůstala nitka suchá. Kotvu radši nehazej hlouběji, než se potopíš. V HR jsou všude šutry a kotva se ti může seknout a musíš do vody. A pokud ti klekne motor tak banalitu třeba opravíš, anebo tě někdo dotáhne na laně (už jsem to třikrát prováděl), naštěstí je v sezóně všude lodí dost. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mph Odesláno 2. Červenec 2018 Autor Sdílet Odesláno 2. Červenec 2018 Diky za vsechny odpovedi, treba odtahnout na lane je tak jednoduche a vubec me to nenapadlo, takze hlavni je v pripade zavady nenechat se odfouknout na sire more, radsi rychle shodit kotvu a cekat na okolni lod... Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 2. Červenec 2018 Sdílet Odesláno 2. Červenec 2018 Ahoj a vítej,super, že se ptáš. Hromada lidí si prostě půjčí loď a bez zkušeností se vydá na moře. Už teď jsi mnohem dál, než oni.Univerzální odpovědi na tvé otázky nejsou. Záleží na tvaru lodě, tvých zkušenostech a odolnosti posádky. Někdo skáče z vlny na vlnu a připadá mu to bezpečný a komfortní. Jinej má problémy už s vlnkou za šlapadlem. :)Obecně platí raději nevyplout, nebo se dřív vrátit, než pak mít problémy. Moře je zrádný. Když ti v půjčovně řeknou drž se tam a tam, tak většinou ví, že to tam je relativně bezpečný.Užijte si dovolenou a bezpečně se vždy vraťte do přístavu. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky