Imrahil Zveřejněno 4. Červen 2018 Sdílet Zveřejněno 4. Červen 2018 Ahoj, potřeboval bych poradit od zkušenějších...Koupil jsem člun s motorem Mercury 40 - dvouválec, dvojtakt - r.v. 19961.Dost bych stál o nějaký návod či manuál k němu (v starších příspěvcích jsem našel zmínku že někdo má kompletně návody na Mercury v pdf) - prosím prosím za zaslání na mail.2. v prvním pokusu na vodě jsem měl dost problém s během - bez sytiče ani ránu - nejen že na nastartování - ale po celou dobu provozu... v podstatě jsem musel řešit plyn sytičem - a že se to těžko regulovalo mezi přetáčením a chcípnutím - rozhodně sytič měl větší vliv než plynová páka a bez něj ani ránu - i s plynem naplno to bez něj obratem chcípalo. Radši jsem to dlouho netrápil a po pár minutách zkoušku zabalil. Každopádně výkon se celkově ani zdaleka neblížil 40 koňům. Svíčky mě přišli obě na pohled dobrý, čistý. Jak jsem si pročítal fórum je otázka zda aby to mohlo být ucpanou tryskou nebo čím. Jako poslední hypotézu mám že tam bylo málo benzínu a přisávalo to z nádrže vzduch (měl jsem jen kapku oleje - vyšlo mě to tak na 3 litry benzínu na celou nádrž, ale ani když jsem nádrž naklonil tak to nepomohlo tak nevím zda vyšší hladina by pomohla). Také mi přišlo že pomáhalo vstříknutí paliva balónkem za nádrží, no prostě někde nějak málo paliva... Předpokládám že podtlak v nádrži by se nestih ani vytvořit i kdyby bylo přisávání ucpané - prostě to chcípalo (či bez sytiče nestartovalo hned od počátku a pak už i když to bylo teplé). Měl by někdo zkušenější nějakou myšlenku ?3. Jak to zkoušet na suchu ? když dám za přívěs sud s vodou aby se motor ponořil bude to na zkoušení volnoběhu stačit ? Na boku nohy kousek nad vrtulí je nějaký mřížkovaný otvor - tamtudy počítám saje a stačilo by snad ponořit... Jinak by pro mě bylo dost náročný furt jezdit někam k řece a spouštět na vodu jen kvůli ověřování té, či té hypotézy :(4. předchozí majitel mě upozorňoval že je na čase vyměnit olej v noze. Je to jednoduchý a přístupný ? Nebo bude lepší zajet do servisu ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 4. Červen 2018 Sdílet Odesláno 4. Červen 2018 Ad1/ návody na servis starších motorů Mercury se dají na netu koupit. Bez manuálu nemá smysl se do čehokoli pouštět.http://www.marineengine.com/manuals/seloc/mercury-outboard/seloc-marine-manual-1416.html Ad2/ Podle manuálu rozebrat, vyčistit, zkontrolovat, sestavit, seřídit a musí do šlapat. Nešetřit pár korun na servisních kitech, koupit, použít. Vyměnit všechno gumové a těsnící v karburátoru. ad3/ sud je na laborován nejlepší, motor nedělá tolik hluku a voda neteče stále jako když se použijí "uši"http://www.avaryacht.cz/lodni-motory/prislusenstvi-lodnich-motoru/proplachovani ad4/ na noze jsou dva šrouby do převodovky. Jeden úplně dole druhý většinou těsně nad kavitační deskou. Dolním se vypouští i plní, horní je při tom otevřený. Plní se pumpičkou, funguje ta od kečupu s vhodnou hadičkou. Olej pro převodovky přívěsných motorů (Gear). Plní se až k hornímu šroubu. Pokud při výměně vyteče emulgovaný olej, pak se tam dostala voda a je třeba to řešit (gufera na hřídelích a táhle řazení ...). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 4. Červen 2018 Sdílet Odesláno 4. Červen 2018 Ad2: než to rozebereš na prvočinitele, tak vyndej šroub dole na pravé straně plovákové komory. Pod ním je hlavní tryska a tu vytoč a vyčisti.Ad4: dělá se to ve svislé poloze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Imrahil Odesláno 4. Červen 2018 Autor Sdílet Odesláno 4. Červen 2018 Děkuju moc za pomoc :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 4. Červen 2018 Sdílet Odesláno 4. Červen 2018 Nevim, jak moc se v tom vyznáš, ale pro jistotu.... trysku nečisti ničim kovovym. Vbrousíš jí. Obecně by bylo lepší vzít ten karbec do ultrazvuku.Ono se to samo nerozšteluje. Většinou se tam přes zimu usadí biosračky z benzínu. Hlavně nekruť se žádnýma šroubkama. :)Držim palce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jardaquad Odesláno 4. Červen 2018 Sdílet Odesláno 4. Červen 2018 když pouzijes usi mas na dvoře zachvili potopu ale memusis lovit naradi ze sudu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Imrahil Odesláno 5. Červen 2018 Autor Sdílet Odesláno 5. Červen 2018 Díky všem, o víkendu na to asi vlítnu... Snad uspěju :), když nepomůže vyčistit tryska jedu do servisu :).Ještě co si myslíte o ucházení vzduchu z válců ? Ucházejí všechny (evidentně to je stářím - 24 roků gumotextil) ale pár hodin po nafouknutí mi přijde že vydrží poměrně bezpečně tvrdé, do druhého dne teda už to vadne hodně - za 24 hodin rukou zatlačím ca decimetr do změklého válce. Je to RIB tak doufám že nějaká ztráta vzduchu se přežije (že to tam nebude mít takový vliv jako u lodí kde se drží tlakem tvar lodi), tak když 2x za den dotlakuju snad by to fungovalo... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkas Odesláno 5. Červen 2018 Sdílet Odesláno 5. Červen 2018 Příznaky by spíše odpovídaly volnoběžnému okruhu, pokud je chyba tam, nejede to pořádně ani na plně otevřený plyn. Také hlavní tryska je poměrně velká a zacpe se nesnadno. Osobně bych se podíval nejenom na trysky ale i na s tím související vzdušníky. Ty se ucpou tím spíš, že skrz ně neproudí benzín a usazeniny nemají šanci se rozpustit. Já bych karburátor vymontoval, bez jakéhokoliv demontování potopil do rozpouštědla. Další den vyklepat rozpouštědlo, zvenku ofoukat stlačeným vzduchem, namontovat, napustit benzínem a vyzkoušet. Obvykle mi tenhle postup pomohl a pokud ne (pouze jednou), pomohla varianta ultrazvuk. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 5. Červen 2018 Sdílet Odesláno 5. Červen 2018 Když to naplno jde jen se sytičem, tak to není volnoběhem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkas Odesláno 6. Červen 2018 Sdílet Odesláno 6. Červen 2018 Stalo se to mě osobně, hledal jsem to stále jako hloupý kolem hlavního obvodu a nakonec jsem našel chybu ve volnoběžném. Proto jsem si dovolil být drzý aporadit z vlastní zkušenosti. Mohu ale slíbit, že se to nebude opakovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 6. Červen 2018 Sdílet Odesláno 6. Červen 2018 Omlouvat se nemusíš, stát se to může. Obvykle ale na složitějším karbecu než má dvoutakt. Ledaže by na něm vypadl štelovací šroub volnoběžné směsi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkas Odesláno 6. Červen 2018 Sdílet Odesláno 6. Červen 2018 Aha, nějak jsem předpokládal, že jde o čtyřtakt. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 6. Červen 2018 Sdílet Odesláno 6. Červen 2018 Hlavně že jsme se domluvili!!! )D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se