Přejít na obsah
Plavidla.cz

12v spotrebice - napeti

tomas80

Doporučené příspěvky

Ahoj kuci.

Resim tedko takove dilema. Aneb, jak zapojit 12v spotrebic na lodi na 12v rozvod. Tedko nemyslim nejakej vysavac, zarovku, nebo tyhle veci, kterym nevadi kolisani napeti cca od 11 do 14V. Myslim, treba jemnou elektroniku, jako je tv, minipc, settopbox, ktery maj na sobe zdirku pro napajeni 12v, ale tam se pocita s tim, ze k tomu je stabilizovanej zdroj, kterej drzi stale v drobnejch niancich 12v. Nicmene kdyz toto pripojim na tvrdo do rozvodu, tak si nejsem jistej jestli pri spicce mi neco neodejde. Samozrejme sem nasel reseni a to je autonabijecka na notebook, ktera ma vstup cca od 11-14v a stabilni vystup 12v. To by mohlo fungovat, ale muj dotaz na nejakyho elektroexperta zni. Obavam se pravem s primym zapojenim do rozvodu, nebo si jenom komplikuju zivot?

Diky za pripadny info.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle dilema jsem taky řešil u wifiny, všechny měniče k notebokům a spol. mají všechny možné výstupy, jen ne 12V. Na stabilizovaný zdroj jsem se nakonec vyflák a zapojil to na tvrdo. Tím neříkám, že se nemůže nic stát, ale šlape to jako hodinky. Ber to jako individuální zkušenost a ne jako obecnou pravdu. Tož asi tak.
Odkaz ke komentáři

no ja televizi a nabiječku na notas použivam taky natvrdo a nic se nedeje-televize když spadne napetí zacne kostickovat a škytat tak me to aspon vzbudí

nabijecku mam nejakou do auta-ta zase spíš nestíhá ,jo solar jsem si taky jednou zrušil-odpojil jsem jako první baterku

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Já jsem si změřil pár zdrojů pro notebooky, nabíječky apod. Docela mě to zděsilo. Místo 14V klidně 20V apod.

Když už, tak víc než podpětí bych se bál přepětí. To ti pořeší jednoduchej stabilizátor.

Já ale všechno provozuju na přímo.

Mimochodem zatím jediný, co mi na lodi odešlo, je samotnej solární regulátor. :D :D :D úspěšně vyřešeno reklamací.

Odkaz ke komentáři

Podle mne si jen jak píšeš komplikuješ život nadbytečným přemýšlením. Napájecí vstupy těchto přístrojů nejsou na 12V proto, aby se napájely ze stabilizovaného adaptéru 220/12V, ale aby právě šly připojit na jiný mobilní zdroj 12V, typicky auto, karavan, chata s větrnou elektrárnou.... S kolísáním se musí počítat a vnitřní elektronika stejně bude napájená přes nějaký vbstupní stabilizátor napětí, určitě by nespoléhala na to, že zdroj bude přesný a stabilní.

Pokud máš rozvod od aku bez viklajících spojů a nabíjení přivedené k aku a ne někam do slabých drátů pod palubkou, tak by se v obvodu žádné nebezpečné špičky neměly objevit, aku to "podrží" a nějakých 14,5V při běžícím motoru by nemělo přístroje ohrozit.

Lze sice koupit za babku obvody, které ze vstupního napětí třeba v rozmezí 5 až 30V udělají stabilní výstupní napětí 12V, ale podle mne je to zbytečné. Jejich použití může být i komplikované správnou volbou výkonu. Ta televize bude dost hladová tyhle boostery a step UP / DOWN regulátory jsou většinou z číny a jejich parametry budou spíše papírové, nežli reálné. Transformace z 11-14,5V na 12V nebude až tak problematická a něco vhodného v ceně do 10$ by se určitě našlo, ale jsem přesvědčený, že je to zbytečné. Mohlo by to přinést další problémy třeba s rušením obrazu. Ty obvody pracují na principu měničů a výstupy nejsou nijak dokonale filtrované....

Odkaz ke komentáři

Ahoj.Toto jsem celkem dost řešil a tak z osobní zkušenosti.Mám 12V solární rozvod TZ. 10,5-14,5V.Napojeno mám Kamery, WiFi router,(vše původně 220-12V).pak samozřejmě spoustou dalšího (čerpadla, měniče na 5V,220V) atd,ale to jsou už na 12 Dělané. Takže co se. týká zprvu uvedené elektroniky vše funguje bez problémů. Další řešení je toto.

https://eshop.neosolar.cz/dc-dc-konvertor-orion-tr-12-12-18a-220w

Odkaz ke komentáři

Já jsem si změřil pár zdrojů pro notebooky, nabíječky apod. Docela mě to zděsilo. Místo 14V klidně 20V apod.

......

To je tím, že měřáky jsou udělané na měření stejnosměrného napětí, případně na měření střídavého se sinusovým průběhem, kdy zobrazují efektivní hodnotu. Když jsou v měřeném napětí nějaké špičky, typické pro pulsní zdroje, pak měřák ukáže nesmysly. Ve skutečnosti tam 20V není, jen nějaké ty rušivé impulsy a s Těmi si poradí první kondenzátor na vstupu přístroje.

Odkaz ke komentáři

Ještě poznámka k těm měničům - zdroj 150W i přes papírově výkonovou rezervu "nestíhal" (mám ntb něco kolem 17V), po přepojení na 20V to běhá již léta k mé naprosté spokojenosti. Ono s tou citlivostí to nebude asi tak horké.
Odkaz ke komentáři

Potvrzuji výše uvedené. Tv, setopbox atd. bez problému natvrdo. Ani špičky od vrátku nevadí.

Pro zajímavost: dneska jsem v autě zastrčil jinej zdroj pro tablet do zapalovače. Sedím, poslouchám rádio, šmiruju vnoučka vedle v kočárku a najednou "cvak" za chvíli zas, pak "ššší" - kurva co to je??? Když se to opakovalo asi třikrát,vším sem se, že to je zadní stěrač. Prooč??? Je vypnujej! Vypnu zapalování, zapnu a zase totéž. Kurva, co to blbne?? Už přemejšlím o servisu, když mi došlo, že to dělá od výměny toho zdroje. Vyndal sem ho a vše Ok. No a fčíl můžem mudrovat. Ten sviňák čínskej dokázal pustit vypnutej stirač. Eště že nestačil pokurvit PC jednotku, to bych neodjel.

Odkaz ke komentáři

To je hodně paranormální! :-)

Fakt není nějaké pochopitelnější vysvětlení, třeba páčka předních stěračů v poloze na dešťový senzor a zařazená zpátečka? U mne to takto aktivuje zadní stěrač....

Upraveno uživatelem Lubor
Odkaz ke komentáři

Dešťový senzor dělám já. Jak sem to vyndal přestalo to. Do motoru stěrače šly krátké pulzy, raménko poskočilo jednou, dvakrát až naběhl doběhový kontakt, udělal jeden cyklus, zas párkrát cvak, zase cyklus. Fajn záhada.
Odkaz ke komentáři

Thomas 80 asi jak říkají všichni moc bych se toho nebál . Někdy mi 12V vyletí na 14,5 a ni se neděje . Jinak co je na 12V dám na tvrdo . Telku , pc a podobně používám toto https://www.autokelly.cz/Product/DO-STU35612/8514653

je to měníč napětí z 12V na 220 a do toho připojím spotřebiče co jsou na 220 v .Utáhne to i vrtačku .

Odkaz ke komentáři

Thomas 80 asi jak říkají všichni moc bych se toho nebál . Někdy mi 12V vyletí na 14,5 a ni se neděje . Jinak co je na 12V dám na tvrdo . Telku , pc a podobně používám toto https://www.autokelly.cz/Product/DO-STU35612/8514653

je to měníč napětí z 12V na 220 a do toho připojím spotřebiče co jsou na 220 v .Utáhne to i vrtačku .

pěkný...ale kolik to odebírá a účinost mizerná a modifikovaná sinusovka je to nejhorší co může bejt...Pc i televize jsou na 12V běžně...stejně mají vevnitř stabilizátory...

Odkaz ke komentáři

pavel 242 nežere to skoro nic , dobije to každej solár , navíc ne vše je na 12 V . Pc mám třeba na 20 V a nemusím se trápit s redukcema . Prostě to funguje skvěle . Kam třeba píchneš nabíječku na mobil ?? bud USB port nebo 220V a to v tohle je všechno . Když to nepoužíváš tak to vypneš . Mám to již několik let a max spokojenost . Samo sebou mám i 12 V a tam píchnu co jde .
Odkaz ke komentáři

Kuci, diky za nazory a koukam, ze to asi prubnu na primo. Diky za odkaz na Alika, to me nenapadlo, nicmene tedko uz bych nestihal, aby mi to doslo, tak snad to pujde naprimo. Pravdou je, ze sem mel uz takhle nejaky veci zapojeny, ale vzdy to bylo jenom nejaka drobot, ktera by me uplne netrapila, ale tedko uz to neni nic levnyho, abych to odpalil :).

S tim menicem to samozrejme je klasika a neni to problem. Mam na lodi 3kW menic, stabilizovanej, nebo jak se tomu nadava, takze zvladne i jemnou elektorniku, coz mam odzkouseno, ale je mi trochu proti srsti prekvrdlavat elektriku z 12 na 220 a pak zase trafickem z 220 na 12. Jak sem rikal o tech zdrojich k pocitaci, tak na vystup 12v jich je malo, ale nasel sem prave treba toto

https://www.tsbohemia.cz/eurocase-univerzalni-adapter-100w-manual_d194576.html

coz si rikam, investice skoro zadna a byla by jistota, ale zase je to o dalsi kabelazi a rozvodech.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...