Lubor Odesláno 16. Duben 2018 Sdílet Odesláno 16. Duben 2018 Není to tak, ze tahanim za to tahlo predstihu se zaroven otvira karburator?....Myslím že ne, na přepákování k táhlu předstihu je pružinový člen ...Protoze at o tom premejslim jak chci, tak mi vychazi jedna jedina věc - chova se to jako by vůbec nefungoval volnobeznej systém a jinak tomu nic nebylo. Mozna prisavani falesnyho vzduchu za karbem nebo něco podobne pitomyho...Taky to tak vidím, ale ten motor je samé táhlo a nemá smysl cokoli seřizovat, dokud nebudou zkontrolována základní nastavení podle manuálu. Tohle se odhadem seřídit nedá. Možná laborovat s nastavením volnoběžné trysky, ale nechce se mi věřit, že by jen poloha trysky měla tak zásadní vliv....Loni se mi nejak ucpal karburator u Parsuna a chovalo se to prakticky stejne. Docasne jsem to zprovoznil dotazenim dorazu klapky na vetsi zakladni otevreni a ono se to po case samo zase srovnalo, tak jsem ten doraz zase zpatky stahl. Ale to byl 4-takt s celkem normalnim difuzorovym karburátorem a klapkou, u soupatkovyho nevim co bych kde ladil..Podle obrázku je i tento karburátor s klapkou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 21. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 21. Duben 2018 Zdravím všechny, po asi týdenní odmlce....(přes všelijaké starosti, co přináší jaro jsem na motor neměl vůbec čas)stihl jsem akorát minulý týden objednat servisní manuál a až dnes po ránu,jsem se opět trochu koukl na ten motor...Soustředil jsem se více na ten volnoběh... vrátil jsem táhlo předstihu na původní hodnotu,o kousek dál posunul táhlo klapky sání po několika pokusech se mi podařilo docílit polohy,že nastartování jde provést bez změn předstihu, musí být mírně otevřená klapka sání,jsou v ní sice dva otvory, ale ty nestačí. Takže stav je teď takový, že už konečně dokážu se sytičem nastartovat tak, jak je to popsané v návodu.. před tím to nebylo možné...otočím knoflíkem sytiče doprava, až na doraz, vytáhnu knoflík, zasunu knoflík. Chytne to na první trh,při otáčení knoflíkem doleva (ubírání sytiče) to pochcípává, ale následným vytažením knoflíku se opětsměs obohatí a motor nechcípne... dalo by se říct, že to konečně startuje tak jak má.... ale!Přišel jsem na další věc... opět nejde spodní válec, no jo ale jenom na volnoběh, jak přidám plyn tak se druhý válec rozeběhne.Další skutečností je, že ta svíčka ve spodním válci je pořád hodně čistá (pořád téměř jako nová), oproti té z válce horního(ta už je černá) Co myslíte teď? Pěkný slunečný víkend a doufám, že už někde plujete. Já zatím jezdím kolem řeky na kole, ale taky dobrý :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 21. Duben 2018 Sdílet Odesláno 21. Duben 2018 (upraveno) A co vyskoušet motor na vodě v tahu a pořádně zahřátej? Třeba si něco sedne a pojede to jak má. Mě po zimě ráno v bazénu taky chvilku jeden válec trochu škytal a trvalo chvilku než se chyt. Pak už celej den motor šlapal jak hodinky.Jinak dnes jsme s dětma byli na Labi celej den a super! S pětikoňákem jsme vyjely Âľ 13l nádrže, což se mi povede málo kdy.http://img29.rajce.idnes.cz/d2903/15/15095/15095308_0c83d7a8b162aab3e426c42f871f78e6/images/IMG_20180421_145641.jpg?ver=0http://img29.rajce.idnes.cz/d2903/15/15095/15095308_0c83d7a8b162aab3e426c42f871f78e6/images/IMG_20180421_192710.jpg?ver=0 Upraveno 21. Duben 2018 uživatelem Olin Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 24. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 24. Duben 2018 To je pravda :-)... přes týden motor namontuji na loď, dodělám dálkové ovládání a pojedu to asi prubnout... ještě budu muset sehnat nějaký vesla. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kawalera Odesláno 27. Duben 2018 Sdílet Odesláno 27. Duben 2018 Dobrý den neví tady někdo jaká pasuje rychlospojka na benzínovou hadičku k externí nádrži na motor tomos 4,5 2t Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 27. Duben 2018 Sdílet Odesláno 27. Duben 2018 Vyfotit a ukázat, popř. změřit. Jelikož je to starší motor, mohl někdo před tebou použít, co měl zrovna po ruce. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 10. Srpen 2018 Autor Sdílet Odesláno 10. Srpen 2018 (upraveno) Po nějaké době Vás všechny opět zdravím,vrátím se bohužel k tomu problémovému motoru... se kterým jsem se projel dvakrát na jařea to na jeden válec a s olejem ve vodě....Jelikož si po těch dvou krátkých projížďkách opravdu nic nesedlo a naopak z motoru teklo více a více oleje...rozhodl jsem se přetěsnit řadící skříň v noze... objednal originální gufera, za propeler a pod čerpadlo impeleru,2xtěsnící o-kroužek k řadící tyči... po třech týdnech byli díly doma, po jejich výměně se i přes má očekávánínedostavila změna, olej tekl s vodou z nohy dále... následně jsem vyzkoušel samotnou nohu ponořit do vody a hnací hřídel rozdočit vrtačkou a sledoval zda se někde objeví olej... neobjevil se... nově přetěsněná skříň těsní dobře...Po úvahách nad posledními řešeními, hlavně zde na foru mi bylo jasné, že bude problém v tom guferu na klice u spodníhoválce.... takže následovalo odstrojení motoru a hurá celý blok motoru ven a výměna gufera ve spodní části bloku...Gufero bylo ko... na první pohled... v nic moc stavu bylo i těsnění mezi blokem motoru a nohou...Po třech týdnech dorazilo originální gufero s těsněním... vše jsem vyměnil a udělal zborku motoru a s velkým očekáváním motor nastartoval.... bohužel opět zklamání... běží trochu lépe, ale stále většinou na jeden válec a stále sedostává olej do vody co vytéká z nohy....Když odšroubuji boční kontrolní kryt na boku spodního válce tak je znát, že od tud teče směs oleje a benzínu...domnívám se, že ta směs oleje a benzínu se dostává ze spodního válce přes výfuk, který je zčásti svedený nohou do vody...Už nechápu proč ten spodní válec nepálí jak má... chybu cdi jsem snad vyloučil v předchozích testech, když jsem měl otočenýsetrvačník o 180 stupňů a prohozené cívky i svíčky ve válcích...(i po prohození stále nešel spodní válec... kdyby bylo vadné cdi, tak by při prohození pro změnu neměl jít válec horní, ale to se nestalo....Ještě mne napadá nějaká prasklina mezi chladícím okruhem a spodním válcem.... dá se to nějak zjistit? vidět tam zjevně moc není,taky jsem měřil kompresy v obou válcí a v obou je na chlup stejná 9vyměnil jsem ještě preventivně těsnění pod víkem v horní části válce( není tam samostatná hlava ) to těsnění těsní pouze vodu coobíhá kolem válců...Už jsem se smířil, že s tím holt letos jezdit nebudu, ale rád bych na to taky někdy přišel...Napadá někoho něco???Jinak pěkné léto všem. :-) A děkuji za případné rady..............Jirka Upraveno 10. Srpen 2018 uživatelem gepr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 10. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 10. Srpen 2018 Když je v háji gufero, je pravděpodobné v háji i ložisko. A pokud jo, tak ani nové gufero nezabrání přistávání vody dole z nohy. Dělají se pecky na dolní svíčce? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 16. Srpen 2018 Autor Sdílet Odesláno 16. Srpen 2018 Svíčka ze spodního válce: Svíčka z horního válce: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 27. Srpen 2018 Autor Sdílet Odesláno 27. Srpen 2018 Když je v háji gufero, je pravděpodobné v háji i ložisko. A pokud jo, tak ani nové gufero nezabrání přistávání vody dole z nohy. Dělají se pecky na dolní svíčce?Nejsem žádný motorář..... to se fakt opravdu stává?, že může motor přisávat vzduch přes vadné ložisko, i když gufero je nové? Já myslel že ložisko netěsní, ani když je v pořádku a proto je tam to gufero. Mohl by mi někdo tuto věc potvrdit, či vyvrátit? Díky... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 27. Srpen 2018 Sdílet Odesláno 27. Srpen 2018 Když bude v háji ložisko, tedy bude mít vůli, Gufero nevydrží. Tedy ne, že by Gufero těsnilo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 28. Srpen 2018 Autor Sdílet Odesláno 28. Srpen 2018 Tak budu tedy muset objednat ty ložiska. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 30. Duben 2019 Autor Sdílet Odesláno 30. Duben 2019 Tak se po nějaké době opět hlásím. :-)Loni jsem toho moc tedy nenajezdil, ale tak už to někdy bývá, když kupujete starý dovezený motor od překupníka v temné garáži a ještě na večer.Jen chci dát vědět všem co mi tu vytrvale radili jak to s mým motorem nakonec dopadlo.:-)Na konci minulého roku, jsem se rozhodl po té výměně všech gufer a všechno bylo pořád na nic rozhodl, že motor komplet rozeberu.Následně jsem zjistil, že kroužky mají ve spáře 5 desetin mimo povolenou hodnotu, takže následovalo shánění pístních kroužků,nikde je na 30 let starý motor Mercury opravdu nemají. :-) Přes oficiální distribuci přes holandský sklad "raketa"....nakonec jsem je sehnal za 1/4 ceny z Floridy. K tomu byly celkem v háji i ložiska na klice, tak jsem je raději objednal také...Po zimě jsem motor složil a zkusil nahodit, běžel o dost lépe a už tak strašně nekouřil, ale zjistil jsem, že se ještě pořád trochu dostává benzín s olejem do vody v noze...Po pokusech seřídit motor nějak lépe se nic neměnilo, běžel o dost lépe než loni, ale pro změnu nespálený napěněný benzín s vodou vytéká z nohy... po chcípnutí. Znovu jsem vyčistil karburátor a přemýšlel nad tím, kde může být problém.... no nakonec jsem zjistil, že tam chybí taková jedna těsnící kulička......asi přede mnou někomu vypadla. :-)Tak jsem ji někde sehnal a od té doby jde motor úplně nádherně. :-) O víkendu jsem to byl projet......... lidi to je pocit k nezaplacení, když motor krásně vrní a není za váma ani obláček kouře. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 30. Duben 2019 Sdílet Odesláno 30. Duben 2019 Gratuluju.Která kulička že to chyběla?Já bych to viděl tak, že jsi před rokem motor nenatočil, protože jsi ještě nevěděl, jak správně použít sytič. Pak jsi rozebral a vyčistil karburátor, při tom ztratil tu kuličku a celá následná peripetie možná byla zbytečná. :-)))))))Užívej jízdy! :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 30. Duben 2019 Autor Sdílet Odesláno 30. Duben 2019 Já vím řešilo se toho loni hodně. :-)Já nepovažuji žádnou peripetii za zbytečnou, byl jsem a stále jsem naprostý laik co se týče motorů. :-),Ač to bylo zdlouhavé a náročné, tak mi to zase něco dalo, hlavně ty gufera, pístní kroužky i ložiska byli ko.Byla to kulička v komoře co obohacuje směs při zatáhnutí za to táhlo sytiče,což se má udělat, když studený motor ze zapnutým sytičem chcípá.... tak to ještě více obohatí....Tu kuličku jsem stopro neztratil, nebyla tam.Jelikož jsem loni ještě neměl přesně identifikovaný karburátor, nevěděl jsem, že tam má být. Vypadalo to spíš, že se tam posouvá pouze kužel v trubičce a tím se mění průtok benzínu. Až nyní mi došlo, že ten kužel nedokáže otvor uzavřít....Jinak ale díky za ty společné peripetie. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 30. Duben 2019 Sdílet Odesláno 30. Duben 2019 Jasně, taky jsem se dozvěděl několik nových informací. Např. jak je řešené zapalování u 30 let starého dvouválce a jak funguje injektor.Jen už to asi moc nikde nepoužiju v době motorů s řídícíma jednotkama co jsou chytřejší nad uživatele. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 2. Září 2019 Autor Sdílet Odesláno 2. Září 2019 Jen tak pro zajímavost. :-) Jelikož jsem se svým 20HP 2T motorem strávil poměrně hodně času. :-)... nemohlo mi v manuálech uniknout, že rozdíl mezi tím mým 20HP a 25 HP je pouze v karburátoru. Náhodou jsem před měsícem na ten 25HP karburátor (poškozený)narazil na ebay za 100 dolarů. Byl u něj prasklý plastový mezikus u membránového čerpadla. V manuálu bylo uvedeno, že tento díl je u obou stejný... no nelenil jsem a s prodejcem se domluvil na ceně 50 dolarů. Po 14 dnech karburátor dorazil. Rozdíly které jsem našel: tryska pod plovákem 20HP 046 25HP 080 zde je vidět patrný rozdíl u sání: Při testu na vodě jsem došel k poznatku, že rozdíl v maximální rychlosti je minimální. 3.70m Laminátový člun s 20HP 44km/h nyní s 25HP 48km/h. Ale dost znatelně jsem pocítil lepší přechod do skluzu v nižších otáčkách než s 20HP. Jsem zvědav jaké budou výsledky ve více lidech..... Třeba to někoho bude zajímat. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se