gepr Odesláno 12. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 Zkoušel jsi motor sklonit tak, aby sáním mohlo vytéci co by eventuálně bylo v prostoru klikovky spodního válce?š?Ze sání nevyteče vůbec nic, protože to nepustí planžety.Pokud by dole něco bylo, mohlo by to vylítat za chodu dírou po svíčce.To nachytaný v piksle je co? Benzín, olel, moc oleje?Na horní válec běží už normálně?Mohl bych to také naklonit bez karburátoru a s vyndanými planžetami.... Na horní válec chytne s vytaženým sytičem a mírně pootočeným kolečkem, po chvíli chcípne, pokud přidám během chodu kolečkem doprava naplno, tak dále běží, hodně vibruje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 ...Zkusím tedy ten motor ještě naklopit tím sáním dolů, jestli něco nevyteče, ...Jak upřesňuje David, vyjmi před tím planžety.Já dodávám pokládej motor tak, aby pokud tam něco bude to mohlo vytéci sáním a neschovalo se to někam do přefukovýho kanálu, nebo nepřelilo nad píst. Jde o to vidět, jestli něco vyteče a ještě lépe to případně zachytit.Při vyndavání ze sudu tedy nepokládat na bok, vyndat pokud možno vzpřímené a pak teprve položit tak, aby sání bylo dolů. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 ....Na horní válec chytne s vytaženým sytičem a mírně pootočeným kolečkem, po chvíli chcípne, pokud přidám během chodu kolečkem doprava naplno, tak dále běží, hodně vibruje.Teď jsi mne zmátnul. Měl jsem za to, že jsme se dopídili ke správné startovací proceduře, která neříká nic o vytaženém sytiči při startování.Podle toho co jsem zjistil a i David to citoval z nějakého návodu by mělo jít tahat za knoflík obohacovače až když je otočený doprava. V každém případě ale jediná poloha při které se startuje a dále provozuje motor je zasunutý knoflík!Vysunutím se vstříkne obohacující dávka, pak se má zvolna zasunout, aby se doplnila plováková komora na normální hladinu a pak se teprve startuje.Otáčením knoflíku se zvyšují volnoběžné otáčky pro studený chod. Každým zatažením za knoflík se vyřine trocha benzínu do sání. Pokud to uděláš víckrát, steče to do prostoru spodní kliky.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 Na horní válec chytne s vytaženým sytičem a mírně pootočeným kolečkem, po chvíli chcípne, pokud přidám během chodu kolečkem doprava naplno, tak dále běží, hodně vibruje.Dokud se neohřeje, bude chtít přidaný plyn tím knoflíkem. To je normální.Pokud by to chtěl i teplý, je špatně volnoběžná směs. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 jeste k tomu obohacovaci. Vychazim z informaci co nekdo nekde napsal. Osobne si myslim, ze vzhledem ke konstrukci toho zarizeni by se za knoflik melo tahat az pri startovani, aby se ten vstrik rozptylil do nasavaneho vzduchu. Postrikani sten saciho potrubi mi prijde mene vhodne. Pro uzivatele je to ale jednodussi, tak treba proto je to tak v navodu (jestli to tam skutecne je). I u V3S se ether pumpoval z ampule az kdyz se startovalo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 12. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 Dneska jsem tedy opět vymontoval karburátor, planžety. Po naklopení motoru sáním dolu a částečném překlopení, kam až to šlo.Nakonec z klikové skříně sáním nevyteklo v podstatě nic, jen pár kapek. Věnoval jsem trochu více pozornosti přírubě, která drží planžety u bloku a ve spodní části z ní vedou dvě hadičky, každá k jednomu válci.. Jsou celkem zpuchřelé. K čemu tam slouží?Neslouží náhodou ke zpětnému zavírání planžet tlakem od pístu, když jde do dolní úvrati? http://img25.rajce.idnes.cz/d2503/14/14640/14640535_eef6664849f25cb74e81830ee167cdea/images/had1.jpg?ver=0http://img25.rajce.idnes.cz/d2503/14/14640/14640535_eef6664849f25cb74e81830ee167cdea/images/had2.jpg?ver=0 Jsou k válcům připojené ve spodní části: http://img25.rajce.idnes.cz/d2503/14/14640/14640535_eef6664849f25cb74e81830ee167cdea/images/had3.jpg?ver=0 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 12. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 (upraveno) né to je blbá úvaha... spíš by je tlakem od spodu pístu přidržovali otevřené... tedy pokud jsou na to určené....v manuálu je to popisované jako: Odvzdušňovací hadice k válcovému bloku Upraveno 12. Duben 2018 uživatelem gepr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
fishmaster Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 Mimochdem komprese 6bar je dost málo..Obvykle naměřím cca 8-12.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 .... v manuálu je to popisované jako: ....Ty máš nějaký manuál? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 12. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 (upraveno) Napsal jsem to špatně, tím manualem jsem myslel ty nákresy, Jsou pod nimi názvy dílů.... nákres: pozice 3 a 4 http://www.crowleymarine.com/mercury-outboard/parts/367_120.cfm díly: http://www.crowleymarine.com/parts/394.cfm http://www.crowleymarine.com/parts/311228.cfm Upraveno 12. Duben 2018 uživatelem gepr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 Ty hadičky neřeš k čemu jsou. Vyměň je, jestli jsou popraskané. Nejsou ale jen nabarvené a popraskaná je jen ta barva? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 Z klikové skříně nic nevyteklo. Buď jsme to vyvětrali tím během bez svíčky, nebo tam nic nebylo. Pokud motor dál neběží tak už asi nevím moc co s tím. Ještě bych zkusil to pootočení setrvačníku s prohozením kabelů ke svíčkám. Pokud dále poběží jen horní válec, tak máme ověřené že i zapalování druhého válce je v pořádku a vada je ve směsi či kompresním poměru.Jaký tlak tam má být nevím. David píše 6 je OK, fishmaster že je to málo. Já mám v hlavě nějakou hodnotu nad 10, ale nevím odkud. To by šlo snadno vygůglit. Opět je divné, aby na jednom válci to fungovalo a na druhém ne, když jsi naměřil stejné hodnoty.Směs je tvořená pro oba válce stejně, opět není důvod, aby spodní dostával něco jiného. Jedině že by se směs něčím pokazila až v jeho klikové skříni. čím? Dalším vzduchem? Pokud by to někudy přisávalo, tak to tamtudy musí v jiné fázi prskat ven.Ještě by se dalo zkusit odpojit táhlo co posouvá předstih (neroštelovat délku!!) a zkusit s předstihem při běhu motoru pohýbat.Pak zbývá ta spodní část motor, kterou jsi ještě neviděl a kde je to gufero.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 12. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 (upraveno) ....Na horní válec chytne s vytaženým sytičem a mírně pootočeným kolečkem, po chvíli chcípne, pokud přidám během chodu kolečkem doprava naplno, tak dále běží, hodně vibruje.Teď jsi mne zmátnul. Měl jsem za to, že jsme se dopídili ke správné startovací proceduře, která neříká nic o vytaženém sytiči při startování.Podle toho co jsem zjistil a i David to citoval z nějakého návodu by mělo jít tahat za knoflík obohacovače až když je otočený doprava. V každém případě ale jediná poloha při které se startuje a dále provozuje motor je zasunutý knoflík!Vysunutím se vstříkne obohacující dávka, pak se má zvolna zasunout, aby se doplnila plováková komora na normální hladinu a pak se teprve startuje.Otáčením knoflíku se zvyšují volnoběžné otáčky pro studený chod. Každým zatažením za knoflík se vyřine trocha benzínu do sání. Pokud to uděláš víckrát, steče to do prostoru spodní kliky....Tady jsem našel nějaké inspirativní video, kde je trochu vidět, jak by se měl použít ten sytič, i když tam řeší spíš problém, že mu to bez sytiče nejde.... moc mu tedy nerozumím.. když tak mě opravte... není na něm úplně přesně vidět jak to nastartoval, ale po startu tahá za kolečko a motor běží, jakmile ho zasune na delší dobu... chcípne to, v komentářích má, že pomohlo vyčistit trysku (pilot jet) nějakým čističem, já když za kolečko zatáhnu a zasunu ho zpět tak nestartuje... můžu s ním po pídích otáčet a startovat ... pořád nic.... chytne to, až když ho vytáhnu do polohy, že se jakoby zacvakne, mírně ho pootočím...a pak to chytne na jeden válec.... a v ten moment je tedy spodní válec asi ulitej... nebo fakt nevím... když vytáhnu svíčku... zatřesu s ní a cáká z ní benzín... Upraveno 12. Duben 2018 uživatelem gepr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 12. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 Z klikové skříně nic nevyteklo. Buď jsme to vyvětrali tím během bez svíčky, nebo tam nic nebylo. Pokud motor dál neběží tak už asi nevím moc co s tím. Ještě bych zkusil to pootočení setrvačníku s prohozením kabelů ke svíčkám. Pokud dále poběží jen horní válec, tak máme ověřené že i zapalování druhého válce je v pořádku a vada je ve směsi či kompresním poměru.Jaký tlak tam má být nevím. David píše 6 je OK, fishmaster že je to málo. Já mám v hlavě nějakou hodnotu nad 10, ale nevím odkud. To by šlo snadno vygůglit. Opět je divné, aby na jednom válci to fungovalo a na druhém ne, když jsi naměřil stejné hodnoty.Směs je tvořená pro oba válce stejně, opět není důvod, aby spodní dostával něco jiného. Jedině že by se směs něčím pokazila až v jeho klikové skříni. čím? Dalším vzduchem? Pokud by to někudy přisávalo, tak to tamtudy musí v jiné fázi prskat ven.Ještě by se dalo zkusit odpojit táhlo co posouvá předstih (neroštelovat délku!!) a zkusit s předstihem při běhu motoru pohýbat.Pak zbývá ta spodní část motor, kterou jsi ještě neviděl a kde je to gufero....Takže jak jsi psal, zkusit toto....Pak by se asi dalo nasadit setrvačník bez klínku o 180st. pootočený a přehodit kabely od svíček. Tím bychom měli na svíčku druhého válce dostat totéž, co na prvním funguje. Pokud toto nepomůže, tak už nevím jak zapalování dále prověřit, považoval bych ho pro další pokusy za funkční a soustředil se na něco jiného.Ještě to zkusím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 12. Duben 2018 Sdílet Odesláno 12. Duben 2018 já když za kolečko zatáhnu a zasunu ho zpět tak nestartuje... můžu s ním po pídích otáčet a startovat ... pořád nic.... chytne to, až když ho vytáhnu do polohy, že se jakoby zacvakne, mírně ho pootočím...a pak to chytne na jeden válec.... a v ten moment je tedy spodní válec asi ulitej... nebo fakt nevím... když vytáhnu svíčku... zatřesu s ní a cáká z ní benzín...Koukal jsem na kompresní poměry dvoutaktů a běžně jsou od 6.Mechanismus injektoru i ovládací páčku jsi měl rozebrané, tak co znamená "jakoby zacvakne". Je tam nějaký aretační mechanismus, který by to držel ve "správné" poloze, nebo je to je jen rezaté?Ten knoflík by se podle mne měl chovat jinak a používat jinak. Buď s tím nějak divně zacházíš, nebo je to rozštelované a to bez manuálu seřídit nelze. Asi se tím i vysvětluje proč to prodávající předvedl na sprej.... Docházím k závěru, že další laborování bez servisního manuálu nemá smysl.Chce to zkontrolovat základní nastavení všech pohyblivých mechanismů. Kdo ví, kdo se v tom vrtal a jak je to sestavené.Před tím koupit a namontovat velkou opravnou sadu karburátoru. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 13. Duben 2018 Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 (upraveno) Na lodi si vše dělám sám kromě motorů,na to jsou jiní šikulové,proto bych si nedovolil někomu jakkoliv radit,proto jsem zainvestoval funglovky,ale vzpomněl jsem si na příhodu z minulého května,kdy kamarád pár kilometrů před komorou Nymburk (s tím agresivním labuťákem) začal mít při cestě do Roudnice problém se svým letitým 2válcovým 2 taktem,motor mu začal jít pouze na 1 válec,vydával podobné zvuky jako ten rozebíraný na videu,vzali jsme ho na lano a pomalu s ním pokračovali před komoru,což naše loď s tlačnými motory nijak zvlášť nepoznala, druhý kamarád mu půjčil nářadí a za této plavby na laně si na tom letitém bílém motoru (tuším Johnson) začal čistit svíčky,což nepomohlo,ale stačilo dolití maximální hladiny oleje do oddělené nádobky mazání a motor naskočil opět na 2 válce...z komory jsme vyplouvali všichni 3 společně a hned za komorou agresivní labuťák šel po první kamarádově lodi dost tvrdě,kloval mu do fendrů i do záložního motoru,my jsme pluli za nimi,žena tomu troubovi naházela rohlík a měli jsme od něj pokoj,ale kamarád co se snažil opravovat motor,kterému jen chyběla vyšší hladina oleje a plul poslední to odskákal nejvíce,vletěl mu bočnicí do toho malého Shetlandíku a chvilku se tam fackovali,kdo vyhrál nevím,ale s motorem naplněným olejem už problém až do Roudnice nebyl,snad kromě velké spotřeby paliva...kamarádi pak z Roudnice pluli zpět do Týnce,my jsme se ještě další 2-3 týdny toulali po Labi a pak z Mělníku i po Vltavě a cestou do čB nám další podobný labuťák zakloval na gelcoat na Vranské nádrži,připlul si pro rohlík,pak ještě 2x než dal pokoj, byl to fajn výlet Upraveno 13. Duben 2018 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 13. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 já když za kolečko zatáhnu a zasunu ho zpět tak nestartuje... můžu s ním po pídích otáčet a startovat ... pořád nic.... chytne to, až když ho vytáhnu do polohy, že se jakoby zacvakne, mírně ho pootočím...a pak to chytne na jeden válec.... a v ten moment je tedy spodní válec asi ulitej... nebo fakt nevím... když vytáhnu svíčku... zatřesu s ní a cáká z ní benzín...Koukal jsem na kompresní poměry dvoutaktů a běžně jsou od 6.Mechanismus injektoru i ovládací páčku jsi měl rozebrané, tak co znamená "jakoby zacvakne". Je tam nějaký aretační mechanismus, který by to držel ve "správné" poloze, nebo je to je jen rezaté?Ten knoflík by se podle mne měl chovat jinak a používat jinak. Buď s tím nějak divně zacházíš, nebo je to rozštelované a to bez manuálu seřídit nelze. Asi se tím i vysvětluje proč to prodávající předvedl na sprej.... Docházím k závěru, že další laborování bez servisního manuálu nemá smysl.Chce to zkontrolovat základní nastavení všech pohyblivých mechanismů. Kdo ví, kdo se v tom vrtal a jak je to sestavené.Před tím koupit a namontovat velkou opravnou sadu karburátoru."jakoby zacvakne" myslím tím, že mírně jakoby zadrhne ve vysunuté poloze a drží v ní našel jsem tento manuál, za 15 dolarů by se to dalo zkusit. :-) https://www.tradebit.com/filedetail.php/154007499-mercury-mariner-download-1965-1991-service-manual?token=EC-8RC47430C9869374Y Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 13. Duben 2018 Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 Já to čím dál vidím na elektriku. Zkoušel jsi, jak tu někdo psal, sundat fajfku a kabel přidržet kousíček od kontaktu svíčky? Musí tam lítat jiskra. Jo a dobré rukavice si vzít.Že by válec byl po tom všem rozebírání ihned ulitej a ani neškyt se mi vůbec nezdá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 13. Duben 2018 Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 souhlas s Davidem-pokud jsi ho už totalne nerozmrdal dal bych ho na par dní do kouta aby sis orazil a začal znova od začatku-palí obe svíčky pod tlakem? hází to jiskru na obou valcích stejně? tlaky? a tak dal......pripadne se ohlidni po nekom kdo se v tom trochu orientuje -motorkař,servisak zahr. techniky a pod.- je to jen trochu vylepšenej trabant nebo stara jawa co si driv dokazal seštelovat kdejakej kluk z vesnice........akorat ty veci na to jsou podstatne víc drahé:D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 13. Duben 2018 Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 Kdyby ti tak někdo půjčil cdi jednotku. Je snad stejná na všech dvouválcích podobných roků výroby. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 13. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 Už jsem chtěl mít, alespoň tento večer od mr. Merkuryho pokoj,ale opět mi to nedalo.... někoho asi opět budu nudit, někdo možná vystartuje, někoho to možná bude zajímat. :-)Mně už to tedy také pomalu nebaví tak jako na začátku (to bylo ještě v zimě, když jsem řešil DO), ale prostě mi to nedá, jen jsem se už uklidnil a vím že to nebude hned. :-) Zkusil jsem tu jiskru na spodním válci, řekl bych, že bude dobrá? nicméně je to video s chodem motoru, jaký jsem ještě neměl, sice pořád běží jeden válec, ale jak dlouho chci.. musím zatáhnout zatáhlo co mění předstih, v podstatě musím zatáhnout za táhlo předstihu, aby to hned nastartovalo... za toto táhlo zatáhne i otočení knoflíkem sytiče... ale pouhé otočení nestačí... musím ho vytáhnout... tím se táhlo předstihu posune ještě více..koukal jsem na táhla a jsou seštelovaná na maximální hodnotu posunu předstihu( nejde už to posunout dál), při vytaženém sytiči jde předstih dále posunout , jen když pohnu přímo packou předstihu prstem.¨Dalo by se říct, že motor startuje i běží pouze v maximálních hodnotách táhla předstihu.... Nebylo by tedy možné, že je předstih o něco posunutý a u druhého válce se to projevuje tak, že pálí až někde za horní úvratí? Nebo je fakt v čudu ten switch (cdi)... Jo... pěkný víkend všem !!! :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 13. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 souhlas s Davidem-pokud jsi ho už totalne nerozmrdal dal bych ho na par dní do kouta aby sis orazil a začal znova od začatku-palí obe svíčky pod tlakem? hází to jiskru na obou valcích stejně? tlaky? a tak dal......pripadne se ohlidni po nekom kdo se v tom trochu orientuje -motorkař,servisak zahr. techniky a pod.- je to jen trochu vylepšenej trabant nebo stara jawa co si driv dokazal seštelovat kdejakej kluk z vesnice........akorat ty veci na to jsou podstatne víc drahé:DBavil jsem se s jedním veteránistou, u třistapadesátek prý bývala častá závada nefunkčnosti jednoho válce (vyjma jiných) ... vadné gufero na straně válce.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 13. Duben 2018 Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 Gufero je možný, jen jsem se s tím v praxí ještě nesetkal, ani u veteránů. Teda pokud byla ložiska ok.Mě se přehřálo cdi a blblo to stejně. Akorát se časem kupodivu vzpamatovalo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 13. Duben 2018 Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 (upraveno) to jsem se ti snažil naznacit-jestli to hazí jiskru stejne u obou valcich ve stejne poloze pístu-jsou na to takove hodinky co se nasroubují misto svíčky ale treba to pujde změřit i šuplerouCDI by se mohlo dat otestovat nekde v servisu na motorky nebo u f. www.vape.cz Upraveno 13. Duben 2018 uživatelem packa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gepr Odesláno 13. Duben 2018 Autor Sdílet Odesláno 13. Duben 2018 Tady ještě přidávám zobrazení posunu táhel při vytažení sytiče... to samé se děje i když sytič nevytáhnu ale jen otočím... s tím rozdílem, že dojde k posunu táhel jen o malý kousek.. http://img25.rajce.idnes.cz/d2503/14/14640/14640535_eef6664849f25cb74e81830ee167cdea/images/tahlopr.jpg?ver=0 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se