Martazs Zveřejněno 27. Únor 2018 Sdílet Zveřejněno 27. Únor 2018 Zdravím,byl jsem nedávno na přednášce Nehody na moři a tam varovali, že při opravdu velkých vlnách je velké riziko zavzdušnění motoru, zejména když nejsou plné nádrže. Tam radili, že ideální je motor vypnout a nechat loď jen tak a plout na plachty. Přednáška se týkala hlavně plachetnic.Jak to vidíte u motorového člunu? Je jasné že pokud je člověk někde u pobřeží, tak to bez motoru asi nebude dobré, ale když je třeba na širém moři tak jestli byste spíš doporučili motor vypnout nebo co dělat + jaké je riziko plout s vypnutým motorem ve velkých vlnách. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 27. Únor 2018 Sdílet Odesláno 27. Únor 2018 a jak bys tu loď ve vlnách bez motoru ovládal? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 28. Únor 2018 Sdílet Odesláno 28. Únor 2018 No oni jsou vlny a vlny - záleží co mysleli opravdu velký a jaký . Zažil jsem 5 m vlny za polárním kruhem na oceánu a zvládli jsme to i s 5 hp motorem bez potíží . Nebo metrové na Lipně a šlo o krk . Moc nevím jak by se zavzdušnil servisovanej značkovej závěšák pokud by se celý nedostal pod vodu a nebo se nedostala voda do paliva . Každopádně na velkých vlnách a ve větru ho zhasnout znamená skoro jistě obrátit loď .První vlny tě srovnají na bok a další otočí ,zejména v příboji u břehu kde rychle stoupá dno a vlny se lámou .Ted se mi to málem v Austrálii stalo a to jenom foukalo , vlny byly max 1,5 m . Taková ukázka zde Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkas Odesláno 28. Únor 2018 Sdílet Odesláno 28. Únor 2018 Důležité je pravidelně kontrolovat a eventuálně i čistit palivovou nádrž, ve vlnách se mohou uvolnit usazeniny a nasát se do motoru. Dále pak se vlivem divokého pohybu lodi může uvolnit či skřípnout palivové hadice či trubky. řádně upevněný akumulátor snad nemá cenu zmiňovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 28. Únor 2018 Sdílet Odesláno 28. Únor 2018 Já plachty nemám a pokud by mi ve větších vlnách odešel hlavní motor, tak bych se nejdřív asi pos.... strachy a pak běžel rozdráždit záložák. Pokud by včas chytnul a dokázal udržet loď ovladatelnou, tak bych to večer asi vydatně zapil, protože je to situace, kterou rozhodně nechci zažít. :-)Z úhlu pohledu potenciálního zavzdušnění paliva mi přijde divné, že se dnes do nádrží nedávají přepážky. Já jí mám alespoň v kýlu se dnem do V, tak by si to snad vzduch cucnout nemělo, pokud nebude skoro prázdná. Ani netuším, co by motor (stříkačka) se vzduchem v palivu udělal. Jestli je tam nějaký jehlový ventil, který vzduch ze zásobní nádržky čerpadla vypustí.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 28. Únor 2018 Sdílet Odesláno 28. Únor 2018 Už jsem to někde psal. Ideální je, když má nádrž dole pikslu, do které vede jedna trubka až dolů, na odsávání bordelu, druhá něco výš na sání nafty a hned vedle trubka od zpátečky. Tím je sichr, že se nic nezavzdušní, i když je málo nafty, nebo nedrží zpětný ventily na dopravním čerpadle. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 1. Březen 2018 Sdílet Odesláno 1. Březen 2018 Lubor to zavzdušnění mi taky vrtá hlavou jak by se to mohlo stát s vyjímkou že úplně dojde benzín,ale to je totální blbost velitele lodi. Zejména u stříkačky - první je balonek - tam poznám jestli mám nebo nemám palivo .. pak pumpa co saje z nádrže a pak vysokotlaká pumpa do čerpadla . Když není benzín v balonku - nemá se co čerpat - ale to asi nebude vlnama . Jinak mně se před 2 lety dostal do nádrže nějaký bordel ze sání - tedy obě pumpy šli na sucho -- motor zhasnul - dopumpoval jsem balonkem čerpadla to nasáli a zase to naskočilo. S pumpama to neudělalo nic a jakmile nasáli benzín motor naskočil . Každopádně jak píšeš posral bych se taky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Martazs Odesláno 11. Březen 2018 Autor Sdílet Odesláno 11. Březen 2018 Taky mi to přišlo divný, rozhodně vypnout motor je největší chyba. Nicméně na tý přednášce u plachetnic fakt radil: vypnout motor, protože se může zavzdušnit a jet na plachty, plachetnice se nemůže převrátit. Jinak moc pěkný video tady: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 12. Březen 2018 Sdílet Odesláno 12. Březen 2018 Martas myslím že to je nějak postavený na hlavu .Video super , ale u nás ,na Baltu , Středozemím moři a třeba v Norsku se nás toto až na vyjímky netýká . V Austrálii jsem to takto viděl , a tam ty lodě jsou jinak konstruovaný , něco jako na tom videu a nebo katamaran se dema spalovákama . Vypnout motor v takovým příboji je podle mého sebevražda . Plavba plachetnic je asi o něčem jiným,ale i tak stejně se mi to nezdá . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se