Olin Odesláno 29. Leden 2018 Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 Pěkná lodička. Jen bude trochu obtížnější ji díky kýlu spouštět na vodu. Po odřezání kýlu by asi šla stabilita do p....., to bych neriskoval. čistě na motorování jsi se měl poohlédnout po něčem širším a hlavně bez pevnýho kýlu. S tímto se ne úplně všude dostaneš ke břehu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sakal01 Odesláno 29. Leden 2018 Autor Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 No mám v plánu zatím odříznout to závaží z kýlu a když to nebude mít stabilitu, tak to tam navařím zpět. Stálo to 40 tis, i s podvalem a motorem, to nešlo odmítnout :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 29. Leden 2018 Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 To se mi nezdá jako bezpečné řešení. Stabilita se Ti může po úpravě zdát dostatečná, ale pak tě to zradí v krajní situaci, kdy se třeba blbě pohne celá posádka a znenadání se to překlopí. To závaží tam má svůj význam a bez něj to může být záludné. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 29. Leden 2018 Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 Tak všichni víme že ten kýl je tam hlavně kvůli plachtám,ale právě s takto upraveným člunem se přeci letos utopil člověk tuším na nové Živohošťi?Posádka při převrácení vyskakala,ale jeden snad spal v kajutě a už to nestihl. Takže za mě ten kýl neřezej. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 29. Leden 2018 Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 (upraveno) Pokud odřízneš balast, tak to aby jsi na borty přidělal prázdný sudy, nebo nafukovací měchy. A teď vážně, možná by bylo ještě řešení zkrátit ten kýl a zátěž dát těsně pod trup. Bez takeláže je sice menší riziko převrácení, ale nevíš, jak se ten trup bude chovat bez zátěže.Možná by ještě bylo řešení odstranit tento kýl a udělat novej 10-15cm vysokej po celé délce trupu, což by bylo dost pracný. Samozřejně by musel mít dostatečnou váhu.Nejlepší by ale asi bylo ten trup prodat, nechat si motor a vozejk a za ty peníze sehnat jinej trup.Jsem na vodě taky nováček (cca 2 roky), takže mě neber tak vážně, ale já bych bez stálýho kotvení do takovýho trupu nešel. Upraveno 30. Leden 2018 uživatelem Olin Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 29. Leden 2018 Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 (upraveno) Konkrétní zkušenost - měl jsem něco podobného (jola L-6,3m, kýl asi 90cm, v horní části poměrně dlouhý asi 160cm, zátěž 240kg + kýl asi 80kg). Na špiče stěžně klopný moment tak 60kg při 90stupních náklonu. Provozovat to bez kýlu se samotným stěžněm to absolutně nešlo - loď se skoro převracela sama. Po sundání stěžně se s tím sice dalo jezdit, ale krom reálné možnosti průšvihu to bylo navíc nepříjemné v okamžitých reakcích na jakýkoliv pohyb posádky. Je pravda, že proti lodi na tvojí fotce ta moje měla z pohledu stability mnohem horší tvar zádě. řešení je asi jediné - kýl zkrátit třeba na polovinu, zátěž také je možné snížit (při předpokladu odstranění stěžně). Rozhodně ale tam ponechat část kýlu, krom stability trup bez hran hodně špatně drží směr. edit - než jsem to docvakal, tak Olin napsal skoro totéž :) Upraveno 29. Leden 2018 uživatelem taurus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sakal01 Odesláno 29. Leden 2018 Autor Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 Tak vytahovat to budu z vody jen na zimu. To zkrácení kylu a závaží dát víc pod trup, mě taky napadlo... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 29. Leden 2018 Sdílet Odesláno 29. Leden 2018 (upraveno) Pokud máš stálé kotvení, tak to nech, jak to je. Lodička ti bude nějakou dobu sloužit a za čas, až zjistíš, co ti bude vyhovovat, tak se stejně začneš poohlížet po jiné a tuhle pošleš dál. Tímto si tu prošel pomalu každej. Holt na jaře a na podzim budeš potřebovat jeřáb, nebo hodně prudkej sjezd a prodloužení oje. Upraveno 29. Leden 2018 uživatelem Olin Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Vzhledem k tomu, že chceš plout převážně po Labi a Vltavě, tak jsi nekoupil moc dobře. Přidělal sis dost práce. Nejde jen o kýl, ale i o kormidlo.Uříznout samotný kýl je dost risk. Budeš se bát kdejaký vlnky, aby tě nepřevrátila. Pak tam akorát utopíš rodinu. Třeba na jaře je voda na nedobrovolné koupání dost studená. Navíc tím utopíš loď a celá investice bude ..... víš kde.Můžeš kýl akorát tak zkrátit a posunout závaží až k trupu. Kormidlo musíš buď kompletně předělat, nebo udělat alespoň sklopné. Já mám na plachetnici list kormidla 1,1m a občas si na řece brnknu o dno. Naštěstí je sklopnej.Proč jsi nekoupil nějakou ploutvovku, nebo ploutvokýlovku? Ta cena mi nepřijde tak super, abys koupil něco, co ti nevyhovuje.Kde to na tý řece budeš celoročně kotvit? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sakal01 Odesláno 30. Leden 2018 Autor Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 No je to úplně jednoduchý. To celý proto, že tomu ale vůbec nerozumím 😀 Zatím to asi nechám tak, jak to je. Když mi to nebude vyhovovat, tak si s tím buď pohraju, nebo to pošlu do světa. Ta cena mi prostě přišla dobrá. 10 chtěl za podval, 10 za motor, 20 za loď. Ukaž mi nějaký inzerát, kde je loď v tomhle stavu za 20. S kotvenim problém není. Za komorou, v brandýse. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Tak snad ti bude vyhovovat. Jinak přesně jak píšeš. Buď upravit, nebo poslat do světa.Neznám samozřejmě stav lodě a ani ti jí nechci hanit. Hlavní je, aby ti dělala radost.Tu cenu beru orientačně. Před časem jsem koupil trochu větší loď, s kompletní takeláží (2 sady plachet se spinakrem, i když už trochu vytahaný) a pěknym bržděnym vlekem za 60 tis.Na tvé lodi nevidím registrační číslo. Kolik to váží? Půjde to ještě provozovat bez registrace? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sakal01 Odesláno 30. Leden 2018 Autor Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 No měla by prý mít 600 kg. Nevím jak to ověřit, ale budu věřit 😀říční policie to nějak váží? Nebo jak se postupuje, když se to někomu bude zdát těžký? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 (upraveno) Podle mě když se nic nestane, tak tě nikdo vážit nebude. :)Problém je v tom, že těch 1000kg limitu pro povinnou registraci, je myšlen výtlak. Tedy hmotnost plavidla včetně posádky a jejího nákladu. Mám dojem, že počítají snad 150 kg na jednoho člena posádky. Takže když poplujete ve 4 lidech, tak už by jim to divný bejt mohlo. Asi hodně záleží na koho narazíš a důvodu kontroly.Je otázkou, jestli stejně není lepší to přihlásit už kvůli motoru. Kdybys kvůli silnému proudu potřeboval silnější motor. Máš VMP?P.S. jak je ta loď velká? Těch 600 kg mi přijde buď dost optimistický, nebo je to maličký.edit:Jinak budeme skoro sousedé. Já spouštím většinou v Lysé nad Labem.... tak doufám, že se v létě někde na vodě potkáme. Upraveno 30. Leden 2018 uživatelem Zdenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 (upraveno) Na motorování bych za 20 000,- vzal raději toto: https://sport.bazos.cz/inzerat/84263726/May-land.phpPokud není trup napadenej, tak za jeden víkend bych tomu udělal dekly a pošolichal co je třeba, za další víkend až dva bych to naštětkoval. Na nastrojení by pak stačil jeden den a hurá na vodu.Sice vypadá dosti žalostně, ale vypadá to že není napadená kutilem, ani nemá nepočítaně vrstev barvy. Asi se léta válela někde v kopřivách, a proto vypadá, jak vypadá. Takže pokud není napadená osmózou, tak stačí vyčistit, za pár stovek nastrojit (dekly, vazáky a podobně) a barva sice asi jo, ale možná že by taky nebyla třeba. Upraveno 30. Leden 2018 uživatelem Olin Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 (upraveno) No je to úplně jednoduchý. To celý proto, že tomu ale vůbec nerozumím 😀 Zatím to asi nechám tak, jak to je. Když mi to nebude vyhovovat, tak si s tím buď pohraju, nebo to pošlu do světa. Ta cena mi prostě přišla dobrá. 10 chtěl za podval, 10 za motor, 20 za loď. Ukaž mi nějaký inzerát, kde je loď v tomhle stavu za 20. S kotvenim problém není. Za komorou, v brandýse.líbí se mi tvuj optimismus-asi prave proto byt tebou bych si do Kotvy(to je ten jachtak pod komorou) vyrazil s nekym o tom pokecat. http://www.klubkotva.cz/kontakt/ Upraveno 30. Leden 2018 uživatelem packa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sakal01 Odesláno 30. Leden 2018 Autor Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Olin - no, týhle modrý jsem si tam nevšiml, s tím by se dalo pracovat ;-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sakal01 Odesláno 30. Leden 2018 Autor Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 packa - díky, využiju ;-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sakal01 Odesláno 30. Leden 2018 Autor Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Zdenda - loď má cca 5,5 m, VMP zatím samozřejmě nemám, uvidíme časem. Když by právě nestačil ten pětikoňák, nebo loď, tak to budu řešit. Rád se někde potkám a pokecám. Mám v plánu zajet někdy do Osečku na přívoz :-), to s tím pětikoňákem bude tak na dva dny :-D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Dobrá práce oline! Ta je na řeku perfektní!Skoro přemýšlím, že bych pro ní dojel. :) Zase něco v čem se hrabat. :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 (upraveno) To jsem jen pár minut pohledal. Kdybych si chtěl vybírat pro sebe, tak bych tomu nechal pár týdnů a ono by se našlo něco lepšího. Když se zakládalo tohle vlákno, tak byl na bazoši komplet korzár i s podvalem za 30 000,-. Nebo zrovna tenhle z inzerátu mívá občas i něco použitelnějšího v týhle cenový relaci.Možná i geus z vedlejšího fóra by něco měl doma na prodej. Upraveno 30. Leden 2018 uživatelem Olin Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Zdenda - loď má cca 5,5 m, VMP zatím samozřejmě nemám, uvidíme časem. Když by právě nestačil ten pětikoňák, nebo loď, tak to budu řešit. Rád se někde potkám a pokecám. Mám v plánu zajet někdy do Osečku na přívoz :-), to s tím pětikoňákem bude tak na dva dny :-DPětokoňák nemá s takovou lodí vůbec problém. Počítej s rychlostí 8-12 km/h, což je na kochací plavbu ideál. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Oline , při vší úctě ,,, ta lod vypadá dost vrakoidně ,, , to nebude pár stovek a 3 víkendy . Počítám aby to k něčemu bylo tak pár desítek tisíc a půl roku práce ,,, když tam nebude jiný kiks . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Olin Odesláno 30. Leden 2018 Sdílet Odesláno 30. Leden 2018 Oline , při vší úctě ,,, ta lod vypadá dost vrakoidně ,, , to nebude pár stovek a 3 víkendy . Počítám aby to k něčemu bylo tak pár desítek tisíc a půl roku práce ,,, když tam nebude jiný kiks .Taky záleží, do jakýho stavu ji kdo bude chtít dostat. Někdo by to třeba neřešil a dal by ji na vodu tak jak je, někdo by zase investoval desetitisíce. Já dal odkaz hlavně jako alternativu trupu vhodnějšího na řeku, než trup s pevným kýlem a ponorem metr dvacet. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se