Přejít na obsah
Plavidla.cz

Jak na plíseň na textilu?

Sullaco

Doporučené příspěvky

Ahoj,

na perseniku se mi asi kvůli vhkému počasí a špatnému odvětrání objevila místy plíseň (černé tečky). Má někdo nějaký tip čím to odstranit ??? Prošel jsem babské diskuse a na jejich základě zkusil:

sůl na skvrny, žlučové mýdlo, Ariel Professional, Vanish. Něco pustilo ale nic extra to není. V prádelně mi řekli, že na to nic neexistuje. Krom SAVA a to riskovat nechci. Tak mě jen tak zajímá, jestli třeba nemá někdo nějaký osvědčený způsob jak se toho zbavit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj , používám Savo proti plísním , zcela bez problémů a 100%účinnost , není tak silný a je v rozprašovači . Mám to ale bíle , tak ba barvě bych to asi zkusil na nějakým neviditelným kousku ale neměl jsem s tím problém .

Jinak pak co zabralo ještě bez Sava jsem "kabrio" sundal a vzal ho vapkou , a plíseň z toho sjela . Po vysušení jsem to nastříkal tím voskovým sprejem co jsem sem dával tuhle a je klid .

Odkaz ke komentáři

Používám SAVO v rozstřikovači, bez nějakých následků na barevnou stálost nebo na impregnaci, ale jak píše my65hp, raději bych to vyzkoušel na nějakém malém kousku. Když jsem zkoušel jiné přípravky tak byl vždy výsledek celkem nepřesvědčivý, prostě SAVO je SAVO.

Jednu z plachet - kočárek mám světle béžovou a druhou převozní modrou - ani na jedné to nenechává žádné stopy a to to používám neředěné a z obou stran a to již vícekrát. Plachtu zevnitř takto ošetřuji i během sezony když vidím, že se zde začínají tvořit nějaké zárodky plísně. Jen pozor na zipy - ty po SAVU trpí a chtějí promáznout.

Je to jen moje zkušenost, takže to tak ber :)

Odkaz ke komentáři

Ahoj, jak píší ostatní, taky jsem se toho Sava bál, ale nakonec ho používám také. "Savo na plíseň" v rozprašovači a bez ředění, funguje spolehlivě a na mojí modré převozní a i na perseniku (taky modrý) funguje bezvadně. Stačí místo trochu poprášit a zárodky plísně zmizí.
Odkaz ke komentáři

Použil bych profesionální prostředek na čištění čalounění aut v kombinaci s mechanickým působením horních končetin. Určitě si pořiď jemný kartáček k tomu určený, nikoliv z drogerie, ale například zde https://www.detailingshop.cz/pece-o-kuzi/colourlock-kartac-na-kuzi-a-interier/

a pro začátek bych zvolil něco středního, třeba něco od Chemical Guys

https://www.detailingshop.cz/interier/chemical-guys-lightning-fast-carpet-upholstery-stain-extractor-473ml-cistic-interieru/

no a když to nezabere v doporučené koncentraci 1:20, pak lze experimentovat s vyšším poměrem. Ještě jsem nezažil, že by něco nepovolilo. Savo a podobné věci nech manželce na toaletu, narušuje to především šicí nitě, už jsem viděl nesčetně narušených spojů na sedlech motorek a dokonce i krásně povolené švy na polstování u jedné lodi.

Odkaz ke komentáři

Jirkas ,, taková kontrolní otázka ? četl jsis zadání ? odstranit plíseň ?? ... slyšel jsi někdy něco o Savu proti plísním v rozprašovači ? a ps ,, jak pomůže kartáč s jemným dutým vlasem na kůži na kůži proti plísni ?? Většina lidí tady včetně mně má vyzkoušeny Savo proti plísni , ,, a nikomu to šicí nitě nenarušuje ,mně tedy za 3 roky nikdy ,, prosím pošli foto narušených a povolených švů od Sava proti plísním ,, prosím nezaměňuj Savo manželky do WC
Odkaz ke komentáři

Vykartáčovat plíseň z textilie mi povedlo několikrát, ten čistič se rozpráší na napadené místo, křížemkrážem vykartáčuje a opláchne se to proudem vody. Naposledy jsem takhle čistil plachtu na auto,kterou mi kdosi doma v dobré víře zabalil do obalu, ovšem ještě vlhkou. Kartáček, proč vlastně ne? Co máš proti jeho použití? Musí být dostatečně jemný aby nepoškodil textilní vlákna nebo dokonce lakovanou kůži a zároveň musí být dostatečně tvrdý aby fungoval. Dlouho jsem hledal a volil mezi několika druhy, rád se s osobními zkušenostmi podělím. Cena kolem sta korun se mi zdá také přiměřená. Zásadně nerozdávám teoretické rady.

Podle mě je persenik příliš drahý na to, aby se experimentovalo. Možná by stálo za to napsat výrobci sava proti plísni v rozprašovači, zda je výrobek vhodný pro dané použtí. Pokud je mi známo, je to Savo určeno a teď cituji:

Používá se pro sanaci plísňových napadení dřeva, stěn, omítek, maleb v interiérech i exteriérech. Odstraní plíseň ze spár v koupelně v okolí van a z rámů oken. Najde využití v prostorách se zvýšenou vlhkostí a náchylností ke vzniku plísní, v koupel¨nách, prádelnách, lázních, saunách, bazénech, v komunální hygieně, skladech potravin atp.Na postižená místa aplikujte neředěné přímo postřikem ve vzdálenosti 5-10 cm, po 20 minutách ošetřené místo omyjte vodou nebo nechejte zaschnout. Před aplikací plíseň neodstraňujte! Mohlo by dojít k rozptýlení výtrusů a rozšíření plísně na další místa. Při silném napadení postup opakujte. Má bělicí účinky.

Oproti savu je mnou doporučený výrobek určený na textilie a také je určený pro profesionální detailery a výrobce ručí za jeho vlastnosti. Cena je sice vyšší než za savo, ale vzhledem k zřejmě přehlídnutému faktu že se jedná o koncentrát 1:20 se tedy do domácnosti kupuje za tři sta korun téměř deset litrů přípravku, který lze nasadit jako APC (All Purpose Cleaner). Chytřejší ocení ten rozdíl oproti tomu dát sedmdesát korun za půl litru sava. Já mám rád svoje věci čisté a vyleštěné, je to moje hobby.

Odkaz ke komentáři

.... prosím pošli foto narušených a povolených švů od Sava proti plísním ,, prosím nezaměňuj Savo manželky do WC

Nemohu, použila jedna moje příbuzná a to zřejmě savo obyčejné. Tady máš pravdu že se nejednalo o savo proti plísni na zdi, vany a podobně. Povolilo několik švů na sedácích a dopadlo to tak, že loď raději prodali a koupili jinou.

Odkaz ke komentáři

Jirkas , prosím hod sem fotky komu se povolili švy od Sava proti plísním to by pro začátek bylo super , Prostudoval jsem ten tvůj kartáč a přípravek ale na plíseň to fakt nevypadá

Tedy mně to nepřijde ,, jo vykrtáčovat s tím auto , pohoda ale odstranit plesnivé černé tečky , to tedy fakt nevím

ps Specifikace Savo proti plísním rozprašovač 500 ml

Popis produktu

Přípravek s aktivním chlórem k odstranění plísní, řas a kvasinek

SAVO Proti plísním jednoduše, velmi účinně a s okamžitým viditelným efektem odstraňuje veškeré plísně v domácnosti. Navíc má Savo Proti plísním dezinfekční účinek.

https://uklidove-dezinfekce.heureka.cz/savo-proti-plisnim-rozprasovac-500-ml/specifikace/#section atd

Jinak Savo proti plísním v rozprašovači není totéž co má manželka do WC s bělícím účinkem jak cituješ

,

Upraveno uživatelem my65hp
Odkaz ke komentáři

Jirkas k tomu tvému přípravku na vyčištění interiéru ,, tak proti plísním potřebuješ ještě https://www.detailingshop.cz/vyhledavani/?string=Bacteria+Killer. ,,, a vše to je pro strojní čištění , tedy na WAP nebo tlakový vysavač ,, ale ok , klido každý máme to svoje

Bakteria killer nemám, nemohu tedy doporučit, nevyzkoušel jsem ho. Přípravky pro strojní čištění se mohou samozřejmě používat i pro čištění ruční, jenom aplikace trvá poněkud déle. Pro ty kteří lépe chápou psaný text je věta " Je vhodný pro strojní čištění." prezentována v širším kontextu tak, že naprostá většina je pro strojní čištění nevhodná (narozdíl od tohoto přípravku). Důvodem nevhodnosti pro strojní čištění obvykle bývá příliš vysoká pěnivost přípravku, nevhodná konzistence nebo tvorba zaschlých zbytků ve stroji. Pod pojmem strojní čištění naopak vůbec není myšlen WAP, to je velký omyl a apeluji na všechny, aby to v žádném případě ani nezkoušeli.

PromiÅ„ ale nerozumím tomu, proč sem linkuješ ten samý přípravek, který doporučuji já?

Odkaz ke komentáři

Použil bych profesionální prostředek na čištění čalounění aut v kombinaci s mechanickým působením horních končetin. Určitě si pořiď jemný kartáček k tomu určený, nikoliv z drogerie, ale například zde https://www.detailingshop.cz/pece-o-kuzi/colourlock-kartac-na-kuzi-a-interier/

a pro začátek bych zvolil něco středního, třeba něco od Chemical Guys

https://www.detailingshop.cz/interier/chemical-guys-lightning-fast-carpet-upholstery-stain-extractor-473ml-cistic-interieru/

no a když to nezabere v doporučené koncentraci 1:20, pak lze experimentovat s vyšším poměrem. Ještě jsem nezažil, že by něco nepovolilo. Savo a podobné věci nech manželce na toaletu, narušuje to především šicí nitě, už jsem viděl nesčetně narušených spojů na sedlech motorek a dokonce i krásně povolené švy na polstování u jedné lodi.

Jirko z detailingshopu mám hodně věcí ale na plesnivý textil nenacházím radu jen já. Je to velký problém všude, stačí prohledat diskuse, ani v profesionálních prádelnách to neumí vyprat pokud jde o zažranou plíseň. Uvidím zkusím vše. Zatím nejvíc pomohlo žlučové mýdlo a rejžák ale i tak to není dole všechno.

PS: Savem odbarvoval moje máti cokoliv, zabarvené prádlo atd ale tam se musí opravdu opatrně, to není žádná prdel. Pak tu máme Savo na zdi proti plísním, to asi myslíte vy všichni, to jsem nikdy na textil nepoužil, tím jsem stříkal max zdi, pak ještě je SAVO Perex ale i u toho musí být při praní člověk hodně opatrný. Takže max zkusím to na zdi, s tamtím si to nelajsnu. Ona taky není asi plíseň jako plíseň. Fascinují mě ty promo videa na netu, kde to stírají z koženky. Když se ale zažere plíseň do látky třeba přes měsíc, to je jiné kafe.

Upraveno uživatelem Sullaco
Odkaz ke komentáři

No za mne použil jsem na novou plachtu nejprve originál přípravek proti plísním na textilie - bohužel sem nemohu dát fotku jelikož je to již několik let a přesně nevím co to bylo za sajrajt, ale dost dobře si pamatuji , že účinnost byl dost mírně řečeno k hovnu. Byl jsem z toho celkem zklamaný- stálo to raketu a bylo to na nic.

Koupeno ve speciál marine obchodu, co bych také pro svého "miláčka" neudělal a kdyby to fungovalo nic jiného bych mu nedopřál :)

Takže za mne jak jsem již psal - SAVO proti plísním, výhoda je, že to nastříkáš a aniž by jsi to něčím drbal tak opláchneš, nebo jen necháš zaschnout a plísně jsou fuč. Plachtu tím takto trápím už asi pět let a fakt jediný na co to má vliv jsou zipy které je potřeby vyčistit a namáznout.

Odkaz ke komentáři

Tak prozatím testuju žravost na barvu. Koupil jsem savo ve spreji to žlutý (měli ještě jen na sanitu) a fungi sprej na plíseň, ten byl 2x tak drahej. Jinak můžu říct, že persenik z prádelny je vyprán bezvadně, ono asi opravdu obří pračka, kde se to pořádně propláchne stojí za to. I ta plíseň téměř zmizela. Klobouk dolů. Když si vzpomenu jak jsem se to pokoušel prát ve vaně, pak rvát do pračky. Výsledkem byla koupena jak po potopě a za půl roku klekla pračka :D
Odkaz ke komentáři