Přejít na obsah
Plavidla.cz

Opravy poškození gelcoatu

sunrider

Doporučené příspěvky

Mám s opravou drobných poškození gelcoatu - pokud se jedná o bílý až krémový (dírky od předchozích nadšených "zdobičů", hlbukých rýh až po laminát a pod.) následující zkušenost:

- bílý gelcoat se dá natonovat malým přídavkem syntetické barvy, (pár kapek na 200 ml) záleží jenom na barevném citu, většinou se jedná o malý přídavek okrového odstínu pro dosažení odstínu slonové kosti ale to se skutečně musí zkoušet

- další technologie zodpovídá přesně návštevě v zubařském křesle:

- vybrousit poškození frézkou až na neporušený materiál

- namíchat natonovaný gelcoat s tužidlem

- nanést a přelepit lepící páskou

- po vytvrzení brousit až do zrntosti 1200 a přeleštit leštičkou a jako pasta stačí klasické Tempo.

Výsledek skutečně záleží jenom na správném odstínu, tmavé odstíny se asi musí tonovat tonovacími pastami pro gelcoat, ale tyto bílé v pohodě, problém trochu je, že každá část lodě je zažloutlá jinak, takže nikdy se nedá dosáhnout, aby to nebylo vidět vůbec, ale výsledek je slušný a hlavně odolností odpovídá původnímu materiálu...

Upraveno uživatelem sunrider
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mohu potvrdit slova Sunridera. Tento postuj jsem jiz praktikoval a vysledek byl velice dobrej. Jedine co jsem delal jinak, tak misto tempa jsem koupil nejakou brusnou pastu na auta a lestil to normalne v ruce. Nebylo toho moc, tak se to dalo :). Bohuzel jsem udelal jednu chybu. Nemel jsem loni gelcoat v barve lode, takze jsem si rikal, ze to s nim spravim a potom to pretru barvou. Bohuzel barvy jsou takove jake jsou a i kdyz se mi podarilo namichat skoro stejnej odstin, tak po roce uz je odstin uplne jinej. Takze az bude cas, tak musim vybrousit ten gelcoat kterym jsem to opravoval a spravit to primo gelcoatem, kterej bude mit odstin lodi.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky