Přejít na obsah
Plavidla.cz

Rozložení váhy lodě na přívěsu

Lubor

Doporučené příspěvky

Pro mnohé to je samozřejmé, ale někomu by to třeba mohlo pomoci.

Lodní přívěs výrazně pruží a pokud bychom za předpokladu rovného kýlu lodě nastavili kýlové rolny při nezatíženém přívěsu do přímky, pak bude loď stát prakticky jen na těch prostředních a ty krajní neponesou žádnou váhu. Píšu o uložení na kýlové rolny, ne na podélníky.

U mé lodě těžké 1,3t a přívěsu s podélníkama 120x40x3 jsem musel výšku rolen nastavit tak, abych při uložení lodě měl podélníky prohnuté cca o 1,5cm. Tím je docíleno, že i krajní rolny nesou stejnou váhu jako ty prostřední. Kolega zběhlejší ve výpočtech došel teoreticky ke stejné hodnotě.

Takže přívěs, který není pod lodí prohnutý nemá správně nastavěné opěry a váha lodě není dobře rozložená. Těch mých 1,5cm je krásně vidět i při pohledu z boku.

Upraveno uživatelem Lubor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pomáhá to např. při spouštění a natahování lodě. Když je váha rozložená, rolny se lépe točí.

Když pak loď sedí většinou váhy na prostředních rolnách a Ty jí přikurtuješ, tak tím dále zvýšíš zatížení prostředních rolen. Pak vymeteš na silnici díru a místní zatížení trupu může být hodně velké. Vymačkávají se rolny, praská lak .....

Když je váha lodě správně rozložená, pak jsou i pohyby lodě vůči přívěsu menší a méně se odírají dosedací plochy a přívěs je lodí zpevněný, takže je za jízdy stabilnější.

Já to hodně řeším, protože najezdím s lodí na přívěsu asi 4 tis. km ročně a potřebuju spouštět i na horších sjezdech. Teď mám pod kýlem 8 rolen a když to nebylo správně nastavené, tak jsem s lodí po přívěsu nehnul. Po rozložení váhy to už po rolnách hezky jezdí.

Odkaz ke komentáři

Lubore tak ted jsem to pochopil , při těch kilometrech to dává smysl . Já loni najel asi tak 30 km , bo sem to na jaře spustil do Labe za barákem a na podzim vytáhl . Já tem tedy nepozoroval u mýho vleku nějaký prohnutí bo sem si vlek nechal předimenzovat . Ted se na to ale kouknu jak to vlastně mám . Upraveno uživatelem my65hp
Odkaz ke komentáři