Michallcz Zveřejněno 25. Prosinec 2016 Sdílet Zveřejněno 25. Prosinec 2016 Ahoj koupil jsem starší motorák a přes zimu plánuji nutnou údržbu, opravy atd... jako spousta z Vás. A k zomu se váže má otázka, je nějaký rozdíl mezi "speciál marine" tmely a "klasickými" kromě v nesrovnatelné ceně? Zrovna řeším otázku jaký tmel na poškozená místa trupu a nechci vyhodit zbytečně peníze... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 27. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 27. Prosinec 2016 To je téma na nekonečné diskuse, kterých tady proběhlo již plno. Já parkuju loď na přívěsu na zahradě, na vodě jsme jen když plujem což je tak celkem 3 týdny v roce. Každý rok jezdíme na moře na 14 dní. Antifouling nepoužívám. Před 11-ti lety jsem na 30 let staré laminátové lodi obrousil rozpadající se gelkoat, nerovnosti vytmelil polyesterovým tmelem na auta, nastříkal nemarine základní epoxidovou barvou (ředěno), na to nastříkal nemarine polyuretanovou barvu (ředěno) a ještě nyní to vypadá dost slušně. Porušil jsem mnoho zásad, na kterých se bazíruje (nemarine barvy, ředění, stříkání), ale docílil jsem použitelného výsledku za rozumnou cenu.Jasně, pokud budu opravovat poškození na nové lodi, tak budu hodně vybírat speciální produkty, a za jistotu raději zaplatím násobně víc. Ale na tu starou loď se mi to tak rozhodně vyplatilo. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marty Odesláno 28. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 28. Prosinec 2016 Na neco podobneho jsem pouzil marine - tmel, ale myslim, ze stejne dobre poslouzi karosarsky. Spise bych se zameril na to, aby byl urceny na dany podklad (polyester vs epox), abych na nej nanesl podkladovku (totez tema). Take na dodrzeni aplikacnich podminek (dobre odmastit, teplota, odstupy, mocnost vrstvy). V pripade vetsich der nebo v mistech s pnutim bud prelaminovat nebo aspon tmel s primesi (jsou ruzne, tkanina, sklo atp). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
vladimír Odesláno 28. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 28. Prosinec 2016 Souhlas s Luborem, dělám (a učím) autolakýrnictví a na své lodi jsem také opravoval drobnější škrábance, běžným polyesterovým tmelem, pak akrylátový plnič a polyuretanovou 2K barvu (epoxy barva je sice kvalitní, ale matní). Pokud se jedná o větší poškození, tak napřed tmel se skelnými, nebo nověji i karbonovými vlákny, pak přetáhnout jemným a dále standartní postup. Nevím, jestli se marine tmel nějak liší, ale myslím, že je to normální polyesterák. Co se týče opravného gelcoatu, nemám zkušenost. Mám to tři sezony a žádný problém. Dávám ještě antifoul, protože je loď na slané vodě pět týdnů a je to super, už žádné kartáčování v brýlích na nádech. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 28. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 28. Prosinec 2016 Otlučená místa na kýlu (najetí přídí na šutr,geolcat odloupnutý až na laminát) jsem přebrousil až pod základ,odmastil a pak vytmelil polyesterákem se skelnými vlákny,menší oděrky jsem tmelil jemnějším polyesterákem bez vláken,po vybroušení a finálním odmaštění přišel na opravovaná místa stejný epoxydový základ,pak i stejný antifouling,opravu jsem dělal záhy po nehodě na začátku května,opravované místo není poznat, loď byla po opravě od května do října na vodě a nic se neoloupalo,vše držíopravu orig.geolcatu jsem nuceně dělal na 2 potlučených místech (způsobených nakládkou do kamionu v Anglii),geolcat je po vybroušení a vyleštění tvrdší a zároveň křehčí než polyesterák schovaný pod základem s barvou, navíc v hranách oprav se geolcat má snahu se odlupovat, opravovaná místa geolcatu jsou viditelné z bezprostřední blízkosti Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 28. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 28. Prosinec 2016 Jednou jsem renovoval hliníkovou vrtuli. Obrousil jsem původní barvu a stříknul polyuretanovou barvou. Barva během tvrdnutí napěnila a nedržela. Některá složka napadala hliník. Odloupal jsem jí, povrch vypadal jako naleptaný. Nastříkal jsem to českou základní epoxidovou barvou a pak znovu českou polyuretanovou barvou určenou na rámy náklaďáků. Zřejmě díky naleptanému povrchu vzniknul neuvěřitelně trvalý povrch, který vydržel stovky hodin a poškodilo ho jen hrabání vrtule po dně. :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se