zdenek2013 Zveřejněno 17. Prosinec 2016 Sdílet Zveřejněno 17. Prosinec 2016 Přidáváte někdo do svých motorů aditiva? http://www.aditivujeme.cz/aditiva-do-motoroveho-oleje/15-aditivum-do-oleje-bishops-original-4101-8592495410102.html Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 17. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 Dobrý téma na dlouhý zimní večery. Palec nahoru. Vezmu to z pohledu aut....Svýho času mě aditiva docela dost zajímaly. Asi tě ale nepotěším. Po dlouhym pročítání a po dlouhých diskuzích jsem se ztotožnil s názorem, že nic takovýho bych si do motoru nedal.Asi nikdo ti to spolehlivě nepotvrdí, ani nevyvrátí. Nicméně jednoduchá myšlenka asi za vše..... Výrobci olejů vynakládají nehorázný částky na vývoj svých olejů. Neustále hledají kompromis mezi mazací schopností, ochranou motoru, životností, atd. atd. atd. Myslíš, že kdyby existovala nějaká zázračná přísada, že by jí ještě nikdo nepoužíval? Oni výrobci olejů jsou na rozdíl od výrobců aditiv taky vázáni právě dlouhodobou ochranou motoru. Takže ano. Některá aditiva ti sníží hlučnost motoru, některá i spotřebu, některá vytváří nějaký filmy apod. Nicméně z dlouhodobého hlediska to vždycky ve finále motor odsere.Já jsem si z toho odnesl jen to, že se vyhýbám longlife. Stejně měním olej co 10 tis. km, tak je zbytečný brát olej s prioritou na životnost.No a u lodí? Když se lodní motor čas od času používá, tak se olej ohřeje a voda se z něj odpaří. V ostatních ohledech je to podle mě prakticky totéž, jako v autě. V mém případě měním každý rok na podzim. Nebudu to tam přece nechávat usazovat celou zimu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 17. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 Co se týká aditiv do benzínu , - jednou jsem to zkusil a profouklo mi to hezky filtry , doporučil bych tak jednou ročně .Aditiva to do oleje fakt nevím . Nakupuji měsíčně hektolitry různých olejů pro naše stroje . No a co mi tvrdí všichni olejáři . Jsou na světě 4 firmy co vyrábí aditiva , každý olej se skládá z nosného oleje + aditiva a ty se míchají buďto u prodejce nebo rafinerii . Spíš bych řekl že to je o koupě správného oleje . Aditiva tam už jsou . Jinak Zdendo hlučnost motoru zejména staršího se snižuje hustším olejem . Udělá to větší film a míň to "klepe" Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 17. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 Kdysi jsem ten Bishops dával do Subaru 3,0 H6,určitě mu to nijak neuškodilo,kompletní receptura včetně čištění stála přes 6 tis Kč,ale zázraky se nekonaly, auto šlo však celkově tak nějak lehčeji...můj bratranec by bez Metabondu s autem nevyjelna jaře přidám pravděpodobně ten Bishops do loďáků už jen pro klid duše Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 17. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 (upraveno) Téma spalovacího motoru na lodi a jeho aditivování začíná pomalu být aktuální i u mě,mám tam tu FT9,9,pak zatím nezajetou Suzuku df2,5 (což je takový malý hlučný kepl) a na jaře budu tak trochu se slzou v oku demontovat elektriku a vracet loď do spalovací konfigurace,nechce se mi investovat moc peněz do nových LiFEYPO4 akumulátorů,u kterých bych měl opět pouze jistotu budoucí výměny a hlavně se mi už vůbec nechce dělat povinnou revizi na 72V a k tomu jako bonus měnit drahé kabeláže,protože podle EU a revizáka SPS ty co tam mám, údajně nejsou schválené a přihlašovat loď v Holandsku jen kvůli e-pohonu je asi nesmysl...mám na to čas až do 6.5.2018,ale rozsekl jsem to ve středu a Lydia dostala k jejímu středečnímu svátku a já od Ježíška (byli jsme asi fakt hodní) objednanou a zaplacenou funglovku FT25HT FETL za stejné peníze co by stály akumulátory LiFEYPO4 a zmíněná revize s kabeláží,mám samozřejmě z megadárečku radost,ale zároveň i trochu smutku v duši,na delší cestování to však bude vhodnější pohon,to je jasné...je však škoda,že místo podpory elektromobility a všemožným úlevám je naopak elektrika na vodě pořád cosi out...elektromotor si nechám doma na stojanu a bude tam dokud někdo nedá na trh akumulátor s kapacitou min.100kW ve velikosti jedné autobaterie a za peníze,které budou akceptovatelné,což se obávám,že se toho nikdo z nás pravděpodobně nedožijeme,proto po záběhu Suzuki (chybí ještě 7mth) a po záběhu FT25HT (po přihlášení a jarním namontování) bych všem motorům rád dopřál těch 5% objemu oleje aditiva pro hladší a snad tišší chod...jako bonus budu mít o 340kg lehčí loď (akumulátory,kabeláže,nabíječky a 100kg pískového dovážení),což bude super hlavně na přepravu,loď tedy obdrží i díky tomuto odlehčení o 75% výkonu navíc,ale nečekám,že by plula nějak výrazně rychleji,měla by se však zvýšit cestovní rychlost snad při stejném množství paliva o 3km/hod,což jen uvítám a z jedinečné loudy loudavé tak bude jen jedna z mnohých... Upraveno 17. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 17. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 Zdendo tak ted ten Dunaj už bude úplně bez potíží a s desinou můžeš plout po vodách do 10 Kw Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 17. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 tohle určitě znáte,dá se tomu věřit?http://www.metabondcz.com/video-aditiva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 17. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 (upraveno) Zdendo tak ted ten Dunaj už bude úplně bez potíží a s desinou můžeš plout po vodách do 10 Kwkéž by to tak bylo,to uvidím až na jaře,ale počítal jsem i vhodnost F40,která je dokonce o 2 tis levnější,jenže díky prokluzu běžného převodu 1:2,0 u F40 by ten tlačák FT25 s převodem 1:2,42 měl být mnohem vhodnějším pohonem pro tu mojí výtlačnou loudu,nicméně s oběma FT motory by ji to už mohlo vytlačit i do střechy...je to jak píšeš,vody do 10kW malý FT,cestování větší FT a silný proud oba FT Upraveno 17. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 17. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 (upraveno) Dobrý téma na dlouhý zimní večery. Palec nahoru. Vezmu to z pohledu aut....Nebudu to tam přece nechávat usazovat celou zimu.Zdendo děkuji,do aut to dávat nechci,tahač najede do 6 tis km za rok a osobáku musí stačit dobrý olej a přísady do nafty https://www.red-rider.cz/red-rider/eshop/15-1-ADITIVA-VIF-ATOMIUM-PRO-TEC/89-2-Aditiva-VIF-Diesel/5/1175-VIF-Super-Diesel-Aditiv-letni-0-5-L,ale do těch loďáků by to mohlo mít smysl,pokud by se alespoň trochu ztišily...jinak stejně jako ty dělám servis po sezoně, motor zhasnu zazimovacím sprejem,do paliva přidám stabilizátor,vyměním oleje,svíčky,palivový filtr,doplnila se vazelína do krku motoru (moc to pomohlo),mrkli jsme na vše,přetáhli šrouby,mrkli na anody,zkontrolovali impeller,dobíjení,kabeláže a palivovou hadici a u té Suzuki jsem jen zastavil kohout na benzín a nechal jsem benzín se stabilizátorem vyjet v kýblu s vodou do zdechnutí,párkrát sebou škubnul,zhasnul a bylo asi sucho,oleje jsem na něm neměnil,zimuji ho dooma v teple,má jen 3,5mth ,to vše až po záběhu včetně seřízení,tedy až na jaře,teď by spíš byly potřeba k lodi brusle... každopádně je super,že za 4 dny se už láme zima za polovinu a bude se blížit jaro,vánoce i Silvestr jsou fajn,leden a únor nějak přečkáme a březen už by mohl být o práci na lodi a celý duben se bude finišovat s přípravami k vyplutí,tedy super přeji vám všem krásné vánoce, hodně zdraví a osobní i obchodní pohody do nového roku Upraveno 17. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 17. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 Na BMW fóru máme profesionála z oboru olejů. Naprosto jasně a nekompromisně aditiva odmítl. V lepším případě se prý nic nestane a v horším případě se ten olej znehodnotí. Jediná cesta je základní olej bez aditiv a ten pak doplnit podle svého. Nicméně to je samozřejmě v amatérských podmínkách nesmysl. :)Jinak do motoru samozřejmě dávat přesně to co tam patří. Žádný laborování se specifikací, hustotou apod. se nevyplácí. S palivy je to podobný, ale následky degradace paliva nejsou tak fatální jako následky degradace oleje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 17. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 (upraveno) Do lodě leju jednou za rok při zazimování VIF do benzínu. Dle testů a i praktických zkušeností je to to nej proti zvodnatění, zvětrání benzínu a kdesi cosi. Nic víc od tohoto nečekám. Nějaká zázračná aditiva do oleje atd. s tím, že to vyhladí stěny válců, sníží tření atd. to je leda k smíchu.. Leta jsem se pohyboval kolem kluků co jezděj závody v silničních motorkách na okruzích, kde ty motory dostávají silně pokouřit a nikdo nikdy nic podobného nikam nelil a pokud lil, žádný zázrak se nekonal. Stejně tak jako si spousta lidí myslí, že když si u pumpy natankuje želví Power, že okamžitě cítí ten rozdíl, jak motor utichl, jak víc jede, no je to klasický placebo efekt a pokud tomu někdo opravdu věří meze se mu nekladou. Můj názor. Upraveno 17. Prosinec 2016 uživatelem Sullaco Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 17. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 (upraveno) pravidelné výměny olejů ničím nahradit nejde,to je jasné,ale pokud i povídání o vyhlazení povrchu kovů jsou jen reklamní žvásty,je to pak smutné...co to zkušební video Metabondu? před léty se na trhu objevil Slick a podle mechanika to spíš některým motorům ublížilo,rozpustil se tou přísadou karbon,přicpalo se to a bylo po motoru a než jsem dal pryč Subáčo,přetěsňovali jsme mu hlavy asi rok poté co dostal Bishops včetně dekarbonizace a motor po rozebrání byl totálně zakarbonovaný... podle videa to motory vyžehlí https://www.youtube.com/watch?v=Y4ma0fKiCSs Upraveno 17. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 17. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 Už si to moc nepamatuju, ale ten test co jsi dal v prvním odkazu prej nemá s provozem motoru nic společnýho. Táta dal kdysi něco do motoru v Hondě. Skončilo to výměnou motoru. Já jsem to dal do čZ 250 a ta se hodně ztišila. Samozřejmě po vyjetí další nádrže byl efekt pryč. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 17. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Prosinec 2016 aditiva jsou legrace,spíš by mě zajímalo jak nasadit do zrcadla motor vážící 92kg...napadlo mě dát nad badenplato lešenářskou trubku,motor k ní přivázat kurtnou a 4 chlapi by to zvedli a já si ho usadil na místo,máte na to někdo nějaký lepší způsob?dobrá rada by mi pomohla,motůrek vážící 50kg je řešitelný,ale tohle už by mohl být pro 2 chlapi problém Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marty Odesláno 18. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 Motor nejsnaze zvednes a usadis klasickou kockou. Jde to i hupcukem - u toho pozor na jednosmernost. Lesenarskou trubku k tomu lze pouzit. 92 kg zvladnete i bez zaveseni, doporucuji pod trn nohy dat spalek. 4 se ale u toho pobijete, lepsi 2 silni, 1 z kazde strany a ostatni pripomoc s trefenim sroubu a podlozenim. Pozor, tyto motory nemaji madla. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 18. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 92 Kg dáte ve dvou , jen si motor podložit něčím měkkým . My tam tu mojí 140 kg mrchu taky vysadili ve dvou .Větší problém sem měl nandat ten řídící bowden . šrouby dávej nerez a dobře utěsnit díry do lodi , hlavně pod čarou ponoru .Optimální Sikaflex . Pak dotahuje se to momentákem na 75 NM . Ale to budeš mít v návodu u motoru . Jinak pokud by jsi to chtěl jeřábovat , pod víkem motoru by mělo na to být oko na úvaz . Optimálně půjčit si ještěrku , úvaz dát na vidle a zvednout a spustit . Ale dá se to fakt ve dvou nasadit . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 18. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 chlapi děkuji za rady,vysokozdvih má kamarád,tak by to neměl být problém,pokud bych to ve dvou lidech nezvládal...šrouby pod čarou ponoru budou trochu problém,nemám se pod čárou ponoru jak dostat do vodotěsných přepážek uvnitř v lodi,pouze jedním servisním otvorem opatřeným inspekčním deklem,který jsem tam kdysi udělal,při nejhorším budu muset udělat ve vedlejší přepážce druhý...sikaflex tam určitě dávat budu,silikon je tak na sezonu ,nerezové šrouby jsou samozřejmostmotor po dodání,což bude tak v první polovině ledna, odvezu k přihlášení,do jara mi snad udělají nové LO a na jaře začnu demontáží elektriky,což bude práce tak na 1 den a jak to bude připravené,může se nasadit nový motor,budu muset možná upravit řízení (stávající přepákování a vyrobit nový řídící hák),protože při použití originálních průchodek řízení na packách motoru se mi bowden s přepákováním zarazí o hranu zrcadla a už kvůli elektrické Yamaze jsem musel vyříznout díru do měkkého motorového prostoru nikoliv do konstrukce zrcadla a sikaflexem tam vlepit nerezový domeček,do kterého zajíždí bowden s přepákováním a nerad bych dělal další díru pro řízení,to by se asi zrcadlu moc nelíbilo, připravit se o plné rejdy díky malému prostoru se mi nechce už vůbec,společné řízení by pak přeneslo omezené úhly řízení i na menší FT a loď by ztratila hodně ze své téměř dokonalé manévrovatelnosti,proto mám řízení vyřešené dvěma držáky a doplňkovou orig.trubkou pro kabel řízení přimontovanou těsně pod šroubové držáky motoru uvnitř zrcadla a upravenou posunutou geometrii řízení podle původních rozměrů směrem dovnitř lodě,pak řízení i výklop funguje bez problémů,byť na pomyslný fous... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marty Odesláno 18. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 Na SPS te ceka technicka lodi i s motorem za ucelem prihlaseni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 18. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 (upraveno) Na SPS te ceka technicka lodi i s motorem za ucelem prihlaseni.Na SPS mi v prosinci 2014 přihlásili FT9,9 motor v krabici a poslali nové LO , snad to teď nebude jinak,určitě jim budu tak jako tak volat a domluvím se,ale nemyslím si ,že by chtěli přihlašovat motor s lodí,jedná se pouze o změnu jednoho motoru,ne o přihlašování lodě... stejné to bude i Pantaeniusem,bude nutné udělat v pojistce změnu a upravit (snížit) cenu jednoho motoru o 9 tis Eur,tím by se mohla snížit i roční platba pojistného,elektromotor vychází ze srovnatelné ceny Aquawattu a je pojištěn na 15 tis Eur,na tu spalovací FT25 bude stačit krytí cca 6,5 tis Eur Upraveno 18. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marty Odesláno 18. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 Tak to mozna pujde, myslel jsem, ze prihlasujes i lod. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 18. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 (upraveno) vrátím se k těm šroubům skrz zrcadlo - motor má nahoře 4 díry pro šrouby a dole je podlouhlý otvor pro šroub,co by se stalo dát nahoru 4 šrouby do krajních děr a dole pod čarou ponoru už nic nevrtat? Došlo by k pákovému efektu a destrukci zrcadla? Přeci je to jen 25hp,byť redukovaných díky HT na tlačnou sílu o 60% vyšší,tedy max.40hp,ale nebude to určitě žádný divoch...jen se ptám,tak mě moc nekamenujte,elektriku nemám přišroubovanou k zrcadlu vůbec,je přitažená jen těmi křídlovými matkami a má i pojistné lanko kdyby něco a nikdy žádný problém s tím,že by motor vyzkočil z lůžka nebyl a když byly baterky nové dával běžně výkon 14kW,loni a letos však už jen do 10kW,ale pořád si myslím,že ta FT25 možná tento výkon ani nedá,neroztočí se na plno stejně jako FT9,9 případně kolegův Mercury 40hp s cca stejně těžkou lodí,kdy motor se vytočí pouze na 2.300-2.500 otáček a víc ho to nepustí,zkoušel jsem na malý Ft dávat i propeller s menším stoupáním,ale nepomohlo to,naopak loď vibrovala,otáčky se zvýšily jen zanedbatelně,tak jsem hned vracel původní z výroby dodávaný FT šroubzkusím pak porovnat laserovým měřičem otáček skutečné otáčky obou motorů a zkontroluji je s hodnotami na budíku,ale i podle sluchu se malý FT motor na plný plyn určitě netočí 5.500 ot, a pokud bych tam dal normální optimalizovaný šroub a motor roztočil na plný výkon,jen bych za lodí přehazoval přehradu,ale rychleji bych neplul...což jsem si vyzkoušel už v roce 2014 - za lodí byla metrová díra a loď skoro stála,proto jsem pořizoval High Thrust techniku a následně i upravoval nohu e-pohonu pro šroub FT a vše se až neskutečně změnilo k lepšímu Upraveno 18. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 18. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 to bych nedělal , až tě vezme proud nebo vítr a budeš hnanej přídí na šuštr nebo betonovou zed v komoře , budeš potřebovat plnej zpětněj tah . Pak je otázka času kdy to ulomíš , lod má taky velkou váhu a 25Hp to ulomí jako nic . To vrtání je nepříjemné ale být tam musí . Pokud bys jezdil jen dopředu tak to je jedno A pak krást motor co má šrouby i pod vodou je přeci jen o něco těžší Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 18. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 (upraveno) jj, páka vzniká jen při reverzu,jen nějak nevěřím tomu,že by zloděj případně po sobě nějak zaslepoval díry po šroubech...ty spodní díry se vrtají před nebo až po nasazení motoru? zřejmě tam přijdou podložky do sikaflexu,pak bude motor,znovu podložka do sikaflexu ,šroub a celý spoj se znovu přetáhne sikaflexem,je to tak?díval jsem se na nějaké fotky,je to přesně jak píšeš,šroub nahoře i dole,ten sikaflex pak hezky vyplní celou tu drážku pro šroub,bude to mazec motat se někde s matkou,podložkou a s klíčem v minimálním prostoru kam se dost dobře nedá dostat,navíc s 2x zalomenou rukou...vychází mi to tak na min.2x nasazování motoru,první nasazení-označení děr,vyzkoušení řízení,pokud to z nějakého důvodu nepůjde,tak motor dolů a udělat díry a nový domeček pro tovární řízení a samozřejmě vyztužit, zalaminovat,vytmelit,natáhnout nový geolcat a vybrousit díry po starém řízení,mohlo by s tím být víc práce než jsem si myslel,a pokud by to tak bylo,pak ovládání,elektrika a budíky už budou asi za odměnu a na vodu bych se nedostal dřív jak koncem května... Upraveno 18. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 18. Prosinec 2016 Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 No myslel jsem to tak že když jsou šrouby jen nad vodou tak se to lepe krade , než když se musí povolovat pod vodou . Ale na Lipně ukradli policajtum devadesátku i tak . Ale to by sis nemohl pořídit nic. Jinak já to zvládnul na poprvé . 2 díry jsem tam už měl , je to stejnej rozměr . Ale jinak k motoru se často dává šablona kde to vyvrtat .Kdyby tam nebyla , vem si karton a nakresli si ty díry na to a požij to jako šablonu .To je běžný postup . Pak nafrkáš sikaflex do děr , zavěsit motor chytit šrouby na lehko a , samo sebou podložky , sikaflex a pomalu dotahovat na 75Nm (větší síla by mohla poškodit loď -tak manuál) Jinak dělej to ve dvou , člověk se u toho vyvzteká ale není to nic co by nešlo za dopoledne udělat . Víc jsem nadával když jsem tam dával ten ovládací bovden na řízení POZOR ten tam dej raději než motor usadíš na šrouby , pak to často už nejde ohnout . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 18. Prosinec 2016 Autor Sdílet Odesláno 18. Prosinec 2016 (upraveno) děkuji za cenné rady,bude s tím dost práce,snad nebude potřeba předělávat to stávající řízení na to originální na packách motoru,pak by se vše zdrželo novým domečkem a zapravením všeho nepotřebného,uvidím až to nasadíme co a jak,takhle se to těžko odhaduje,samozřejmě by bylo nejlepší pro řízení i motor využít originál řízení na packách motoru, protáhnout kabel a nic nevymýšlet,jenže to bez domečku nepůjde,tak je potřeba to složitě a velmi pracně řešit...zlodějna je hnus,motor zaplatí pojišťovna,ale díry v lodi pod čárou ponoru je asi větší problém,to klidně může zničit celou loď,naštěstí motory High Thrust jsou pracovní tlačáky a moc jich není ani venku,zájem o ně je obecně nepatrný,ale mít tam něco na rychlejší svezení s lehčí lodí,třeba tu YA F40,bylo by to pro darebáky větší lákadlokrást z lodě na vodě motor 90hp je šílenost Upraveno 18. Prosinec 2016 uživatelem zdenek2013 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se