J_Machinegun Zveřejněno 22. Listopad 2016 Sdílet Zveřejněno 22. Listopad 2016 Zdravím vás.Jsem tu nováček - nejen na fóru, ale i mezi lidmi od lodí. Po několika plavbách s kamarády a v rámci pronájmu plachetnic si mě plachetnice získaly a tak jsem začal uvažovat o koupě vlastní lodě. Mám k dispozici trochu volných peněz, - max. rozpočet je asi 400 tis., což sice není kdo ví kolik, ale myslím, že už se za to dá něco pořídit. Mám ale na mou budoucí loď spoustu nároků a tak se chci poradit, zda vlastně existuje loď, která by splňovala všechny nebo alespoň naprostou většinu z nich, tak doufám že jsem si nevymyslel nějakou nereálnou kombinaci.Bydlíme s rodinkou kousek od Týnce nad Labem, kde je krásná nová marina, kterou bych chtěl jako svůj domovský přístav. Hledám tedy loď, která by byla jak na řeku, tak na plachtění na přehradách. Moře mě neláká vůbec, spíše přehrady (plachtění) a kanály po Evropě. Takže ideálně ploutvokýl, se snadno demontovatelnou takeláží. Nechci závodit, neláká mě rychlost, spíše snadná ovladatelnost a komfort. Nechci koupit ani tak sportovní náčiní, jako spíš "karavan na vodě", ale kvůli občasnému plachtění nechci motorovou loď.Dál... mám auto s tažným na 1800 kg. Není to sice nepřekročitelná podmínka, dá se půjčit auto s tažným na víc, ale bylo by fajn moci jezdit vlastním autem.Jsme zvyklí trávit dovolenou s rodinkou - dospělí a 2 děti. Nevadí nám být třeba týden pod stanem nebo v karavanu, takže loď bude určitě na dovolenou fajn. Ze zcela zřejmých důvodů ale chci, aby WC bylo v samostatné kabině (přinejhorším v rámci oddělené ložnice).Máte nějakou zkušenost s tím, zda se dá pořídit loď takových parametrů? Co jsem se koukal, tak takové lodě samozřejmě jsou, ale buď jsou nad moje finanční možnosti, nebo se jedná o lodě o váze přes dvě tuny (k tomu vlek) a mám trochu strach, jak by to bylo s převozem. Chci si udělat papíry na B+E, ale když budu chtít vyrazit třeba na týden do Holandska nebo jinam po Evropě, tak půjčení auta s tažným na 3 tuny mě vyjde víc, než zbytek dovolené...Znáte nějaký typ lodě, co má oddělené WC a váží do cca 1,5 tuny, aby se i s vlekem vešla do těch 1800 kg, nebo je to nesmysl?Jaké máte zkušenosti?Je tu někdo zkušený, kdo by třeba chtěl za nějakou mírnou úplatu mi pomoci s výběrem lodě, a tak? Na co si dát při koupi pozor, aby nebyly problémy na SPS, čemu se vyhnout a tak.Díky moc za každý názor a jestli mám pitomé dotazy, omluvte mě, jsem plachtařská lama :-)Díky.Johnny Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 22. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 Ahoj Johny, vitej na foru. Tvym parametrum skoro presne odpovida McGregor 26M, jenom nevim jak s cenou. Kdybych si kupoval něco s plachtama (na Labi to uplne dobrej napad není), tak tohle je na 100% muj favorit. Kdybys to chtěl třeba probrat u pivka, tak jsem zrejme pobliz. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 22. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 Polské lodě kolem 22ft se do parametrů určitě vejdou. Viko, Phobos, Avar Costa a podobné. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 22. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 Taky bych se na tvém místě díval po polských plachetnicích. Zásadním parametrem pro převoz bývá šířka. Jestli se chceš vyhnout komplikacím, tak by ses měl vejít do 2,55m. Další limit je ve tvém případě hmotnost do max. 1,5t. K tomu vlek a seš na hraně tvých 1,8t. Například Viko 27 nabízí dostatek vnitřního prostoru a pohodlí. I ve verzi s vodním balastem ale váží 1,6t. Otázkou je, zda by nebylo lepší poohlídnout se po jiném autě. auta střední třídy (třeba superb, bmw 5 apod.) mají na kouli 2t. Některá je dokonce i reálně utáhnou. :D Při častějším tahání zjistíš, že není dobrý tahat maximum, ale tak max. 2/3. Výrobci rádi přeháněji. :)Pro použití na řeku budeš taky potřebovat silnější motor. Kolegové to asi upřesní, ale já bych uvažoval cca o 20Hp. Zase platí, že je dobrý mít výkonovou rezervu. Jsou ovšem limity, který nepřekročíš. Jestliže má loď max. konstrukční rychlost třeba 12km/h a řeka teče rychlostí třeba 10km/h, tak budeš mít nesnesitelně hodně času na kochačku. :) Možná se i rodina nechá vysadit a půjde raději pěšky. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
packa Odesláno 22. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 co to je,, trocha volnych penez,,?:) na Labe a občas vytahnout pradlo je idealní treba Haber660 a jemu podobné Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 22. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 Pro použití na řeku budeš taky potřebovat silnější motor. Kolegové to asi upřesní, ale já bych uvažoval cca o 20Hp. Zase platí, že je dobrý mít výkonovou rezervu. Jsou ovšem limity, který nepřekročíš. Jestliže má loď max. konstrukční rychlost třeba 12km/h a řeka teče rychlostí třeba 10km/h, tak budeš mít nesnesitelně hodně času na kochačku. :) Možná se i rodina nechá vysadit a půjde raději pěšky.řeka v čechách teče 10 kilaku tak leda za povodně a to je zase zákaz plavby. Tak že to stačí 10 - 12 koní hravě. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 22. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 Pro použití na řeku budeš taky potřebovat silnější motor. Kolegové to asi upřesní, ale já bych uvažoval cca o 20Hp. Zase platí, že je dobrý mít výkonovou rezervu. Jsou ovšem limity, který nepřekročíš. Jestliže má loď max. konstrukční rychlost třeba 12km/h a řeka teče rychlostí třeba 10km/h, tak budeš mít nesnesitelně hodně času na kochačku. :) Možná se i rodina nechá vysadit a půjde raději pěšky.řeka v čechách teče 10 kilaku tak leda za povodně a to je zase zákaz plavby. Tak že to stačí 10 - 12 koní hravě.Zapomněl jsi na evropský kanály o kterých taky píše. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 22. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 Na kanálech to neteče skoro vubec. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
J_Machinegun Odesláno 22. Listopad 2016 Autor Sdílet Odesláno 22. Listopad 2016 Díky moc za rady. Labe hlavně proto, že je to blízko, mám to do Týnce cca 10 km - na víkendový relax a tak. Maluju si to tak, že bych tam trávil víkendy a tak. No a cca 2x, 3x za rok si jet někam zaplachtit. Na řece ne, pochopitelně.Rozpočet má pevný strop těch 400 tis. Auto jiný kupovat nechci. Mám Saaba a toho se prostě nevzdám, je to miláček ;-) To si radši to auto půjčím, to není zase tak nepřekonatelnej problém.Jdu pátrat. Díky moc.J. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
maxik1958 Odesláno 23. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 23. Listopad 2016 Ahoj, kup si jollenkruiser.....:) a Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zdenek2013 Odesláno 23. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 23. Listopad 2016 tvoji potřebu přesně vystihuje motorsailer ,mě se líbí Haber,lépe přepravitelný a finančně realizovatelný pro tebe bude asi Mc Gregor,objevuje se čas od času do 400 tisíc Kč,ale to už ti tady zřejmě psali kolegové https://www.youtube.com/watch?v=R7mYTOnOs3Y Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 24. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 24. Listopad 2016 Tak tyhle lodě jsou nádherný , plachta a motor to je sen . škoda že u nás na Labi to není možné Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 24. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 24. Listopad 2016 Ten mekáč taky není špatnej, ale je to celkem zajímavej pohled, když se na tebe řítí loď v kluzu, od přídě se valí vlna a má zvedlej stěžeň, takové nezvyklé. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 24. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 24. Listopad 2016 Tady u nas na Labi by se moc se zvednutym steznem neprojel. ;-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 24. Listopad 2016 Sdílet Odesláno 24. Listopad 2016 Je to věcí vkusu, ale mě přijde mek neuvěřitelně ošklivej. Uvnitř je to strašně plastový. Jako by to ani nebyla loď. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
J_Machinegun Odesláno 1. Květen 2017 Autor Sdílet Odesláno 1. Květen 2017 Tak nakonec jsem koupil Phobos 24, sice notně přes rozpočet, ale byla to loď, do které jsem se zamiloval na první pohled. Jen mám problém a ten se jmenuje motor. K lodi byl totiž Mercury 5HP. Přestože plachetnice má ploutvokýl a ponor jen 40 cm, mám obavu, že na Labe a Vltavu to bude málo. Loď má asi 1800 kg.Je naivní si myslet, že bych se s tím mohl na Labe vydat? Nejde mi o nějaký závodění, ale spíš o bezpečnost. Abych se i proti proudu někam dostal...Máte pro mě někdo řadu? Děkuji moc. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 Podle mne to ta pětka rozjede klidně na 10 až 12km/h. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 S tou pětkou na Labi bych se vůbec nebál .Pokud nebude nějaký 1-2 podvoňový stav tak s tím můžeš plout . Já ji mám záložní na lodi co má cca 1 tunu a na přesun to jde .Jede to s ní tak 7-8 Km/h .Potíže by jsi měl na Vltavě nad Prahou , tam to je prudké ale jinak to na Labi půjde Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 Na Labi to půjde, ale od shora tak do Obříství. Už kolem Hadiku bude mít honičku, u starýho mostu v Mělníce ani nemluvím. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 Já mám obdobnou kombinaci. Loď 1,3t a 7,2m. Honda 5Hp to rozpohybuje na cestovní rychlost 6-7km/h, maximální 9km/h. Musíš se podívat kde je jakej proud. Třeba ke střekovu bych se s tim opravdu nevydal. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 Jseš jeden z mála, co nekeca. Ostatní plavou s pětkou dvanáct a víc. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
J_Machinegun Odesláno 2. Květen 2017 Autor Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 Díky všem za rady a zkušenosti. Pod Střekov se rozhodně nechystám. Jde mi hlavně o úsek Týnec - Mělník - Praha, za normálního stavu vody. Docela jste mě uklidnili. Děsil jsem se představy, že s tím někde budu stát proti proudu na plnej výkon. Jestli pojedu 5 km/h nebo 8 km/h mě až zase tak netrápí. Já mám času dost :-) Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 David no někteří s dvou tunovou lodí a 5 HP budou klidně ve skluzu . Jinak já taky jel s lodí 12 Km /h ale měla 100 Kg , já 150 a bylo to o fous . :D Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 Díky všem za rady a zkušenosti. Pod Střekov se rozhodně nechystám. Jde mi hlavně o úsek Týnec - Mělník - Praha, za normálního stavu vody. Docela jste mě uklidnili. Děsil jsem se představy, že s tím někde budu stát proti proudu na plnej výkon. Jestli pojedu 5 km/h nebo 8 km/h mě až zase tak netrápí. Já mám času dost :-)Jen pozor , stačí 3-5 dní deště a nehneš se z místa . Pak bude proud a dolu to pujde ale naopak už ne . Z Mělníka do Prahy už to bude na déle . Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 2. Květen 2017 Sdílet Odesláno 2. Květen 2017 Vsadím se, že to J_Machinegun pojede rychleji než 9 km/h. Je to plachetka, ten trup má malý odpor, dokud to nezačne hrnout vodu a to podle mne začne až při vyšší rychlosti. Doufám, že J_Machinegun poreferuje až to projede. Citovat Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky