banjoales Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Jen poznámka k benzínu - souhlasím s plnou nádrží, pokud v ní nemáte směs pro dvoutaktní motory. Olej se totiž po měsíci až dvou v benzínu srazí a nejde jen tak rozmíchat. A přesto, že bude motor na jaře klasicky dvoutaktně kouřit, tak ale nebude mazán!! Je to díky biosložkám. Takže v tomto případě nutně vypustit a buď nějak znehodnotit, nebo vyjezdit. Rozhodně na to na jaře nejezdit!!! Cmrnd vysrážené vody na jaře v benzínu uškodí daleko méně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Pak už jedině tankovat paliva bez biosložek. S trochou hledání to není zas takový problém Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Nejlepsi pdpoved Lubore ;) hledal jsem.. bohuzel nemam cas prolezat tisic diskuzi... ale dekuji za radu.Jak píše Sullaco, kdo tady už něco ví, tak zase nemá čas či ochotu odpovídat tisíckrát na stejné základní otázky, na které už odpovídal jiným. Přesto jsem Ti napsal docela obsáhlou obecnou odpověď kdy a proč náplně měnit, ale na další otázky ohledně náplní do konkrétního motoru odpovědi neznám, tak Tě odkazuju na zdroj informací o kterém vím..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Dovolím si trochu teorie k tomu srážení vody v nádrži.Málokdo si dokáže představit, kolik vlhkosti je ve vzduchu obsaženo a téměř nikdo si už nepamatuje z fyziky osmé třídy křivky závislosti vlhkosti vzduchu na teplotě.Před časem jsem potřeboval dokázat tátovi, že větrat v létě chladný sklep je špatně a že ty mokré stěny jsou způsobené právě tím. Vzal jsem 5l láhev od okurek a nechal jí venku při teplotě 25st. vyvětrat. Pak jsem jí venku zavřel a položil do sklepa kde bylo 16st. Za chvíli se láhev vevnitř zamlžila a za půl hodiny se na stěnách vysrážely kapky, které stekly a na dně udělaly malou loužičku.To samé se děje v nádrži ať je plechová či plastová. Ve dne se nádrž ohřeje, výpary benzínu vytlačují vzduch. Večer nádrž chladne a odvětráním nasaje vlhký teplý vzduch z okolí. Ten se pak dále v nádrži ochlazuje a vlhkost z něj kondenzuje v nádrži. Proto se doporučuje mít na zimu nádrž plnou, aby tam nebyl prostor pro vzduch a výše uvedený proces. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Mohu ti nabídnout do Z-nohy Originál olej 1L/650,- zazimovací sprey 1ks/549,-bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Lubore, rozhodně si nedovolím nějak zásadně oponoval ale přeci jen trošičku: loď mám v kryté nevytápěné hale, kde je víceméně stejná teplota a pokud i začne někdy hřát slunce, teplota se zvedá opravdu pozvolna. Nikdy jsem neměl nic oroseného a tak nějak si myslím, že v tomto případě ta nádrž prostě rosit nebude. Navíc si říkám, že benzín je těkavá látka, tudíž spíše neustále byť minimálně uniká a rozhodně sáním tedy nic nenasává. A za třetí si myslím, že naopak na vodě, kor v létě, dostává loď dalece větší teplotní šoky a výkyvy, že pokud by mělo něco kondenzovat, bude to právě v tomto období a to velmi intenzivně. Tolik můj názor. Otázkou je, co je lepší, já si myslím, že je lepší do zbytku benzínu prdnout Velfobin či nějaké aditivum a na začátku sezony dolít čerstvým benzínem. Ale jak píšu, můj názor, nic nevyvracím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Jasně, každá situace je úplně jiná. Všechno to záleží na těch změnách teploty, výměně a vlhkosti vzduchu, který se ochlazuje či ohřívá. Chtěl jsem hlavně upozornit na ten princip a na sílu tohohle fenoménu. V hale je to jiné než venku, kde ke kondenzaci dochází velmi často. Ty grafy to krásně ukazují, ale málokdo jim rozumí.Mnoho z nás tady už např. hledalo díru v plachtě a plachtu impregnovalo, když našli v přikryté lodi loužičku. A přitom to byl jen kondenzát z vnitřní plochy plachty, kde se kapky spojily a stekly do jednoho místa. Ze stejného důvodu mají plachty tendenci zevnitř plesnivět. Jsou často vlhké od kondenzátu. To samé v kajutě. Nevhodná izolace či větrání může způsobit nepředstavitelné škody kondenzující vlhkostí. Nebo plavby na studené vodě, typické na jaře. Najednou je na nejnižším místě v lodi voda. Okolní vzduch se ohřál, pojal více vlhkosti, na stěnách dutin ochlazovaných okolní vodou kondenzuje, dělají se kapky a loužičky. Obecně jakmile se něco objemnějšího ohřívá pomaleji nežli okolní vzduch, pak při rozdílu teplot povrchu tohoto předmětu o pár stupňů od okolního vzduchu už na něm může kondenzovat voda. Pár desítek litrů paliva v nádrži si na podzim ještě v poledne udrží noční teplotu třeba 8stupňů, zatímco okolní vzduch je sluníčkem ohřátý na 18 a nasycený vlhkostí odpovídající jeho teplotě. Nádrž bude určitě zvenku orosená. Jestli se orosí i vevnitř bude záležet na tom, kolik tam bylo vzduchu a jaká je jeho výměna. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hervas Odesláno 7. Říjen 2016 Autor Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 Jasny ja to chapu procetl jsem vlastne celou diskuzi motorove lode a nic pohromade smysluplneho jsem nenasel ;) do sekce motory jsem nekoukal a prijde mi daleko jednodusi to napsat znova,pokud budu moci poradit tak poradim klidne 100x zasebou a zabere mi to mene casu nez hledat a odkazovat na jine temata ;) ale i tak dekuju. Taky to nemyslim nijak spatne ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 7. Říjen 2016 Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 V klidu, tak hlavne jestli ti to pomohlo k tomu zazimovani :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hervas Odesláno 7. Říjen 2016 Autor Sdílet Odesláno 7. Říjen 2016 V klidu, tak hlavne jestli ti to pomohlo k tomu zazimovani :)Dekuju pomohlo, tve odkazy byly super i ostatnich ;) hledal jsem vlastne jen tady vubec me nenapadlo se podivat do sekce motory :D ted jeste poresit jaky ty oleje tam nacpat a bude ;) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 2. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2019 (upraveno) Zdar chlapi, míchate na zazimování fridex s destilkou? Jsem zase někde slyšel, že to prý rozežírá gumový těsnění apod..+lejete do starší motorů s karbecem nějaký aditiva? Chtěl bych do nádrže nalít toto (https://www.muziker.cz/yachticon-benzin-ssystem-reiniger-500ml), zbyde mi tam asi 70 l benzínu.Někde jsem zaslechl, že to u těch starších motorů s karbecem neni úplně dobrý.Ale znáte to, lidi toho nakecaj. :) Upraveno 2. Říjen 2019 uživatelem kosak Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 2. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2019 Tak Ti nevím možná to dělám špatně, ale benzín v nádrži neřeším, na jaře vždy nastartuji bez problémů a do motoru leji fridex a případně doředím jen vodou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 2. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2019 Já dávám fridex naředěnej na -20 až -30st, když na jaře odzimovávam, tak mám výfuk svedený do kýblu, pak to sleju do kanystru a na podzim do zas doředím fridexem podle hustoměru na danou teplotu. Takže tam vlastně už mám jen fridex s obyč vodou. Zatím nepozoruju žádný problém za 7 zim. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 2. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2019 Tak ředit to s vodou mě nenapadlo vůbec, ikdyž tady asi usazení vodního kamene z obyč vody moc nehrozí.Benzín jsem neřešil do doby, než jsem měl na jaře totál zaflákanej karbec a filtry od nějakých eko usazených sra*ek :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 2. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2019 Tak jako fridex není k nějakým těsněním úplně ideální ale není to žádné drama. Dávám modrej a ředím ho 1:1,5 ve prospěch destilované vody což je na nějakých tuším -26 stupňů Celsia. Něco čistýho fridexu naleju taky do studánky a do odpadní nádrže a proleju macerátor. Do benzínu leju VIF, ale ten tam leju celou sezonu. S tím benzínem je to ošemetný, stalo se mi třeba u moto, že stály dva roky a pak chytly na brnk, pak jsem u jedné jeden rok na podzim natankoval a na jaře nenastartoval bo se z benzínu stala v karbecu doslova močka. Těžko říct co dnes člověk načerpá u kterékoliv čerpačky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 3. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2019 Objel jsem letos čerpačky a všude měli bio sra*ek 5%. Takže je asi úplně jedno kde tankujeme :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 3. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2019 Vzhledem k tomu, co jsem popisoval, že jednou v pohodě a pak najednou i po půl roce šlus si myslím, že ani nevíme jaké sračky tankujeme, zda je ten benzín nějaký ležák atp. Taky vím, že Eurooil tzn. pumpy od Čepra, tedy z rafinerie, prodávají jako snad jediní naftu bez biosložek, jak to mají s benzínem ale nevím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Charlie Odesláno 3. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2019 EuroOil má benzín jak kdy, ale většinou mají 4,7% bio. Dá se to sledovat přes jejich aplikaci - u každé pumpy mají uvedeny parametry aktuálního závozu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sedivak Odesláno 3. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 3. Říjen 2019 Já používám vervu 100 od benziny, má v sobě aditiva, která potlačují nepříznivé působení biolihu a mám klid. V sezoně dávám normální natural a na podzim tam naleju tu vervu. Od té doby žádný ucpaný karburátor na jaře..... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
banjoales Odesláno 4. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 4. Říjen 2019 Ahoj všem!Na benzin v nádrži přes zimu panuje několikero názorů.Chtěl jsem sem napsat celý elaborát, myslím, že jsem ho sem už dříve dával, ale shrnu to do toho nejzákladnějšího a budu řešit pouze benzin:Pokud používáte klasický benzín E95, tak v žádném případě v nádrži NESKLADOVAT. Problémem je proklínaný Ethanol. Jeho skladovatelnost je max.3 měsíce, k oddělování biosložky a vázané vody dochází už v průběhu jednoho měsíce a dělá pak velké problémy při startování. Kovové nádrže silně rezivějí, díky lihu v nádrži vnikají bludné proudy a poškozují palivová čerpadla, když jsou elektrická, líh vyplavuje změkčovadla z plastů (lámou se palivová vedení, plastové díly vstřikování). Pokud vlastníte ještě k tomu dvoutaktní motor a olej mícháte rovnou do benzinu, tak po delším skladování, tedy v našem případě půl roku, připravujete motoru postupnou sebevraždu. Olej za tu dobu v nádrži zcuckovatí a ztrácí mazací schopnosti. Pokud jste zastánci názoru, že v poloprázdné či zcela prázdné nádrži se během zimy na stěnách sráží voda, která pak negativně ovlivňuje palivo, pak je pro vás možnost použití paliv bez biosložky Ethanolu. POZOR! Benzin bez biosložky normálně neseženete, pokud se nenavrtáte do státních rezerv, kde je pro účely dlouhodobého skladování skladován benzin bez biosložek!Jediným řešením jsou biosložky MTBE a ETBE, které obsahují prémiová paliva jako např. VERVA.Viz vervapaliva.cz:VERVA 100 neobsahuje klasický biolíh, ale je na bázi ETBE (etyltercbutyléter). ETBE má příznivý vliv na výhřevnost paliva, lepší oxidační stabilitu a neváže na sebe vodu, která negativně působí na výkon motoru a korozi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sedivak Odesláno 4. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 4. Říjen 2019 Děkuji za doplňující info o složení Vervy. Já ji mám vyzkoušenou od Babety, sekačky, motorové pily až po lodní motory a opravdu funguje. Obyč. natural dávám do velkého motoru jen, když ho rychle vyjedu a pak zase Verva...…... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
HonzaŠ Odesláno 4. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 4. Říjen 2019 a olej mohu nechat? a myslíte vypustit benzín i ze všech hadic?Mám johnson 50 t sám si domíchává Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 4. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 4. Říjen 2019 A obycejny benzin plus VIF? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 4. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 4. Říjen 2019 (upraveno) No, do motorek odjakživa tankuju to nej, co přišla Verva 100 tak Vervu 100. I přes to se mi stalo to výše popsané, v karbecu sračka, totál zalepený, nemožnost nastartovat po pár měsících zimní odstávky. Asi to pančují, nebo dolévají něčím jiným nevím. Pro mě není Verva stejně tak žádný jiný prémiový benzín žádný zázrak.. Do lodě liju obyčejný Natural 95 s VIFEM a je tam vždy tak 8 měsíců bez tknutí a startuje na brnk, stejně tak sekačka, křoviňák, tam je to dokonce bez VIFU a je to tam přes rok a taky ok. U našich pump nevěřím nikomu, ani Benzině s Vervou... Jako upřímně, znám spoustu lidí co třeba na jaře odstaví čtyřkolky a vlezou na ně až na podzim, tankují na ONU to nejlevnější a nemají jediný problém. Upraveno 4. Říjen 2019 uživatelem Sullaco Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kosak Odesláno 4. Říjen 2019 Sdílet Odesláno 4. Říjen 2019 8 mesicu? :) ja projezdil letos 500 l Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se