Přejít na obsah
Plavidla.cz

Elektrický manipulační vozík pro přívěs

Lubor

Doporučené příspěvky

Budu parkovat přívěs s lodí za domem, kam ho nedokážu strčit autem. Plánuju vyrobit malý elektrický vozík pro posunování přívěsu, ručně to nezvládnu. Pohon bude realizovaný motorem s převodovkou z navíjáku, ten bude pohánět přes řetěz kolo uložené na trubce jako je podpěrné kolečko. Upevněné to bude blíže k nápravě, aby na to byl větší přítlak. Napájené olověným aku cca 15 Ah. Potřebuju s tím zajet z ulice na místo, celkem cca 12m.

Vyráběl jste někdo něco takového, nebo požíváte profi řešení - "electric trailer dolly".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 96
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Zdravím na fóru. Já mám podobný problém. Potřebuju zajet do garáže pozadu ale je to dost do kopce takže chudák Oktávka, hlavně její spojka. Tak jsem to řešil koupí el. navijáku a těch 12 m co potřebuju mi to v pohodě vytáhne. Naviják jsem zabudoval na jeklové účko které vyměním za držák koncových světel a poznávací značky. Chodí to bez problémů na první pokus.
Odkaz ke komentáři

Samozřejmně je koule sundavací,namontuješ jí jen v případě potřeby,při místní manipulaci.Nikdo ti to neschvaluje,pod autem ti zástává jen konstrukce,která není běžně vidět.Osobně toto používám již asi 20 let,tam kde bych jinak nezacouval.Mám třeba jednu konstrukci k dispozici pro Patrola model od r.1998 dál,auto jsem prodal bez a nyní mám jiný,silnější tahač,samozřejmně též takto vylepšen.

Kde to sehnat ?- pouze individuelní výroba.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Máš foto ? No dokážu si to představit,ale moc né na nové auto ,aby to šlo lehce odmontovat a nikdo nic na garančce a pak na STK nepoznal.

Samozřejmně je koule sundavací,namontuješ jí jen v případě potřeby,při místní manipulaci.Nikdo ti to neschvaluje,pod autem ti zástává jen konstrukce,která není běžně vidět.Osobně toto používám již asi 20 let,tam kde bych jinak nezacouval.Mám třeba jednu konstrukci k dispozici pro Patrola model od r.1998 dál,auto jsem prodal bez a nyní mám jiný,silnější tahač,samozřejmně též takto vylepšen.

Kde to sehnat ?- pouze individuelní výroba.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Ještě k těm udělátkům na manipulaci lodě.Já viděl v maríně v Itálii na Po, jak běžně servisáci při opravách a vytahování lodí z hangáru měli na použití upravený stavební vozík s přidělanou koulí a šlo jim to s tím moc dobře a korba byla použitá jako box na nářadí.

Pro inspiraci něco jako tohle:

http://www.aztechnika.cz/scheppach-dp-3000-kolovy-prepravnik-4x4-s-nosnosti-300-kg-a-mechanickym-sklapenim-korby-37581.html?gclid=Cj0KEQjwjK--BRCzv-Wyu4OTosEBEiQAgFp5OK2gqnLhJLkc7d5MfQQ0HlYsqjk89_3CXYnUn73mK9IaAjKo8P8HAQ

Tady jsem našel ještě menší na malou loď

http://gude.zahrada-naradi.cz/gude-motorovy-prepravnik-transporter-gms-4-ps-55465-98580.html

Upraveno uživatelem JPfish
Odkaz ke komentáři

Tady si to vyrabel na karavan. Pokud to mas po rovine tak asi dobry.

http://www.caravan24.cz/forum/viewthread.php?thread_id=18075&highlight=mover&pid=179933#post_171013

Má to pěkně zpracovaný. Jestli má ale pevnou osu, tak zatáčení s tím musí bejt porod. Má daleko od sebe kola. Dal bych je co nejblíž k sobě, nebo diferák.

Edit: beru zpět. Pročetl jsem si vlákno a došel až na konci k tomu, že si vyrobil "diferák" ala terra.

Upraveno uživatelem Zdenda
Odkaz ke komentáři

Jinak jsem našel i výrobce u nás,který to vyrábí,ale uvádí sice nosnost do 750kg.Ale dle dnešního tel.tozhovoru jsem uvedl,že vlastním loď o váze 1300kg s vlekem a dostal na firmě oproti složené záloze nabídku na možnost zkušebního vyzkoušení a je možnost,že to zvládne.Kdo to chce vidět je možné se domluvit a společně otestovat.Budu to zkoušet příští týden jak to časově zvladnu asi v marině v Týnci nad Labem.Pokuď má někdo zájem tak napište a můžem se domluvit.Já to na baráku testovat zatím nemůžu protože nemám ještě příjezdovou cestu.

http://www.motucko.cz/motucko/eshop/1-1-MODELY/0/5/58-Napichovak

Odkaz ke komentáři

Resil sem ten samej problem, protoze sem potreboval vozejk na uzke zahrade zlomit skoro o 90 stupnu a zajet za barak. Samozrejme prijezdova cesta uzka. Vozejk je ale dvounaprava, celkova vaha s lodi cca 3.1 t., takze jeste horsi na manipulaci. Delali sme to kolecko na cubu. Nefungovalo, protoze jak zde bylo psano, jakmile se pod nej dostal kus travy, jelikoz zde mam zatravnovaky, tak byl konec a kdyz sem cubu zatizil aby to neklouzalo, tak ale na to zlomeni dvou naprav to bylo slabe. Takze dalsi vec sme udelali tazny dopredu na auto s tim, ze se vzdy nandalo a zase sudnalo. Dobry tohle fungovalo. A kdyz sem poridil ctyrkolku, tak sme udeleli tazne i dopredu, take samozrejme sundavaci, ale nebyl to zasadni problem, protoze kolky sou uzpusobene na montaz prednich prislusenstvi ( zimni pluh atd) a s tim sem to vzdy zasoupnul a zase vytahnul uplne bez problemu.
Odkaz ke komentáři

Tažné dopředu na auto lze poměrně jednoduše vyrobit u aut, která disponují šroubovaným tažným hákem, nějaká starší koule se navaří na vhodný šroub a je hotovo.

U velkého dvounápravového karavanu jsem také viděl elektrický třecí pohon přímo na kola na nápravě, na každé straně jeden nezávislý.

Další možnost je použití navijáku, nemanipuluje-li se často pak třeba i ručního.

Prostě záleží na konkrétních podmínkách, možností je nepřeberně, stačí si správně vybrat a pečlivě realizovat.

Odkaz ke komentáři

Já mám jasno, jak to bude a už je to rozpracované.

Budou to 2 nafukovací kola průměru 260mm těsně vedle sebe. Mezi nimi velké řetězové kolo, vešlo se mi tam s 66 zuby. Pohon bude navijákem, na jehož špulku jsem upevnil řetězové kolo 22 zubů. Součástí vozíku bude klasická trubka vzpěry pro opěrné kolečko s nastavitelnou výškou. Na rám to bude upevněné klasickou klemou cca 1metr za spojovacím zařízením.

Bude na tom výkyvná tyč pro řízení. Aku zřejmě 12V 18Ah

Na přívěs se to bude připevňovat jen pro použití, vozit to na něm nebudu.

Upevněním blíže k nápravě získám větší přítlak na kola, naviják má výkon 0,7HP, to by mělo pro pomalou rychlost docílenou převodem stačit. Uvidíme. Až to vyzkouším, podám zprávu.

Odkaz ke komentáři

čím víc o tom přemýšlím tím víc se mi to líbí .

Na Pajero tam na to oka a uchyty jsou . Mám taky problém že lámu loď do chalupy a vůbec tam nevidím .Občas lítají plaňky a osvětlení vleku ,bo to jsou milimetry kudy projíždím .

tohle je origoš koule .Za mně vidím asi tak , kouli z vrakáče nějakou sundavací a nechat na předku jen tu konzoli .Kouli jako takovou vždycky sundat .

http://farm9.staticflickr.com/8192/8369770411_e8ac776d53.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8233/8370835538_546bd7a003.jpg

Odkaz ke komentáři

Pěkné,ale musí být na dvoře prostor pro auto a to nemám.Pro zlomení o cca 90stupňů bych měl auto za plotem u souseda.

Jinak jsem našel fotky při akci i s lodí.Kdo má prostor na auto tak to bude dobrá volba.

Ben Babcock

čím víc o tom přemýšlím tím víc se mi to líbí .

Na Pajero tam na to oka a uchyty jsou . Mám taky problém že lámu loď do chalupy a vůbec tam nevidím .Občas lítají plaňky a osvětlení vleku ,bo to jsou milimetry kudy projíždím .

tohle je origoš koule .Za mně vidím asi tak , kouli z vrakáče nějakou sundavací a nechat na předku jen tu konzoli .Kouli jako takovou vždycky sundat .

http://farm9.staticflickr.com/8192/8369770411_e8ac776d53.jpg

http://farm9.staticflickr.com/8233/8370835538_546bd7a003.jpg

Odkaz ke komentáři