Přejít na obsah
Plavidla.cz

Baťuv kanál - špatné lode ze Starýho města

dzowo3

Doporučené příspěvky

Minulý týden sme se s manželkou plavili po Baťovom kanáli na lodi PANAMA pujčenou z přístavu Staré Město pújčovna LODE-HAUSBOTY.CZ. Tuhle a ani jejich ostatní lode tohoto typu (PALAVA, ZLíN) jednoznačne nedoporučuji:

1. V tzv. "malé kajutě" sloužící na spaní se spí moc moc špatně. Její výška je max 90cm, takže jenom po kolenou. Navíc je celá s plastu, bez oken

na otevírání, tudíž se všechna vlhkost (a je jí hodně) sráží na stropě a kape na Vás - spacák máte ráno celkem mokrý. Spíte na plastový

podlaze, na které je nalepen koberec - ten je vlhkej, protože na nej kape pořád i když stojí loď v přístavu. Asi vědí proč žádnou fotku tyto

kajuty nepřipojily...

2. Ve velké kajute taký žádné okno na otevíraní, takže je tam přes den jako v skleníku a to tam je kormidlo.

3. Místo umyvadla na nás zela jenom prázdná díra - prej nejdřív vyřezali díru a pak zjistili, že v krámu mají jenom menší umyvadla. Předávající se přitom

tvářil normálně, takže Pat a Mat jsou pro někoho asi vážnej film.

4. Předání lodě bylo trochu takový, jako bych tam obtěžoval, že tam jsem. Napr. v podmínkach mají, že je tam uzamknuté parkoviště, na otázku

kde se parkuje mi bylo sděleno, že tamhle u Lídla se dá, nebo u Albertu, na Shelce... jenom když jsem se ohradil, tak sme šli na to uzamčené

parkoviště - za branou sedeli na zemi dva asi bezdomovci, předávajíci řekl, že je tam vidí poprvé. Tak jsem celou plavbu trnul, že co bude s

autem, ale bylo v pořádku.

5. Při skušební jízde 2-3 krát scípl motor, bylo mi řečeno, že to je ok, jenom mezi spátečkou a vpřed musím jít pákou tak přiměřeně. Jak to ale

nebylo vubec jednoduchý, jsem zjistil hned na první komoře, kde motor scípl když jsem chtěl na spátečce brzdit a já jsem narazil do vrat a přesekl

jsem si duši a plášť na mým kole Kellys. To jsem samozřejme zjistil podvečer, když sme chtěli vyřazit do Blatnice na vínní sklípky a bylo po výletu a

po dobré náladě. Jinak upevnit dve kola na ty jejich "držáky"... to bylo asi také děláno systémem ala Pat a Mat.

6. Motor scípal často, hlavně v komorách a protože sme byly jenom dva, tak sme často vypadali jako totální neschopáci. Při plavbě spět (šli sme

trasu Staré Město - Skalica a spět) nám motor přímo v komoře v Nedakonicích scípl a odmítl nastartovat nejmíň 40 minut. S komory sme nějak po

lanách, po veslách, po spádu za 15 min vylezli a pak sme hodili kotvu, aby nás proud Moravy někam nenesl.

7. Cez telefon nám napokon poradil nějakej jejich servisák a pak to nějak komplikovaně ale chytlo.

8. Na dotaz, jestli by nám tyto nepříjemnosti nebyly ochotni alespoň trochu kompenzovat napr. benzínem zdarma (byl za 540 korun), nebo 1 den

zdarma, byla odpověd že ne, nebo na tu loď se nikdo nesťežoval. Pak ale nevím, proč dalšímu zákazníkovi předávajíci na dotaz, že jesli si má vzít

Palavu nebo Panamu, řekl, že Palavu, nebo je o dost spolehlivejší...

Upraveno uživatelem dzowo3
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Půjčovny mají úpravu a mohou půjčovat lodě do výkonu myslím 25 HP ale s omezením rychlosti do a teď si nejsem jist a hledat se mi to nechce 10-12 km/h :)

Konkrétní hodnota výkonu motoru není stanovena. Plavidlo pro půjčování osobám bez "papírů" musí být konstruováno jen pro výtlačnou plavbu a výkon motoru musí být upraven tak, aby plavidlo mohlo plout maximálně rychlostí 15 km/hod. (omezovač otáček apod.). U 4 metrového člunu to tedy bude motor s výkonem v jednotkách kW, u obytného plavidla typu Pénichette to může být motor s výkonem v desítkách kW. Viz vyhláška 42/2015 Sb. § 5 a vyhláška 334/2015 Sb. příloha 2 čl. 7.03.3.

Uvedené se týká plavidel s výkonem motoru nad 4 kW a celkovou maximální hmotností nad 1000 kg, tedy plavidel podléhajících evidenci.

V povolení k provozování půjčovny plavební úřad může stanovit úsek vodní cesty, kde mohou plout plavidla půjčovny vedená osobami bez průkazu způsobilosti, např. Baťák nebo č. Budějovice - Slapy. Ovšem tatáž plavidla z téže půjčovny vedená osobou, která je držitelem průkazu způsobilosti, mohou plout i mimo stanovené úseky, např. Třebenice - Mělník - Hřensko.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky