Sullaco Zveřejněno 11. Srpen 2016 Sdílet Zveřejněno 11. Srpen 2016 Ahooj,dotaz, mám v lodi v motorovém prostoru uložen napříč závěsný motor Mercury F5 (4 takt dlouhá noha), nový, ještě nebyl na vodě. Mám ho pro strýčka příhodu, kdyby jeho větší brácha náhodou začal zlobit. Po nějaké době jsem si všiml, že mi ze spoje na spodní části nohy chčije olej. Byl to motorový olej a nyní mi v servisu řekli, že byl motor špatně uložen. Dumal jsem a motor byl uložen správně nicméně je možné, že když někdy švihnu zatáčku a tím loď nakloním řekněme o 45 stupňů a více, tím pádem je na krátkou dobu je u závěsného motoru v podpalubí noha výše jak hlava, že dojde k vytečení mot. oleje? Druhá možnost je ta, že když ho spouštím do té šachty k velkému motoru, mohl jsem ho nechtíc postavit na zadní stranu, tzn ani ne na jeden z boků ale jakoby na zadek, tím myslím na stranu kde je vrtule, tzn. že jsem ho měl tou stranou jak je startovací šňůra chvíli nahoru (doufám, že jsem to napsal srozumitelně). Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 11. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 11. Srpen 2016 No vozím jej tam také ale jen 2,3 4takt hondu (také dlouhá noha) a ještě se mi nestalo, že by mi z něho něco "vykáplo" . mám tam udělaný držák, že mám vždy motor výše než nohu ale při manipulaci se mi také občas "zadaří" jej protočit tak nějak podivuhodně. Ale nevím jak to má ten tvůj ale ten můj se může klidně položit na bok jsou tam pro toto i podpěrné výlisky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 11. Srpen 2016 Autor Sdílet Odesláno 11. Srpen 2016 Jasně, když leží, tak je samozřejmě na boku, na těch podpěrných bodech. Když ale švihnu pravotočivou zatáčku, tak je krátkodobě motor nohou výše a tím pádem si říkám, jestli protečení oleje mohlo nastat tímto. A nebo tím, jak už jsem psal, že když ho tam ukládám, tak ze strany jak je šňůra mám takové šikovné madlo a za to ho čapnu a sunu do díry. V ten moment je ale motor vyklopený jakoby opačně, než když jej vyklopíš do maxima na zrcadle a tak si říkám, jestli tohle nebude třeba ten problém. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 11. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 11. Srpen 2016 4takt je dost choulostivý na správné uložení,vždyt je ve "vaně" olej! Kdyby jste měli 2 takty-nebyl by problém.Musíte pečlivě dbát pokynů výrobce.bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 11. Srpen 2016 Autor Sdílet Odesláno 11. Srpen 2016 Kdyby se u nás dal nějak lehce koupit nový 2T závěšák, s dlouhou nohou podotýkám nový, tak si ho klidně koupím. Mercury a jiné značky je furt dělají. Ale bohužel mi nikdo takový motor nějakou normální cestou nenabídl. Vím, že 4t je choulostivý a proto mne teď zajímá, jestli jsem to posral náklonem lodi, nebo tím, že jsem motor postavil jakoby startovací šňůrou vzhůru. Vyzkouším to ještě jednou, dám pozor na vložení motoru do šachty a jestli to zase ale způsobí pouze náklon lodě v zatáčce, nebudu mít jinou možnost, než motor skladovat "suchý". To mě vlastně stejně nevadí, protože na Labi ho nepoužívám vůbec a kdyby náhodou jo, nalití oleje je záležitost minuty no a když už pojedu na nějaký vejlet, kde budu chtít mít motor při ruce, tak ho šoupnu rovnou za zrcadlo a prdnu do něj olej. Jinak to asi holt nepůjde. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 12. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2016 No asi bych řekl. že to uložení při plavbě je dost důležité, jak jsem psal mám tam na něj udělaný držák, takže se mi ani při přechodu do kluzu, nebo nějakém zatáčení nemůže stát, že by se motor dostal do mínusové nebo jen vodorovné polohy. myslím, že při té krátkodobé manipulaci může něco málo natéct kam nemá (podařilo se mi to u sekačky - naštěstí bez následků, jen jsem o chvilku déle startoval a potom to chvilku zakouřilo), asi to budeš muset vyzkoušet při manipulaci a pozorovat co to dělá ale jinak jak píše bootcentrum - pokyny výrobce :) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 12. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2016 A na jaké straně ho máš?.,Jestli si dobře pamatuji tak by měl být na straně páky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 12. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2016 (upraveno) Nepůsobí na ten olej v motoru při plavbě náhodou taky odstředivé a dostředivé síly? Jde mi o to, že i když je dočasně noha výš, než motor, tak se nutně nemusí přelít olej. Ale jinak to opravdu vypadá, že olej protekl výfukovým ventilem. Upraveno 12. Srpen 2016 uživatelem Zdenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 12. Srpen 2016 Autor Sdílet Odesláno 12. Srpen 2016 Motor samozřejmě leží v lodi na straně páky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 12. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 12. Srpen 2016 Našel bych odfuk klikové skříně a ten na dobu nepoužívání zašpuntoval.(Hadice že skříně do sání).Tou to nateče přes karbec do motoru a případně otevřeným ventilem ven. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 14. Srpen 2016 Autor Sdílet Odesláno 14. Srpen 2016 Nad tím jsem přemýšlel ale v servisu mi řekli že to je píčovina :) že těch otvorů kudy olej může vytéct je v tomto typu motoru povícero. Asi se budu muset podívat do rozkresu jinak to nevidim. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 17. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 17. Srpen 2016 spíš je píčovina co ti řekli v servisu. kam by to "povícero" otvorů vedlo a na co by tak asi byly ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 17. Srpen 2016 Autor Sdílet Odesláno 17. Srpen 2016 Já se vůbec nepřu a o servisu vím své. Takže opravdu stačí najít odvětrání té skříně a ucpat jej? Rozkres zatím nemám tak jsem se nekoukal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 17. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 17. Srpen 2016 Citovat Já se vůbec nepřu a o servisu vím své. Takže opravdu stačí najít odvětrání té skříně a ucpat jej? Rozkres zatím nemám tak jsem se nekoukal.Tady by jsi třeba mohl něco najít https://www.mercurymarine.com/en/us/parts-and-accessories/parts-catalog klikáním se dostaneš na různé typy motorů a podrobné rozkresy Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
david Odesláno 17. Srpen 2016 Sdílet Odesláno 17. Srpen 2016 Citovat Já se vůbec nepřu a o servisu vím své. Takže opravdu stačí najít odvětrání té skříně a ucpat jej? Rozkres zatím nemám tak jsem se nekoukal.Pod heslem Mercury je Tohatsu, měla by to být posice 50 na tomhle obrázku, připojená druhým koncem někde kolem karbecu: http://www.boats.net/parts/search/Tohatsu/Outboard/2014/MFS5C/CYLINDER%20&%20OIL%20PAN/parts.html a když do tý hadičky foukneš, neměla by jít kontinuálně profukovat, jen natlakovat klikovou skříň a co pustí pístní kroužky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se