Wendis II Odesláno 5. Únor 2017 Sdílet Odesláno 5. Únor 2017 Dobrý den, Mám zájem koupit menší kajutovou loď cca do 4,5m ale nechtěl bych jí hlasit ani nutnost VMP je to možné něco sehnat?Vítám tě!Prosím tě, co to mà š na tý lodičce v avataru za motor? To na tom motoru je nějaké pomocné kormidlo!?Je tam 2,5 johnson kormidlo tam bylo ale neplnilo co co jsem očekával. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sejki Odesláno 15. Březen 2017 Sdílet Odesláno 15. Březen 2017 (upraveno) Ahoj,námořnici,jsem tady nový něco o sobě vyrůstal jsem na vodě,nejprv plavání,od 1975 začal s windsurfingem,posledních 10 let s kitingem.Celou dobu jsem pokukoval po větších lodích,nejprve se líbily plachetnice ,teď to jsou lodě s pohonem. Žiji pracovně i rekreačně u vody na Rozkoši u Náchoda v surfcentru u Milana které provozujeme. Sorry za úvod: Chci pořídit kajutovou motorovou lod na které bych mohl přebývat a plavit se s ní i na kanálech Nechci s lodí trhat ryhlostní rekordy stačí mi rychlost jakou mají klasické kanálovky +malo navíc když bude silný proud,vítr... Mám vyhlídlou lod je ocelová,prej udržovaná? má vše co mají obytná auta na bydlení..což je fajn a velmi drahé když bych to měl řídit nové.Lod má německé papíry asi odhlášená byl v ní zamontován "trhač pobřeží"5-ti litr s nohou.Ten je pryč a zeje tam po něm díra.Lod má 2tuny a je přepravitelná na vleku.Moje a kamoše představa je taková zamontovat na tuto lod závěsný nový motor cca 30-40 Hp . a ted dotazy: jaký vidíte problém v přihlášení na SPS - případně,kde lod přihlásit v německu chtějí bydliště tam. Přelouskal jsem tady všechny vaše zajímavé informace,ale přesto si velmi rád přečtu vaše názory,rady ,moc děkujia na vodě nejlépe naRozkoši naviděnou sejkiJo díky jsem v zahraničí oni mají prac dny 2x v týdnu dnes jsem to prošvihl .Určitě tam zavolám případně pošlu meila,O tom Holandsku to přelouskám ještě jednou. Upraveno 15. Březen 2017 uživatelem sejki Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
my65hp Odesláno 15. Březen 2017 Sdílet Odesláno 15. Březen 2017 Sejki doporučuji zavolat přímo na SPS , co mám já zkušenost tak jsem musel doložit odhlášku z něměckého lodního registru , majitele taky , kupku mezi Německým a českým majitelem atd .. Není to samo sebou a pak technickou prohlídku . Fakt tam radši zavolej , řeknou ti přesně . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 15. Březen 2017 Sdílet Odesláno 15. Březen 2017 A nebo registr v nizozemí , už se to zde řešilo - stačí pohledat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sejki Odesláno 15. Březen 2017 Sdílet Odesláno 15. Březen 2017 Sejki doporučuji zavolat přímo na SPS , co mám já zkušenost tak jsem musel doložit odhlášku z něměckého lodního registru , majitele taky , kupku mezi Německým a českým majitelem atd .. Není to samo sebou a pak technickou prohlídku . Fakt tam radši zavolej , řeknou ti přesně .Jo určitě zavolám případně meilika, díky Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sejki Odesláno 15. Březen 2017 Sdílet Odesláno 15. Březen 2017 A nebo registr v nizozemí , už se to zde řešilo - stačí pohledat.jo díky myslím i na tuto možnost,problém je jazyková bariera nás učili jiný svět. Jazyk a sami se učili anglinu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jbenda Odesláno 16. Březen 2017 Sdílet Odesláno 16. Březen 2017 Sežeň mámou dokumentaci k lodi a zjisti do jakého max.vykonu je konstruována. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Galab17 Odesláno 23. Květen 2017 Sdílet Odesláno 23. Květen 2017 Dobrý večer,zdravím všechny na tomto diskusním fóru a zároveň prosím o radu a zkušenosti od Vás zkušených námořníků :-)Zvažuji koupi staršího motorového člunu, který bych chtěl používat na moři. Líbí se mě typ člunu bowrider zdá se mě praktický...... prosím o zkušenosti s tímto typem člunu (výhody nevýhody). člun jsem hledal dle velikosti do 5,5m, motor zabudovaný, váha do 1tuny. Nejvíce se mě zamlouvá značka Bayliner 175BR motor Mercruiser 3l. Máte někdo zkušenosti s touto konkrétní lodí, spolehlivostí motoru atd. Prosím také o rady na co si dát při koupi pozor. Děkuji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 24. Květen 2017 Sdílet Odesláno 24. Květen 2017 Nějak se mi nezdá ta váha do 1t se zabudovaným motorem.Lodě se sezením ve špičce jsou skvělé, když je krásné počasí. Ale na delší jízdu je ten vítr vpředu děsný a často vídám na moři posádky, jak se choulí zimou. A když pak začnou trochu vlny, což je každý den, nebo se zhorší počasí, tak je jízda vpředu utrpením. Když se všichni nahrnou dozadu za okno, tak je to zase nevyvážené a jízda na vlnách blbá. Zaplachtovat proti dešti na cestě to taky moc nejde. Nevím, jakou máš zkušenost s rekreací na lodi, ale když není žádná ochrana proti nepříznivé povětrnosti, tak se možnosti použití lodě hodně omezují na dny s ideálním počasím. Těch je ale málo. Pak se stává, že se posádky z výletů vrací zmrzlé a promočené s otázkou jestli to stálo za to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
aleš Odesláno 24. Květen 2017 Sdílet Odesláno 24. Květen 2017 Ahoj souhlas s luborem líp bych to nenapsal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 24. Květen 2017 Sdílet Odesláno 24. Květen 2017 Bowrider je fajn když máš třeba chatu u vody na lyžování nebo projížďku, nejlépe s dvěma až třema kočkama v bikinách. Tím ovšem jeho výhody končí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 24. Květen 2017 Sdílet Odesláno 24. Květen 2017 Ahoj,váha tohoto člunu je reálná.Mám bajloše 5,80,kajutovku s 3.0l zabudovaným motorem a váha je 1012 kg.kajutovka je těžší o asi 200kg.Motor je v pohodě,ovšem je to takový klepák jako malé jednoválce.4,3l je lepší.Připrav se na spotřebu kolem 45l/100km-to každého překvapí,když se zajímají co to žere-viz odkaz http://www.boat-fuel-economy.com/outboard-fuel-consumption-liters Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Galab17 Odesláno 24. Květen 2017 Sdílet Odesláno 24. Květen 2017 Díky za zajímavé postřehy k praktickému využití typu bowrider určitě na tom něco je. Moc jste mě nepotěšily, myslel jsem,že mám vybráno....... tak co tedy jaký praktičtější typ?.... mám již malinký sportovní člun Hille Ibis se závěšákem 22kW,, který využívám 1,5 měsíce v roce v jižní Dalmácii kde teda nemrznu ,vše OK, ale musí se brát velký zřetel na počasí zejména výška vlny je to malinký člun .... chci něco většího a stabilnějšího, abych mohl dál..... ještě k bowrideru při nepřízni počasí vlny, déšť zakryti volné přídě vhodným persenikem fakt nepomůže? ke spotřebě motoru Merkruiser 3,0l díky za odkaz na spotřebu ukázalo to 39,5l při 4900ot/min což je max? počítám s náklady na provoz .... ale větší obsah asi ne jde mě o váhu člun potáhnu Passatem 2l 110kW tak doufám, že to auto dá hlavně tedy při sjezdu do vody nemám 4x4 :-)Díky za odpovědi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 24. Květen 2017 Sdílet Odesláno 24. Květen 2017 Ber to sportovně - všichni, kteří na tvůj příspěvek reagovali mají kajuťáky a tak ti těžko bowridera schválí :). S konkrétními zkušenostmi s tímhle typem tady asi neuspěješ, alespoň si myslím, že z těch, kteří občas něco napíšou ho nikdo nemá. Fakt je ale, že jsme asi všichni prošli otevřenými loděmi a přece jen něco s kajutkou je výrazně praktičtější. Ono na moři ve vlnách s motorákem, který se dá přepravit za osobákem, to nikdy není žádná hitparáda. Rozhodně však pro otevřenou loď začínají problémy o dost dříve. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 No musím potvrdit co píše Taurus a také kolegové výše. Měl jsem člun s řídící konzolí - laminát a na moři při trochu větších vlnách jsi na předku jak ve sprše, na moře to chce něco s krytou špičkou. Pokud by jsi jezdil jen bez vln tak by to asi šlo a je to paráda - dobře vyvážené když Ti někdo sedí vepředu, ale jak se zvedne voda tak buď musíš jet z vlny na vlnu a to chce výkon a trochu "srdce", nebo to posadíš na zadek a hrneš to přes vlny takovým polokluzem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 Bowrider mám 5,7m Maxxum s 3,0L (1300kg) a neměnil bych, když jsou vlny, tak špičku zavřu perzenikem a pohoda, co je to za blbost s nevyvážením, to nechápu. V 8 lidech nejezdím a ve 4-5 nepoznám, jestli jsou vepředu, nebo vzadu, klidně můžou ležet dva vzadu na letišti nad motorem a jede to v pohodě. naopak ve vlnách a zažil jsem jich dost je lepší mít lidi vzadu, špička je víc nad vodou a necáká tolik na okno. Kajuťák téhle velikosti ani zadarmo, abych si zabil 2/5 prostoru na lodi boudou, kde se pořádně vyspí sotva dva lidi? Díky to fakt ne. Mám motorák i se zavřenou špičkou, Invader a sezení je o dost lepší a místa znatelně víc. V Chorvatsku mám napluto na moři přes 5500 km a je málo míst, kde jsem s lodí nebyl a zatím nejlepší volba je právě Bowrider. Nejlepší svezení byl RIB s výkonným motorem, ale tam se není kde schovat a když fouká a stříká voda, člověk je zmrzlej i když je venku 30°C. Chce to mít okno, mám tam i koženkové kabrio, které v případě potřeby uzavře boky a člověk je v suchu a teple. Jezdím když je hezky a tak pokud se zhorší počasí, stejně se člověk vrací nejkratší cestou do maríny, tak se to dá přežít. Když je hezky, není lepší varianta lodě. Přijde mi zbytečný mít loď co zvládá i špatný počasí, který vůbec nemusí přijít a většinou, pokud člověk ví, jak počasí na moři funguje, opravdu nestihne přijít. Stačí ráno vyjet brzy, ne před polednem a vracet se po obědě, než začne foukat, nebo pak až večer, kdy už zase nefouká. Ale každý má loď na něco jinýho. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 (upraveno) No vidíš, ne tebe jsem úplně zapoměl. To bude tím, že ses letos ještě neukázal. Zajeď než zase stačíme vypadnout na moře. Upraveno 25. Květen 2017 uživatelem taurus Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 Kdy jedete? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Marty Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 Chce to fakt zvazit prevazujici vyuziti. Ja mam laminatku s konzoli vzadu a sezenim a otevrenym lezenim vpredu, na nasich vodach za hezkeho pocasi ideal, za skaredeho nejezdime. Na mori v parnu prijemne osvezeni vetrem a nejakou tou sprskou od vln, ale zazili jsme samozrejme i zimu s vlnami a to pak trist strika vsude a rychle se promrzne. Nejakou tu hodinku se to ale da vydrzet a je na co vzpominat. Do male kajuty na pridi bych na rozbourenym mori stejne posadku nedostal. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
taurus Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 Kdy jedete?Zatím není rozhodnuto. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Lubor Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 Já mám v Dalmácii naježděno za 11 let asi 8 tis. km s tímhle.http://img10.rajce.idnes.cz/d1001/11/11998/11998649_8b2fd8faa17b449b7b6c54d8fbd15bd0/images/2016-07-2317-33-49.jpg?ver=0V té oblasti je počasí hodně stabilní a vlny lze snadno předpovídat na základě aplikace v mobilu či ze zkušenosti. První roky jsme si párkrát z neznalosti naběhli a prožili více hodně nepříjemných plaveb ve vlnách. Bylo to jednak nezkušeností, to když jsme se z Jelsy vydali do Podgory přímo, z čehož bylo 30km jízdy ve vlnách, místo abychom jeli podél Hvaru a pak to střihli posledních 10km v místě, kde jsou vlny menší. Druhak nedostatečnou technikou.Začínali jsme s 2T motorem, který sice dokázal jet s lodí 45km/h, ale do vln byl blbý. Neměl tah ve středních otáčkách a nedalo se s ním udržet loď v pomalém kluzu. Neměl trim. Jak byly vlny, tak jsme trpěli. Pak jsem přidal křídlo, loď se znatelně stabilizovala a bylo to trochu lepší. Zásadní zlom nastal po pořízení 4T motoru s trimem. V kombinaci s křídlem na motoru a rozumem jsme začali jezdit za podmínek, kdy to mnoho jiných i mnohem větších lodí vzdávalo. Loni jsme absolvovali první dovolenou s klapkama a už si to nedovedu představit jinak. Je to zásadní rozdíl v dojezdovém času, jestli se jede ve vlnách v přechodovém režimu 14 km/h, nebo v pomalém kluzu na klapkách nějakých 30km/h. Když je k tomu k dispozici ještě výkonný motor, který dokáže při téhle rychlosti loď razantně zrychlit, tak se jízda na vlnách které ostatní děsí stává zábavou. Chce to mít možnost loď výrazně natrimovat v širokém rozsahu a možnost prudce akcelerovat když si chce vlna s lodí škodolibě zahrát.V prvních letech jsme vyjeli jen třeba každý druhý den a často jen na půl dne, když měly přijít vlny. Někdy jsme nevyjeli 3 dny. Teď už to moc neřešíme a jen delší výlety plánujeme podle předpovědi vln, abychom pak neměli otravný návrat. Jet z Korčuly 50km ve vlnách je náročné, i když to technika výrazně zmírňuje.Co jsem u téhle lodě nedokázal eliminovat byly vlny s malým rozestupem při jízdě proti nim. Skákat po nich nešlo, to bychom se umlátili a při pomalé jízdě je loď propichovala a voda šla přes přední sklo. Loď byla moc nízká.Další neřešitelný problém byla vodí tříšť při velkém větru z boku. To nás sprchovalo a bylo to hodně nepříjemné.Chci tím říct? Že i s hodně obyčejnou lodí se dají dělat zázraky, když si jí majitel doladí pro své potřeby. I když jsem poukazoval na nevýhody bowrider, třeba nejsou pro tebe tak důležité.Já letos prvně pojedu a kajutovkou. Taky jsem dlouho řešil dilema jak píše jiri.šefna, jestli kajuta nezabírá cenné místo, ale našel jsem loď, u které je to v pohodě. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 měl by sis promyslet,k jakému účelu loď chceš,kajuta na super na cestování s přespáním a odložením spousty krámů ideální,na odpolední vyjížďku s holkama zase bowrider.Já to řešil na výstavách např.tuln a pak se rozhodoval. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Galab17 Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 Dobrý večer,mockrát děkuji všem za cenné rady k mým dotazům. Je mně jasné, že si to budu muset rozhodnout sám :-) jestli malou kajutovku či bowridera. Děkuji zejména Jiri.sefrna, který to popsal asi tak jak bych chtěl člun využívat a jak jsem při výběru typu uvažoval, v této velikosti 5,3m kajuta fakt zabírá dost místa....uvidím jestli si projdu vývojem z otevřené lodi ke kajutovce, ale větší loď fakt nechci .Neustále musím myslet na uzavřenou špičku znáte někoho kdo má Baylinera 175BR či podobnou loď, rád bych se s tím svezl poslechl si dobrý motor rád se dozvěděl na co si dát bacha při koupi. atd.Sjiždím dvakrát do týdne asi 8webu s inzeráty (weby z plavidla ) člun hodlám koupit po sezoně září 17- duben2018 samozřejmě co nejmladší za cenu kolem 400tis. jsou to ročníky stavby 2004,2006, 2009, či dokonce 2011 věděl by někdo jaké jsou rozdíly např. mezi roky 2004 a 2006 2009 krom lehkých designových změn?Když jsem pročítal dikuzi Motorové lodě všiml jsem si nicku Bayliner 175BR ozve se mě?Dále se chci zeptat na jiného bowridera do délky 5,3m Bayliner není dogma :-) díky za typy.StandaHille Ibis Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jiri.sefrna Odesláno 25. Květen 2017 Sdílet Odesláno 25. Květen 2017 No vidíš, já bych novější loď zase nechtěl, ty nový kelímky od jogurtu úplně ztratily svoje kouzlo, jsou bezpohlavní a podobný jedna druhý jako nový auta. AS o kvalitě ani nemluvím, když vidím, jak je udělaný můj Maxík z roku 1997 a dnešní lodě, to se fakt nedá srovnat. A Baylíka bych nechtěl, je o 200 kg lehčí, než bývá zvykem, tak v čem to asi bude? Já raději starší loď a za ušetřený kačky si ji vymazlit podle sebe. Hlavně už bych nikdy nešel do vestavby, jedině závěsák. I ty nejnovější MPI motory jsou technologicky na konci 80 tých let, katastrofa, současný závěsáky jsou proti tomu kosmická technologie. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirkas Odesláno 26. Květen 2017 Sdílet Odesláno 26. Květen 2017 Jak vidno, každej lišák pouze svůj ocas chválí. S podobným dotazem se bude muset Sejki obrátit na někam, kde se setká s menší zaujatostí. Já osobně si myslím, že koupě lodi je pro hodně lidí investice v řádu mnoha výplat a to se potom vyplatí pronajmout si každý typ plavidla, který pro jednoho přichází v úvahu. Další možnou a podstatně levnější variantu bych pak například viděl i zde na fóru, asi by nebyl problém se domluvit se zdejšími diskutujícími a podniknout s nimi delší vyjížďku s odborným výkladem. Osobně bych doporučoval alespoň úhradu za palivo (nikoliv částečnou ale plnou v řádu ujetých kilometrů) a několik nealkoholických piv aby se to nezvrhlo ve zlevněnou turistiku.Já například nemám potřebu používat loď v nepříznivém počasí, rozhodnu se na základě předpovědi: Pokud má být zima a déšť, jdu raději na houby či si domluvím něco příjemného s manželkou či přítelkyní, nechce se mi koukat na vodu skrze stěrače a přitápět si topením. Pokud už mě dostihne nepříznivé počasí, chovám se tak jak bych měl podle všech zásad osobní bezpečnosti. To jest zaparkuji (zakotvím, vyvážu se) na nejbližším možném chráněném místě a podle situace buďto počkám nebo jedu domů (taxi, Uber, MHD...). Jím v restauraci a kávu piji v kavárně, benzín kupuji u pumpy a toaletu zatím řeším tak, že znám své potřeby a dovedu si podle toho naplánovat den. Loď jsem si pořídil pro zábavu a nikoliv za trest. Nikomu bych si nedovolil radit jakou loď by si měl koupit, mohu mu pouze předvést to svoje a podělit se s ním o svoje poznatky a to včetně těch negativních. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se