Přejít na obsah
Plavidla.cz

Pořízení nové lodi

tes

Doporučené příspěvky

Poviné ručení na lod.Slyšel sem že se to musí platit,když lod podléhá registraci

Tak to asi není pravda, nic po mě nikdy nikdy u nás nechtěl,

V polsku tuší to je doporučeno neo i povinné nad nějakou váhu tuším 1000kg, v chorvatsku zase od výkonu motoru 15kW

Já jsem to do chorvatska pojistil ve vlastním zájmu, kdybych někomu udělal velkou škodu na těch drahých lodích v marinách, tak bych se nedoplatil. U nás to pojišťuje Alianz, ročně mě to stálo 2000 kč. Pro provoz u nás jsem to nepotřeboval.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 93
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

S řidičákem "B" se může tahat i přívěs nad 750kg, ale brzděný, jeho celková váha musí být ale menší než pohotovostní váha auta.

Např pokud má Oktavia poh. váhu 1200kg, pak mohu tahat vlek, který má celkovou do 1199 kg. Je tam ale podmínka, že celkový součet vah - celková auta a přívěsu dohromady nesmí být větší než 3500kg.

Např. Octavia celkem 1700+vlek 1200 - clk. 2900 je OK

TEdy ten 750kg bez brzdy bych za malým autem tak jako tak netahal. TEdy pokud to není jízda 20km šedesátkou.

Ahoj. Jen pro upresneni http://ridicske-prukazy.info/ridicske-opravneni-skupin-B-F-rizeni-jizdnich-souprav.html Kdyby to chtel nekdo presne tak jak je to v zakone :-)

Odkaz ke komentáři

no jo, pravda.

ale i tak:Podle písmene a) cit. ustanovení motorové vozidlo, které má kromě místa řidiče nejvýše osm míst k sezení a jehož maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 3 500 kg. K tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo o maximální přípustné hmotnosti nepřevyšující 750 kg. Souprava tedy může mít následující složení: motorové vozidlo 3 500 kg + přípojné vozidlo až 750 kg = jízdní souprava 4 250 kg (ve všech uvedených případech se jedná o maximální přípustnou hmotnost).

Odkaz ke komentáři

řešili jsme tady situaci, kdy může řidič s průkazem "B" tahat více než 750kg aniž by potřeboval oprávnění "E"

To co píšeš - na to se nikdo neptal.

řešili jsme toto

cituji:

Podle písmene c) tohoto ustanovení opravňuje řidičské oprávnění skupiny B k řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla podle písmene a) nebo b) a přípojného vozidla, pokud maximální přípustná hmotnost soupravy nepřevyšuje 3 500 kg a maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla. V tomto případě již neplatí omezení maximální přípustné hmotnosti přípojného vozidla 750 kg, přípojné vozidlo tedy může být těžší. Jediným omezením hmotnosti přívěsu zde je, že jeho maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost tažného motorového vozidla. Pro celou jízdní soupravu pak platí omezení spočívající v nepřekročitelné maximální přípustné hmotnosti na nejvýše 3 500 kg. Příklad takové jízdní soupravy může být následující: tažné motorové vozidlo o maximální přípustné hmotnosti 2 000 kg, s pohotovostní hmotností 1 500 kg, spojené s přípojným vozidlem o maximální přípustné hmotnosti nejvýše do 1 500 kg, tj. jízdní souprava o maximální přípustné hmotnosti do max. 3 500 kg

Odkaz ke komentáři

podle obrázků je to jistě polský Orion, jen to označení "8" jsem nikdy ve spojení s tímto typem neviděl.

pro srovnání v polsku : http://moto.allegro.pl/item735301535_jacht_orion.html asi 38000 Kč

tenhle vypadá na fotkách nejlépe: http://moto.allegro.pl/item738234669_jacht_orion.html - cena vychází na cca 53000 Kč

Odkaz ke komentáři

Přívěs musí být mladší než 8 let, mít platné doklady v cizině, včetně STK, musí se tam odhlásit a získat převozní čísla a pojištění na převoz atd. V polsku je problém s homologací pro evropu, proto starší nebrat.

Pokud není skoro zdarma, asi to nestojí za to. U nás přihlášení taky něco stojí.

Je dobré zvážit, jestli není lepší koupit nový např. tady: http://www.vltava2000.cz/privesy/default.asp?lngDepartmentID=13

Odkaz ke komentáři

Je dobré zvážit, jestli není lepší koupit nový např. tady: http://www.vltava2000.cz/privesy/default.asp?lngDepartmentID=13

Souhlasim. Take jsem sel cestou noveho privesu od teto firmy. Co se tyce robustnosti privesu, tak jsem vcelku spokojen. Myslim si, ze je docela az zbytecne predimenzovanej. Nicmene pred necelym rokem, kdy jsem vozejk porizoval, byla tato firma nejlevnejsi na nasem trhu. Za srovnatelnou cenu jsem sice sehnal vozej i v nemecku, ale rikal jsem si, ze u nas vyrobenej vozejk bude mene starosti a vetsi jistota pri prihlasovani a tohoto vyrobce jsem mel kousek od sebe. Chtel bych ale konstatovat, ze aspon tedy v mem pripade cena odpovidala kvalite. Na oko z venku je to docela dobre, nicmene na vnitrnich hranach se nikdo neobtezoval ani zabrousit nedovarene draty od svareni, coz jsem na vlastni kuzi pocitil pri prvnim myti. Nevim proc, nemyslim si, ze bych mel nejakou atipickou lod, ale musel jsem si doupravit bocni podpery. Porotoze diky bocnimu zpevnujicimu relingu vychazeli vysoko a bez flexy jiz nize dat nesli. Lod uz by tim padem nesedela na kylovych rolnach. Dale jsem musel snizit drzak navijaku. Ten je sice stavitelnej, ale i v nejnizsi pozici jsem se s nim nedostal pod predni oko lodi. Dobra do teto doby bych jeste primhouril oko. Neni to original vozejk stavenej primo na urcitou lod ( i kdyz byl vyrobce informovan o jaky tip lodi se presne jedna) ale treba pocita s nejakou atipickou lodi s ostrejsim veckem. S vozejkem mam "nalitano" neco pres 1000 kilaku. Neni to moc, neni to skoro nic, ale uz jsem musel rozebirat elektroinstalaci, protoze v jedne zasuvce diky nevhodne montazi jiz byly prosekany kabely a tim padem se skratovala kostra. Nevim proc je na vozejku tolik spojeni elektrickeho vedeni. Momentalne to chci predelavat, protoze do zastrcek a zasuvek se i pri malem desti dostane voda a funkce svetel je tatam. Vim, ze v tomto prizpevku je dosti krytiky. Za ty penize jsem necekal kdejaky zazrak a ten se take nekonal. Jestli jsou vsecky ostatni takto provedeny, tak pokavad jste alespon stredni domaci kutilove tak neni duvod jej nekoupit a i kdyz jsem toho napsal dost, tak jej doporucuju ale pocitejte s tim, ze si jej doma musite "dodelat". Kdyz se na to podivam z te druhe stranky tak kola zatim neupadla a aspon je na par let pokoj s technickou. Kdyby si ale clovek nebyl schopen vse udelat doma sam, tak by jiz firma resila moji reklamaci.

Upraveno uživatelem tomas80
Odkaz ke komentáři

Ta sportina 595 je lehká, měla by mít tak 700-800 kg, jestli se dí vyndat balast nevím, mívaly buď sklopnou ploutev nebo spouštěcí. Jednotlivé kusy se mohou v detailech lišit. Někteří majitelé si přidávali více olova na dno, pokud nezávodili. Ale je to vydařená konstrukce, velmi rychlá, u nás s přehledem vyhrává závod kajutovek. Ale na bydlení je poměrně málo místa v kajutě. Skromná výbava. Na občasné přespání pro nenáročné stačí.
Odkaz ke komentáři

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
V rakousku se nebere v úvahu přívěs (na rozdíl od nás nebo SK)

takže rozhodující je auto do 3,5 t

No od příštího roku je to u nás stejné pokud pojedeš s autem do 3,5 t (které má platnou časovou nálepku) vlek se nepočítá.

V Rakousku je potřeba si dát pozor na maximální šířku což je mám takový dojem 2,55 m. Rozhodující je údaj v papírech od lodi a samozřejmě v tp přívěsu.

Odkaz ke komentáři

Tak to je překvapující a dobrá zpráva. Dosud jsem musel kupovat na každou cestu známku nad 3,5t.

Ta max šířka 2,55m platí ve většině států evropy. širší je nadrozměrný náklad se všemi důsledky. Přes rakousko už nejezdím, volím raději slovensko a maďarsko po dálnici přímo do HR.

Odkaz ke komentáři

• 2 months later...