Přejít na obsah
Plavidla.cz

Pořízení nové lodi

tes

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 93
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

Nejlepší přispěvatelé v tomto tématu

No není to tak docela pravda. V loni jsem to absolvoval a napsal mraky mailů do továren, odpovědí na inzeráty a pod. U Tes mi napsali, že mají produkci zamluvenou na dva roky dopředu a Tes 678 už ani v roce 2009 vyrábět nebudou. Její nástupce je TES 720. Tam už je ale cena dle výbavy 80.000 - 100.000 Plz. Dále mě odkázali na českého zástupce pana ing. Hranoše, který TES 678 nabízel tehdy za 655.000,-Kč. Uvedené ceny v inzerátech jsou většinou bez DPH( pokud je nová nebo z charteru) a stav některých starších( myslím tak do 10 let) lodí byl žalostný. Ceny začínaly na 30.000,-Plz, ale to jsou lodě, kdy si majitel koupil nebo udělal laminátovou skořepinu, ale zbytek tj. vnitřek a takeláž si dodělával sám. Bylo to všude vidět. Pokud byla tovární a k něčemu vypadala byla za 40.000,-Plz spíše ale 50.000 Plz, tedy při dnešním kurzu 240.000,-Kč - 300.000,Kč . TES jsou v Polsku hodně oblíbené především proto, že je tam o něco více místa než třeba v Sasankách a ceny si drží.

Koukni sem

http://jachting.info/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=427&postdays=0&postorder=asc&start=0

Jinak za 20.000 € už bych šel do tohodle.

http://www.navikom.pl/html/viko27ds.htm

Upraveno uživatelem bobes
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prošel jsem tímto hledáním před 3 lety, hledání vhodného typu trvalo asi rok a těch km najetých bylo hodně. Nakonec jsem našel TES 678 a jsem spokojen. Bral bych i větší, ale je pak potíž s přepravou. Pokud tedy jako já to potřebuješ převážet. Jednorázově se to dá risknout. Ale šířka přes 2,5m je v dnešní době už problém a také váha kolem 3 tun už není jednoduché tahat. Můj TES váží asi 1500kg prázdný, bez motoru, připravený na dovolenou pak asi 1800-1900 kg. s vlekem tedy 2400-2500kg. To ještě můžou tahat některé dodávky a tereňáky. A šířku už mi párkrát kontrolovali, váhu taky.

Vím o dalších možnostech, kde TES 678 koupit, napiš na mail nebo tel 602537104. Ale pod 30000 PLN se asi nic solidního nenajde. Ta popularita je vysoká jak v polsku tak i v německu.

S/Y TES 678

Odkaz ke komentáři

Zdravim Bobeš a Bokál

Na Allegru nabízí 678 za 60t.zlatek nové. Mrkněte sem: https://ssl.aukro.cz/item577847100_tes_678_720_bt_nowy_okazja.html

Zarazilo mě jak píše Bobeš,že už ty 678 nevyráběj. Já jsem podle těch stránek pochopil,že udělaj jakoukoli z jmenovaných lodí.(Jestli to není nějaká levota.)

Bokál:ozvu se na mejl čágo TES

Odkaz ke komentáři

Mluvil jsem s panem Siwikem a Ochabem - konstruktér a šéf produkce v TES-YACHT, nadále se vyrábí jak typ 678BT tak prodloužený typ 720.

To prodloužení je pouze přidání "sukničky" jak tomu říkají oni z důvodu zvýšení výtlaku zadní části při velkém zatížení - dochézí pak k zanoření zrcadla asi 5cm s následkem tzv tahání vody - tedy nežádoucí víření, které ji zpomaluje. Moje vlastní zkušenost je taková, že k tomu dojde jen, když je opravdu přetížená - velký motor 10 koní/50kg, plno věcí v zadní bakistě a 5 dospělých v kokpitu. Když si jeden z posádky přejde na špičku, už se to vyváží.

Nevýhodou 720 cítky je, že je kormidlo už pod trupem a nedá se zcela zvednout, pouze do vodorovné polohy. (např na přepravu.) Ovšem vzniklé badenplato je plus.

Jinak jsem neslyšel, že by samotné lamináty trupu dělal někdo jiný než u konstruktéra TES-YACHT, dříve byly v rámci spolupráce asi do r 2002 lamináty vyráběny ve firmě JANMOR. A na kvalitně provedeném jaminátu záleží nejvíce. Jak je provedený nábytek je vidět na první pohled. U laminátu se to tak hned nemusí poznat.

S/Y TES 678

Odkaz ke komentáři

Zdravim Bobeš a Bokál

Na Allegru nabízí 678 za 60t.zlatek nové. Mrkněte sem: https://ssl.aukro.cz/item577847100_tes_678_720_bt_nowy_okazja.html

Zarazilo mě jak píše Bobeš,že už ty 678 nevyráběj. Já jsem podle těch stránek pochopil,že udělaj jakoukoli z jmenovaných lodí.(Jestli to není nějaká levota.)

Bokál:ozvu se na mejl čágo TES

To je slušná nabídka, hlavně zlotý má proti koruně dobrý kurz. Připočti si DPH 22 procent v polsku nebo 19 u nás. Pokud by měla tu výbavu o které píší v inzerátu je cena ještě lepší až podezřele. Nikde ale nemají napsáno, co je to za fi. Divné je, že nabízejí i Corvette 650, Antilu 22, 24 a Lagunu 730. Poptej se ně na polských jachařských fórech to je nejjednodušší způsob. Našel jsem ještě další čtyři výrobce Tes např. http://www.eurotech-jacht.pl/

Že mi nabízeli tu větší( dražší) se dá pochopit, protože prostě je to pro ně prostě výhodnější. Je vidět, že ale 678 vyrábějí dále. To vyklápění kormidla, jak píše Bokal je věc zásadní, protože např. při kotvení na pláži zádí to s tím listem pod lodí moc nejde. Taky mi přijde nepraktické to kormidelní kolo.

Jinak v loni byla trochu jiná situace. Nebyla krize, zlotý byl 7,50 Kč, ale zato Euro jsme kupovali v létě za 23,50 Kč. Lodě takhle na Aukru nebyly a když , tak za hrozné pálky.

Starou loď jsme měli 6m a byla prostě malá. Původně jsme chtěli Sasanku, Tes nebo něco podobného, ( což byl nárůst o nějakých 60-70 cm), pak Fobose 720 ale nakonec jsme šli do 7,5m a můžu ti říci, že je tak akorát. Byl to obrovský rozdíl přestat se v lodi plazit a začít tam chodit. Co se týče uspořádání kokpitu se mi kokpit v Tes líbí ze všech jmenovaných nejvíce a už vymýšlím jak okopíruji ty zadní sklápěcí růžky. Budou z nerezu a teakových prkének.

Upraveno uživatelem bobes
Odkaz ke komentáři

• 2 weeks later...
  • 5 months later...

Kupní smlouva může být v polském jazye, ale na SPS vyžadují, aby byla ověřená - totožnost a podpis prodávajícího např. u notáře.

Druhý nutný doklad je potvrzení o odhlášení z poského registru. Třetí je kopie průkazu o registraci v PL. Originál se tam musí odevzdat úřadu kde byla registovaná.

Ve smlouvě by mělo být jméno a dosavadní registrační číslo lodi v souladu s průkazem a výrobní číslo lodi (pokud existuje), čísla z motoru, adresa a r.č. prodávajícího a kupujícího atd.

Bez těchto dokladů to nelze přihlásit u nás.

V polském průkazu není váha lodě, ale výtlak. Ovšem v průkazu od naší SPS taky.

Pozor na kradené lodě, je možno se s nimi často setkat.

Pokud nesedí registrace s prodávajícím a jsou o tom pochybné historky tak pozor.

Hodně zdaru

Bokal

S/Y TES 678BT

Odkaz ke komentáři

To záleží na nosnosti lodě,

v průkazu je většinou uveden počet osob (osoba = asi 80kg)

ale kvůli vleku je lepší to zvážit ve stavu, jakém se bude vozit na silnici. (např. s motorem a výbavou?)

Moje plachetnice má asi 1500kg, ale sbalená na dovolenou 1700-1800. takže vlek mám na 2400 celkem včetně váhy vleku.

Proč do 750kg?

Odkaz ke komentáři

V inzerátech na plavidlech sem našel sailfis 18 říkal,že nemá jiné doklady než kupní smlouvu.A že muřekli,že to na přihlášení stačí.Že lod je z Holandska a tam registraci nepotřebuje

Je to možné, pokud nebyla registrovaná, tak není třeba odhlášení. Ale podle něčeho je dobré ji identifikovat. Ovšem, když je to malá lodička, tak třeba nepotřebuje ani u nás registrovat, záleží na velikosti motoru.

Je dobré se zeptat na SPS co požadují.

Odkaz ke komentáři

S řidičákem "B" se může tahat i přívěs nad 750kg, ale brzděný, jeho celková váha musí být ale menší než pohotovostní váha auta.

Např pokud má Oktavia poh. váhu 1200kg, pak mohu tahat vlek, který má celkovou do 1199 kg. Je tam ale podmínka, že celkový součet vah - celková auta a přívěsu dohromady nesmí být větší než 3500kg.

Např. Octavia celkem 1700+vlek 1200 - clk. 2900 je OK

TEdy ten 750kg bez brzdy bych za malým autem tak jako tak netahal. TEdy pokud to není jízda 20km šedesátkou.

Odkaz ke komentáři

no tak to jsem nevěděl.Dík za info.Mám transportera 1.9 TD.To není malý auto,to bych mohl táhnout i bez brzdy

Tak to jo, já myslel, že nějakou feldou. Tam bych se bál.

I kdyby to mělo pár kilo přes, tak Ti nikdo hlavu neutrhne. Snad jen bych se vyhnul rakušákům.

A co to má být za typ lodi? polské většinou znám.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...