Přejít na obsah
Plavidla.cz

oprava plexiskla

mirob12

Doporučené příspěvky

Plexi nesnáší pnutí. To může být způsobené nedostatečně pozvolným chladnutí po tvarování, upevněním do rámu, který má jiný tvar nežli vlastní plexi či přišroubováním bez vůle atd. Dále plexi vyniká vysokou tepelnou roztažností, která ještě komplikuje jeho dlouhodobě bezproblémovou napojitelnost na ostatní konstrukce, které mají tepelnou roztažnost jinou.

Plexi v domácích podmínkách sice lze při menších plochách natvarovat, ale s velkou pravděpodobností vznikne vnitřní pnutí, které se po čase projeví prasklinami. Správně má po rozehřátí na potřebnou teplotu a natvarování pozvolna chladnout mnoho hodin.

Pokud jde prasklina od šroubu, pak doporučuju jak píší ostatní. Ve směru praskliny těsně za jejím koncem vyvrtat malou dírku třeba 1mm. Vrtat pomalu a často vrták vyndávat, aby nedocházelo k utemování špon v díře a zahřátí. Může snadno dojít i k ulomení vrtáku jeho zapečením. Dále zvětšit díru pro upevňovací šroub, udělat pružné spojení. Zkontrolovat, jestli v místě připojení k palubě nedochází k její deformaci, která by se přenášela do spoje (třeba chozením okolo).

Je nezbytné eliminovat pokud možno všechny síly, které by na plexi v jeho umístění působily.

Teorii jsem vyslechl od profíka, když jsem si před pár lety vyráběl nový čelní štít. Většinu problémů mohu potvrdit z následné vlastní praxe. =D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• 3 weeks later...

Já jí kupuju u nás v Carbu v podnikový prodejně. Doporučuju koupit nejen lapovací (zelenou), ale i brusnou (hnědou) pastu.

Dělal jsem s tim celý okna. Nejdřív pásovou bruskou (cca 60 papír) strhnout vrstvu spálenou od sluníčka, pak postupně brousit až papírem 2000. Pak teprve brusnou pastu a nakonec lapovací pastu.

Papíry od 600 samozřejmě za mokra. Mezi každym krokem samozřejmě důkladně omýt. Totéž mezi kotouči s pastou. Kontaminoval by sis jemné brusivo předchozím hrubším.

Když budeš mít trpělivost, tak to vyleštíš do stavu nového.

Jinak prasklinu doporučuju zavařit z obou stran.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...