romanva Zveřejněno 29. Září 2015 Sdílet Zveřejněno 29. Září 2015 (upraveno) Měl bych trochu specifické otázky ohledně řazení. Mám problém, že mi jde strašně špatně vyřazovat do neutrálu. Po nějakých dotazech jsem se dopídil, že nemám zapojený spínač na desce řazení na motoru, který by měl odpojit zapalování a tím by se mělo dát lehce vyřadit. Když nemám elektronické zapalování, našel jsem ve schematech, že se tím spínačem vyzkratuje kladívko v rozdělovači. Napadá mě, jestli to pak nemůže střílet když se to zpět "odskratuje". Jestli si dobře pamatuju, tak jiskra přeskočí v okamžiku rozpojení kontaktů, takže při vyřazení vlastně přeskočí jiskra v nedefinované poloze kliky. Pak jsem si ještě všiml, že u některých motorů je na té desce ještě další píst který je paralelně k bovdenu od kniplu. K čemu to slouží? Nepomohlo by mi to třeba přesněji vymezit polohu neutrálu? U mé páky je ta poloha aretovaná dost lehce a po připojení bovdenů to moc určité není a musím se dost soustředit abych poznal, že je páka přesně v neutrálu. To určitě dobré není, protože můžou cvrnkat zuby v převodovce o sebe. Upraveno 29. Září 2015 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 29. Září 2015 Sdílet Odesláno 29. Září 2015 taky mi to občas blbne,ale je to vysokým volnoběhem.Ten spínač na řazení je blokace nastartování když je tam rychlost Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 29. Září 2015 Autor Sdílet Odesláno 29. Září 2015 (upraveno) No, ty spínače tam jsou dva - jeden je na odpojení zapalování při zvýšení tahu bovdenu, druhý je u mě na zamezení sepnutí čerpadla trimu při zpátečce. Třetí spínač mám v páce a ten blokuje starter pokud není neutrál.Volnoběh mám 600, ale třeba v situaci když potřebuju přibrzdit zpětným chodem a loď se ještě hýbe dopředu - tak není možné vyřadit zpátečku bez použití síly dokud se loď nezastaví a neodlehčí se tah vrtule. Pak to jde docela dobře. Zkoušel jsem to nasimulovat vypnutím zapalování na mžik a zpátečka okamžitě vyskočí, tak něco na tom myslím bude.Jestli se mýlím, tak mě opravte Upraveno 29. Září 2015 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 30. Září 2015 Sdílet Odesláno 30. Září 2015 Taky mě to zajímá. Dělá mi to to samý. Jenomže u mě je to zcela jistě mechanická záležitost, protože dřív mi to nedělalo. Dřív jsem hladce vyřadil dopředný i zpětný chod. Začalo to zlobit z ničeho nic. Prostě jsem najednou v komoře nemohl vyřadit. Teď to chce hrubou sílu a spíš držet páku, než "kvalt" vyskočí. Žádný přerušení zapalování tam nemam, ani jsem neměl. Volnoběh mívám kolem 800 ot./min. Chystam se rozhodit nohu a podívat se na to. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Září 2015 Sdílet Odesláno 30. Září 2015 No bez toho spínače to jde opravdu ztuha, funguje dobře také jsem jej po zakoupení své lodě měl odpojený ale bez něho je to opruz. Ten momentík kdy to odpojí zapalovaní je dostačující k vyřazení a na běhu motoru to není skoro vůbec poznat. Hledal jsem nějaké foto ale nemám až nafotím tak to sem hodím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 30. Září 2015 Autor Sdílet Odesláno 30. Září 2015 No, mě se právě to řešení líbí. Ono stačí když ten motor jakoby vynechá a ten okamžik při tahu na páku stačí aby to lehce vyskočilo. Když jsem měl malou vrtuli, tak to jakžtakž chodilo, ale s větším stoupáním to je hrozný - až mám strach o převody v páce nebo o bovden. A je to nepříjemný, protože občas, jak za to beru, tak mi tam skočí rovnou opačný chod a to čekám kdy mi převodovka nafackuje. Při běžné jízdě to až tak nevadí, prostě pomalu táhnu za páku a až loď zpomalí, tak to vyskočí, ale v komoře, nebo v přístavu to je fakt opruz.Anachy - ty máš taky obyč. rozdělovač nebo už s elektronikou? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 30. Září 2015 Sdílet Odesláno 30. Září 2015 O těchhle velkejch motorech vim prd, ale uz jsem několikrát mel poruchu na mechanickym prerusovaci a muzu spolehlive prohlásit, ze sance, ze nahodna jiskra nejak zasadne zasahne do chodu motoru, je miziva. Jednou jsem mel upadlej drat tak, ze mi to házelo jiskry prakticky nahodne podle vibraci motoru a dojel jsem s tim 1000km z Amsterdamu az domu.Když prijde jiskra v nevhodnou chvili (třeba v dolni uvrati), bud to nezapali vůbec (treba ze není co), nebo to nebude mit na chod prakticky zadnej vliv, protože to je v momentu minimalni komprese.Uz několikrát se mi povedlo splest 1-2-4-3 a 1-3-4-2 .... a motoru se prd stalo, normalne bezi na dva valce ;)Nepletu se, mas ted radovej 6ti valec? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Září 2015 Sdílet Odesláno 30. Září 2015 for romanva :Mám obyč rozdělovač ale místo kladívek mám elektronický snímač.for viky_cz :to ohledně 6 ti hrnce byl dotaz na mě :) pokud ano tak jo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 30. Září 2015 Autor Sdílet Odesláno 30. Září 2015 No výborně. Já to mám taky přestavěný z kladívek na Hall snímač, takže prosím tě Anachy - zapojený to máš jak?Originál to je myslím tak, že se spojí svorka od kladívka s ukostřením. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 30. Září 2015 Sdílet Odesláno 30. Září 2015 No výborně. Já to mám taky přestavěný z kladívek na Hall snímač, takže prosím tě Anachy - zapojený to máš jak?Originál to je myslím tak, že se spojí svorka od kladívka s ukostřením.Přesně tak, ve chvíly kdy řadíš neutrál se to ukostří, ale ještě se na to mrknu (bohužel už mám loď před barákem) a případně doplním popis. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jahoďák Odesláno 1. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 1. Říjen 2015 Ahoj, podělím se o své zkušenostimám VP - nohu 200. Žádný odpojovací zařízení zde nemám. A taky pokud je motor v tahu, třeba jen na volnoběh, tak mi jde hůře vyřadit. Je to dáno tím, že jsou kola v tahu. Co na to ale jsem zjistil docela pomáhá, je na velmi krátkou chvilku opravdu krátce jen tak "brnk" zvýšit otáčky a rovnou pak do neutrálu. Setrvačností šroubu se ten tah na chviličku sníží a neutrál pak skočí snáze.Mám v noze self adjusting cone clutch - "Silent shift" tedy jak my češi říkáme samostavný kužel spojky, takže při zařazení byť sebepomaleji to nejde přes zuby, prostě to zaskočí. Při zpátečce trochu drcnutí jak noha chce z vody ven a zasekne se na zajištění, ale dopředu uplně potichu - to je opřená o konzoli v transomu.Ale v tahu je to trochu samosvorný. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 1. Říjen 2015 Autor Sdílet Odesláno 1. Říjen 2015 (upraveno) No, jo - to mi dává smysl. To těžké vyřazení je způsobeno třením mezi zuby. Zapojím ten spínač a snad to bude dobré. Ještě by mě teda zajímalo co je ten "pístek" na desce řazení u některých motorů. Myslím tím tohle: http://www.ebay.ie/itm/813995A1-Mercruiser-Alpha-I-V6-V8-Throttle-Spring-Guide-350-Mag-/131605877912?hash=item1ea4525498 Upraveno 1. Říjen 2015 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 1. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 1. Říjen 2015 Že by něco od posilovače řízení ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 1. Říjen 2015 Autor Sdílet Odesláno 1. Říjen 2015 Ne ne, je to k řazení : http://www.ebay.com/itm/OEM-MERCRUISER-MARINE-THROTTLE-SHIFT-PLATE-BRACKET-ALPHA-ONE-1-1305199236-/331665671669?hash=item4d38d085f5&vxp=mtrMyslel jsem si, jestli to není něco aby to lépe určilo polohu neutrálu. Já mám polohu neutrálu dost málo aretovanou, tak jsem si myslel jestli by tohle náhodou nepomohlo. Ale nevím co to je Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
halis.nb Odesláno 1. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 1. Říjen 2015 určuje to polohu neutrálu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 2. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 No jestli to je se závitem uvnitř tak opravdu k vymezení vůle bowdenu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 2. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 Ne ne, je to k řazení : http://www.ebay.com/itm/OEM-MERCRUISER-MARINE-THROTTLE-SHIFT-PLATE-BRACKET-ALPHA-ONE-1-1305199236-/331665671669?hash=item4d38d085f5&vxp=mtrMyslel jsem si, jestli to není něco aby to lépe určilo polohu neutrálu. Já mám polohu neutrálu dost málo aretovanou, tak jsem si myslel jestli by tohle náhodou nepomohlo. Ale nevím co to jeNo ten černej nesmysl s pérama na stranách a s prohlubní proti čepu je k umístění odpojovače cívky při řazení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 2. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/11/11959/11959794_a83f8be2e27123dca0ecba902a0bf564/images/WP_20151002_11_39_39_Pro.jpg?ver=0 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 2. Říjen 2015 Autor Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 (upraveno) Tak ještě lépe - myslím tohle: http://www.ebay.com/itm/813995A1-Mercruiser-Alpha-I-V6-V8-Throttle-Spring-Guide-350-Mag-/131605877912?hash=item1ea4525498&vxp=mtr Jinak mám to samé řazení co Anachy i stím zámkem zpátečky. Máš tam zapojený i ten snímač Trimu? nebo to máš na noze? Mě se docela zamlouvá ten co se montuje na hadici hydrauliky. Zajímalo by mě jestli s tím jsou problémy nebo ne. Myslím tohle: http://www.ebay.com/itm/MERCRUISER-MERCURY-MARINE-TRIM-SENDER-INDICATOR-120-140-165hp-OEM-56046-/301754019740?hash=item4641f0ef9c&vxp=mtr Upraveno 2. Říjen 2015 uživatelem romanva Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Anachy Odesláno 2. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 Snimac mam na noze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 2. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 (upraveno) Koukam, že díky tomuhle vláknu pomalu zjišťuju co k čemu je. :D Ten zkratovač zapalování tam mam taky, jen jsem nevěděl k čemu to je. Zapojený to nebylo.Stejně tak snímač trimu. Taky tam byl, ale vyndal jsem ho. Byl kouslej. Sice jsem ho opravil, ale válí se v šuplíku. :)Pořád mi ale vrtá hlavou, jak je možný, že dřív to normálně vyřazovalo hladce i bez zkratování zapalování a najednou to přestalo jít. Upraveno 2. Říjen 2015 uživatelem Zdenda Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 2. Říjen 2015 Autor Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 Takže - jestli to určuje polohu neutrálu, tak by to asi mohlo být to co potřebuju. To má v sobě nějakou západku nebo pružiny? Asi to koupím a uvidím. Maximálně mi to bude na nic Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
romanva Odesláno 2. Říjen 2015 Autor Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 Zdendo, psal jsi, že máš volnoběh 800 - není třeba zrovna tohle příčinou? Já když měl nastavených 800, tak řazení teda zrovna nelahodilo mému uchu - bylo to takové tvrdé a přes zuby. Když jsem to snížil, tak je to podstatně lepší. Nemělo by to i u tvého motoru být míň? 800 je fajn u auta, kde rozepneš spojku. Tady bych čekal míň pokud to motor udrží. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Zdenda Odesláno 2. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 No já mam ten motor čerstvě po generálce. Všechno si to sedá a tim se to rozlaďuje. Po prvotnim seřízení to hladce drželo tušim 600ot./min., ale teď by ten chod byl moc trhavej. Jinak ale to řazení chodilo hladce i při otáčkách kolem 900 - 1000. Myslim si, že otáčkama to nebude. Mechanik mi říkal, že tu nohu rozhodíme a uvidíme. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 2. Říjen 2015 Sdílet Odesláno 2. Říjen 2015 Takže - jestli to určuje polohu neutrálu, tak by to asi mohlo být to co potřebuju. To má v sobě nějakou západku nebo pružiny? Asi to koupím a uvidím. Maximálně mi to bude na nicžádná západka tam není,jen pružina,která stále vytahuje strunu bowdenu ven a tím eliminuje vůle ve vlastním bowdenu.Před X lety se to nepoužívalo a je to zbytečné,pokud jsou bowdeny a řazení v dobrém stavu a nejsou opotřebené nad stanovenou míru.Aretace jednotlivých poloh řazení je pouze otázka neopotřebovaného mechanizmu řazení v řadící a plynové páce! Zde hledejte závadu a samozřejmně v dobrých a nijak nezadrhávajících bowdenech-zejména ten krátký jdoucí do Z-nohy.Jeho životnost při používání lodě na moři je pouze jen několik málo let,pak chce vyměnit!Mám je skladem. bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se