Přejít na obsah
Plavidla.cz

Z noha

Petr72

Doporučené příspěvky

• 2 years later...

proč po třech letech ? asi si mě s někým pleteš , ale to nevadí :) zajímá mě to , protože bych to rád věděl , ale byla noha v opravě , tak se štítek objevil a také řeším vrtuli. takže pokud někdo zná nějaký server kde se to dá najít budu rád

proč tě teprve po 3 letech zajímá poměr převodů?

bootcentrum

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

proč po třech letech ? asi si mě s někým pleteš , ale to nevadí :) zajímá mě to , protože bych to rád věděl , ale byla noha v opravě , tak se štítek objevil a také řeším vrtuli. takže pokud někdo zná nějaký server kde se to dá najít budu rád

bootcentrum

tak promiň,spletl jsem si tě s Petr72,který je na tomto vlákně před tebou a před 3 lety.

Ale můžeš mi ten štítek vyfotit a poslat na mail ale jinak je zajímavé,že se štítek objevil po opravě!! origo štítek je shora na noze za centrálním čepem-šroubem nebo 2 šrouby helmu řízení a je vidět na první pohled,ovšem pokud není sundaný nebo uhnilý díky korozi,což u takto staré Z-nohy není nic vyjímečného.Ale v originále má Z-noha ve spojení s 8V motorem převod 1:1,61.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

děkuji všem za pomoc. štítek vyfotím a pošlu - třeba něco objevíme :)

bootcentrum

tak promiň,spletl jsem si tě s Petr72,který je na tomto vlákně před tebou a před 3 lety.

Ale můžeš mi ten štítek vyfotit a poslat na mail ale jinak je zajímavé,že se štítek objevil po opravě!! origo štítek je shora na noze za centrálním čepem-šroubem nebo 2 šrouby helmu řízení a je vidět na první pohled,ovšem pokud není sundaný nebo uhnilý díky korozi,což u takto staré Z-nohy není nic vyjímečného.Ale v originále má Z-noha ve spojení s 8V motorem převod 1:1,61.

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

• 6 months later...

Zdravím chlapi, jsem naprostý začátečník co se týče Z náhonů a potřeboval bych poradit. Pokud jedu ve skluzu, člun se mi relativně dost nahýbá na levou stranu. Shodou okolností to byla jízda před vytažením lodě z vody, takže jsem na noze objevil nějakou "ploutvičku", která je mírně stočená doleva. Bývalý majitel mi řekl, že náklon je určitě způsoben touto ploutvičkou a že jí mam kleštěma narovnat, mně se úplně nezdá jako dobrý nápad jít na něco hrubou silou nebo jo?

Díky za radu.

viz. foto

IMG-20181208-111603.jpg

Odkaz ke komentáři

Hledal jsem jako blázen ze všech možných stran a nemůžu tam žádný šroub najít.

Vyvážení mě taky napadlo, ale přišlo mi divný, že téměř prázdná loď, pouze 100 litrů benzínu a 2 lidi, cca 200 Kg by dělalo takový náklon. Nehledě na to, že když si kolega stoupnul za mě vpravo, tak se ten náklon nějak extra nevyrovnal.

Nevím jestli až bude loď plná, 300 l benzínu 80 l vody, tak to díky zatížení bude lepší?

Odkaz ke komentáři

Šroubek na seřízení ploutvičky /povolit-seřídit a dotáhnout/ je shora antikavitační desky,je to imbus v "rozměrech a v ose té ploutvičky.Její natočení NEMA vliv na příčný náklon lodě,ten je možno upravit přemístěním např.AKU,nádrží a pod na druhou stranu anebo je lod -trub zkroucený a potom pomůžou pouze TRIMOVACI klapky,ale poze v kluzu.Co to máš za značku lodě,výrobce a typ?

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Ty "gumy " na konci antikavitační desky jsou origo VP a slouží proti vniknutí vody do motoru při zpětné vlně.

Jinak je to velmi kvalitní lod,která se jen tak nezroutí, jezdil jsem jich několik a se žádnou nebyl problém z bočním náklonem ani při výtlaku ani v kluzu.

Ptám se - jsou všechny nádrže v podélné ose člunu,tak jak je to u originálu,nebo nějaký kutil dal vše k jedné straně? I AKU jsou v origo 2x,každá na jedné straně od motoru.Když lod nepluje, je na vodě absolutně příčně rovně?

bootcentrum

Odkaz ke komentáři

Benzínová nádrž 300l je uprostřed pod kokpitem a nádrž na vodu (80l) se přiznám jsem ještě nehledal, ale loď je v původním, pěknym a originálním stavu, nevypadá, že by tam nějaký kutil něco vymýšlel jinak. Baterie jsou taky každá na jedné straně.

Benzínu tam bylo tak 100 l, nádrž na vodu prázdná a jinak v lodi nebylo skoro nic, co by mělo nějakou váhu. Když jsme jeli na lodi ve čtyřech lidech, tak jsem si náklonu nevšiml.

Když stála v maríně, byla rovně, nevšiml jsem si, že by byla nakloněná.

Uvidim v dubnu, až jí dám na vodu s plnou nádrží benzínu i vody, co to bude dělat.

Odkaz ke komentáři

• 3 months later...

Ahoj, tak jsem na radu bootcentra, vyměnil pravotočivou vrtuli za levotočivou a náklon zmizel. Ještě musim doválčit s tou ploutvičkou, protože když pustim cca v 35km/h volant, tak mi loď docela zprudka zatáčí doleva.

Nejdřív jsem dal vrtuli 14 x 17, loď šla hezky do skluzu, ale na 4000ot jela asi 38km/h a na plný plyn letěli otáčky někam přes 5000 a rychlost nějak extra už nerostla.

Dal jsem teda 14,5 x 19, loď jde stále rychle do skluzu (typuju do 8 sekund), při 4000 otáčkách jedu cca 48km/h, při 4600 to jelo asi 56km/h, ale na plný plyn by to furt točilo přes 5000... asi by to chtělo ještě vetší stoupání nebo ukazuje blbě otáčkoměr.. už nevim.

(Rychlosti beru podle GPS)

Odkaz ke komentáři