Přejít na obsah
Plavidla.cz

Ocel, nebo laminat

tomas80

Doporučené příspěvky

Tak kuci. Bohuzel se nam uz leto blizi ke svemu zaveru a tak tu mam dalsi tema na dlouhe zimni vecery :). Resila se tu lod vhodna na nase reky, ale mam pocit, ze se tu zatim moc neresil material trupu. Tedy ciste toreticky. Kdybych chtel lod na nase toky, kterou bych chtel obyvat ve vetsi mire, respektive s vetsim pohodlim a komfortem a zaroven cestovat po nasich tocich. Predpokladam, ze lod by byla asi vetsinu roku na vode. Pokud by se mi nepodarilo sehnat nejake rozumne vytazeni na zimu, tak by byla na vode celej rok. Nyni neberu v uvahu to, ze samozrejme bych pri cestovani skoncil nekde pred Slapama, protoze bych se uz nevesel na vlek jak vahove, tak dylkove.

Ale nyni tedy konecne o co mi jde.

Jakej material trupu je podle vas nejvhodnejsi??

Ja to vidim nasledovne:

Drevo bych vyloucil ihned, to je podle mne blbost pro takovouto lod.

Takze nyni je uz, pokud nebudu pocitat specialni slitiny, na vyber ocel, nebo laminat.

Ocelovka je podle mne odolnejsi a mene nachylna na zachazeni. Pokud s ni najedu nekde na brehu na kamen, samozrejmne ne v plne rychlosti, tak si akorat odru barvu, ale nic zasadniho se nedeje. Podle mne v zime i kdyz kolem ni zamrzne voda, tak to take neni zasadni problem. Pripadna oprava trupu je jednodussi nez u laminatu, vyvareni atd....

No a u laminatu. Rok vyroby bych videl kolem 1980, coz jeste predpokladam, ze se delal kvalitni a nesizenej laminat na lodich. Nicmene bych trup videl jako mene odolny, proti pripadnemu stretu s pobrezim, vetsi problem opravy pri pripadnem defektu spodni casti lode ( laminace atd..), zimni stani na vode asi taky nebude laminatu delat nejlepe a asi to nejdulezitejsi, strach z osmozy, ktera kdyz se objevi, tak je oprava velmi nakladna.

Toto mne zatim tak nejak v rychlosti napadlo, ale jelikoz vim, ze zde jsou lide, kteri maji zkusenosti s vetsima lodema, tak bych rad pozadal i o vase postrehy a zkusenosti.

Predem diky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

hlinik je blbost-kdyz pominu cenu tak problem s praskanim svaru a taky si nedovedu dost dobre predstavit pripadnou nouzovou opravu-svarecku a kus plechu najdeš na kazdem rohu což o stridavem TIGu a flasce argonu se rici neda-za me jedine ocelovku a pak spis ten laminat-ale jiny nazor nikomu nevnucuju

kamarad ma hlinikoveho AMURa-pametnici vedí o co jde- a kazdy rok neco opravuje

Upraveno uživatelem packa
Odkaz ke komentáři

Ten hlinik, co se praskani svaru tyce nevim jak to vypada, samozrejme nesmirnou vyhodou je ze lod v podstate nezrezne, myslim prirozenou cestou. Nicmene samozrejme se delaj i takovehle lode z hliniku, ale uprimne z tisice inzeratu sem zatim narazil jen na jednu, takze tam vyber neni v podstate zadnej.
Odkaz ke komentáři

No za mne by bylo rozhodování pokud bych kotvil na Labi jednoznačné - ocel, ale jelikož kotvím na Vltavě a byl bych jen mezi Orlíkem a Slapama zavřený, tak bohužel laminát a ještě limitován rozměry :( . Vybráno bych měl i v tom laminátu jen mít nějakou korunu navíc :)
Odkaz ke komentáři

• 7 months later...
Já tedy vždy řídil obytné lodě a co si nechá líbit ocel to asi nic jiného nepřekoná. Letos řeka Morava přes noc 20 cm dolu a loď stála na kamenech. S laminátem bych tolik klidný asi nebyl

když neumíš kotvit a loď není tvoje, tak je kotvení na šutrech zívačka. prohlodaná barva a následná koroze bude trápit někoho jinýho.

Odkaz ke komentáři

• 8 years later...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...