Přejít na obsah
Plavidla.cz

Repase motoru - Evinrude speedtwin 28hp

Doporučené příspěvky

Zdravím, dal jsem se do celkové repase výše zmíněného motoru. V tuto chvíli řeším jednu věc. Lakování motoru. Jaká je ideální strategie na lakování motoru? Nevím, čím motor stříkat/natírat. předpokládám, že více vrstev. Nějakej základ antikorozní - pryskyřice? Pak asi základovka epoxidová? Pak nějaká barva a nakonec asi nějaký ochraný lak, ne?

BTW, pokud by někdo měl řídící páku k tomuto motoru rád bych ji odkoupil.

Pokud s tím máte někdo zkušenost, prosím o rady. díky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

o lakování závěšáku jsem se dost zajímal, protože jsem chtěl taky přelakovat hlavně nohu a držák motoru.

Našel jsem různý diskuze, všichni na to mimo EU cpou základní plnič s obsahem "Zinc-chromate", který je ale v EU zakázaný, protože se přišlo na to, že je 6 mocný chrom karcinogenní.

Takže u nás připadá v úvahu spíš nějaký zinkový plnič + vrch (vrchní barvy na outboard motory se normálně prodávají ve spreji i ve firemních barvách). Jde koupit třeba ta šedivá metalíza Yamaha a podobně.

Nejhorší je to rozebrat a očistit od původní barvy a bílýho hliníkovýho květu. S "bracketem" na kterým motor visí mě z práškový lakovny vyprovodili s tím, že bych to musel rozebrat úplně do mrtě na prvočinitele. Nejdřív jsem musel sundat štítek, alespoň mi to tedy vzali chemií, která sežrala zbytky barvy. Hliníkový květ jsem sundal sám. Nahrubo smirkem, v nedostupných místech odlitku dlátem a potom jsem to štětcem celé omýval 30% roztokem horkýho hydroxidu sodnýho. To povrch perfektně vyčistí !

Já, protože mám ke sprejovým barvám trošku odpor (většinou mě zklamaly kvůli nízké odolnosti vyplývající asi z tenké vrstvy). Koupil jsem si tedy synťák na hliník, černý lesklý a celý držák a nohu jsem natřel "štětcolakem". Tři silné vrstvy bez ředění v intervalech dle návodu.

Barva se slila a nevypadá to špatně. Doufám, že to vydrží :-)

Pokud chceš motor repasovat vyloženě jako leštěnku, tak se stříkání nějakou tou spešl barvou asi nevyhneš.

Odkaz ke komentáři

Rozebrat do posledního šroubku, nechat otryskat (podle mé zkušenosti je to lepší pískem, než kuličkami),před tryskáním precizně zadeklovat a ochránit všechny vstupy do vnitřku nohy a závity, jako základ jsem používal takovou světle zelenou barvu (spíše vodu) na pozink a hliník, název už nevím, myslím že se už nevyrábí kvůli ekologii, pak stříkání polyuretanovou barvou pro agresivní prostředí, ve vodě celou sezonu 5 let a v pohodě.

Edit: Polyuretan byl nejprve základ pak vrchní......

Upraveno uživatelem mirzik
Odkaz ke komentáři

Tak nakonec jdu cestou příjemnou :-)...prásková lakovna. Antikorozní základ zinkem a zapečeme v troubě polyesterovou barvu dle RALkovníku :-)....uvidíme, jak bude vypadat výsledek po pár letech, ale ted vypadá dobře. Pošlu fotku, jak vypadá část lakované nohy.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...