Přejít na obsah
Plavidla.cz

Solarni panel

Saxana

Doporučené příspěvky

• 3 years later...

Ahoj kluci, aby to tady na fóru neumřelo na konci naší plavební sezóny, tak sem přispěji se svým plánem na zimu a pokud máte s tím nějáké osobní zkušenosti budu rád, když mi napíšete svůj názor, radu nebo doporučení. Mám malou plachetku a v ní gelovou baterku 105Ah, která mi letos odešla, 50W solární panel a PWM regulátor a napájím hlavně kompresorovou lednici 60W a sonar. Musím pořídit tedy novou baterii, nebudu kupovat gelovou kvůli ceně, ale dám tam trakční. Rozhoduji se mezi 1OOAh-duracell-marine-caravan a nebo 140Ah Varta. Ta 100Ah by mi vyhovovala rozměrově, ta 140Ah je sice velká, ale zase větší zásoba energie. Přikoupím ještě jeden 50W panel, tím budu mít celkem 100W ze soláru. Koupím i nový MPPT regulátor, který získá až o 30% více ze solárního panelu než PWM regulátor.:

https://www.mulac.cz/fotovoltaika/solarni-regulatory/smart-solar-mppt-7510-solarni-regulator-1224v-10a-75v-s.htm

Výhoda tohoto regulátoru je, že má modrozub a na mobilu pak můžete sledovat napětí bateríí, panelů, nabíjecí proud a další parametry. Je možné prohlížet historii dodané a odebrané energie.

Když jsem v maríně, napájím lednici z břehové přípojky. Na akumulátor jedu, že někde přespím max 2 noci. Myslíte, že by mohla stačit ta 100Ah baterie? Lednici mám zapnutou cca 18hod denně, na noc vypínám. Někde jsem se dočetl, že 1/3 z toho času je sepnutý kompresor, to znamená že by lednice spotřebovala (6hodx 60W) cca 360Wh/den. Vím, že záleží na slunci kolik panel dá nebo ne. Jakou máte vy konfiguraci baterie, panel, regulátor, spotřebič a jak jste spokojený.... Vím, že je to vše individuální a záleží na mnoha okolnostech a parametrech... ale ležím teď z vyhozenou ploténkou a mám více času vymýšlet co vše musím na lodičce udělat než začne nová sezona. Ahoj Milda

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• 2 years later...

Zdravím Všechny zde na fóru .

Chci se zeptat ohledně soláru ,nebudu zakládat nové vlákno když už tu jedno je.

Dotaz směřuji na Silvera který psal ve vláknu "baterie" o tom že má namontovany flexi panel na bimini ,chci se zeptat jakým způsobem máš ten panel připevněny ,druky? ,kapsy ? ,Nebo pomocí silných neomagnetu. Předem děkuji za odpověď .

Odkaz ke komentáři

Zdravím Všechny zde na fóru .

Chci se zeptat ohledně soláru ,nebudu zakládat nové vlákno když už tu jedno je.

Dotaz směřuji na Silvera který psal ve vláknu "baterie" o tom že má namontovany flexi panel na bimini ,chci se zeptat jakým způsobem máš ten panel připevněny ,druky? ,kapsy ? ,Nebo pomocí silných neomagnetu. Předem děkuji za odpověď .

Flexibilny panel som prichytil pomocou LOXX zamkov. Panel sa da v pripade potreby odopnut.

https://www.boatdiesel.sk/obchod/palubne-vybavenie/spojovaci-material/loxx-zakladna-zamku-na-textilie-poniklovana-detail

https://www.boatdiesel.sk/obchod/palubne-vybavenie/spojovaci-material/loxx-spojka-na-plachtu-samicka-mala-hlava-poniklovana-detail

6 kusov na 1 panel. Pod zakladnu LOXX som este vložil pre istotu tenke gumene tesnenie z vodarenskych potrieb aby to nahodou pri silnom dazdi nepretekalo. Odskusane, ani kvapka.

Odkaz ke komentáři