Pedro_cz Zveřejněno 16. Červenec 2015 Sdílet Zveřejněno 16. Červenec 2015 Potřeboval bych radu od někoho zkušenějšího - jak je to s označením délky nohy u přívěsných motorů? Krátká noha by obecně měla mít 15" tj.cca 381mm, dlouhá noha 20" tj.cca 508mm a pak se mají dělat i XL a XXL nohy o délkách 25" a 30".Způsob měření je také jasný: od vršku zrcadla po spodek kavitační desky.Nicméně jsou i jiné délky a jejich označení? Mám tu dva shodné motory Mercury, kdy jeden má při změření dlouhou nohu, ale druhý má nohu o délce cca 44cm. Jak se tato délka označuje a k čemu (pro jaké čluny) je tahle "střední" noha? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Červenec 2015 Sdílet Odesláno 16. Červenec 2015 Nevim jiste, ale spis bych ho povazoval za motor s kratkou nohou, protože když je noha o par cm kratsi nez je zrcadlo, dela to dost problémy, delší tolik nevadi, u tezsi lode je to spis dobře, min to kavituje. Napada mne, jestli to nemůže bejt "bigfoot" verze kratky nohy, prave na tezky lode a nižší rychlosti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 16. Červenec 2015 Sdílet Odesláno 16. Červenec 2015 Potřeboval bych radu od někoho zkušenějšího - jak je to s označením délky nohy u přívěsných motorů? Krátká noha by obecně měla mít 15" tj.cca 381mm, dlouhá noha 20" tj.cca 508mm a pak se mají dělat i XL a XXL nohy o délkách 25" a 30".Způsob měření je také jasný: od vršku zrcadla po spodek kavitační desky.Nicméně jsou i jiné délky a jejich označení? Mám tu dva shodné motory Mercury, kdy jeden má při změření dlouhou nohu, ale druhý má nohu o délce cca 44cm. Jak se tato délka označuje a k čemu (pro jaké čluny) je tahle "střední" noha?Trošku v tom i ostatní plavete.Ty zmíněné délky platí pro výrobce lodí a udávají výšku zrcadla nikoliv motoru jak uvádíš od zrcadla po antikavitační desku! Výrobce motoru musí vědět v pro jaký typ zrcadla je ten a onen motor vyroběn,musí znát jeho chování a proto pro běžná použití je antikavitační deska běžně 2 až 4 cm pode dnem-kýlem lodě. bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 16. Červenec 2015 Autor Sdílet Odesláno 16. Červenec 2015 Promiň, ale nerozumím. Chápu princip - dostat antikavitační desku lehce pod kýl. Nicméně pokud se uvádí délka nohy a u jedné mi to přesně sedí a u druhé to nesedí (je to +/- na půl cestě mezi uváděnými hodnotami pro krátkou a dlouhou nohou), tak jak to chápat? Pokud by byly obě nohy o těch řekněme 5 cm delší než uváděná hodnota, tak je mi to jasné, ale když jedna je a druhá není, tak je mi to divné a hledám vysvětlení. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 16. Červenec 2015 Sdílet Odesláno 16. Červenec 2015 Bootcentrum říká, ze si to kazdej výrobce dela po svým podle toho jak se mu to hodi a jak se ten motor chova ve vode.Ale ver tomu, ze ani tuhle "polokratkou" nohu nemuzes dat na clun kterej je stavenej na dlouhou nohu. To pak ten motor jakz takz funguje do 5km/h a pak uz jenom vari vodu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Bootcentrum Odesláno 17. Červenec 2015 Sdílet Odesláno 17. Červenec 2015 Promiň, ale nerozumím. Chápu princip - dostat antikavitační desku lehce pod kýl. Nicméně pokud se uvádí délka nohy a u jedné mi to přesně sedí a u druhé to nesedí (je to +/- na půl cestě mezi uváděnými hodnotami pro krátkou a dlouhou nohou), tak jak to chápat? Pokud by byly obě nohy o těch řekněme 5 cm delší než uváděná hodnota, tak je mi to jasné, ale když jedna je a druhá není, tak je mi to divné a hledám vysvětlení.Když nerozumiš tomu co jsem psal posledně,tak ti doporučuji obrátit se na výrobce toho konkrétniho motoru,at ti laskavě vysvětli,proč ta noha je zrovna takové délky. bootcentrum Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 17. Červenec 2015 Autor Sdílet Odesláno 17. Červenec 2015 Jinými slovy: Pokud vezmu různé typy motorů s jednou specifikací délky nohy (krátká/dlouhá atd.), tak každý bude mít nohu reálně při změření jinak (samozřejmě v nějakém přiměřeném rozsahu) dlouhou? A co je mi nejdivnější - identický typ motoru může mít umístění kavitační desky a vrtule pode dnem člunu odlišné v závislosti na tom, jestli má člun zrcadlo nižší pro krátkou nebo vyšší pro dlouhou nohu?Přičemž celé je to z toho důvodu, aby se člun (předpokládám nějaký hypotetický, když každý má jinou konstrukci, tvar, délku, váhu, kýl atd.) choval s daným motorem nějak standardně? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
viky_cz Odesláno 17. Červenec 2015 Sdílet Odesláno 17. Červenec 2015 Jak ti antikavitacni deska vyjde nad kyl, mas nohu moc kratkou a nepojede to. Bavime se o clunu s kylem az po zrcadlo samozrejme.Jsou motory, na ktery se dela pro stejnou delku zrcadla jiny delky nohy podle urceni na rychlost nebo tah. Ale ja osobne bych to moc nezkoumal a resil jak motor jede na konkretni lodi a ne kolik cm ma ktera soucastka. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 17. Červenec 2015 Autor Sdílet Odesláno 17. Červenec 2015 Jasně, umístění kavitační desky nebo dokonce vrtule za zrcadlo z důvodu krátké nohy neřešme.To, že má vliv hloubka umístění pode dnem na chování z hlediska dosažitelné rychlosti nebo naopak tlačné síly, s tím bych taky neměl problém. Ale právě k tomu hledám informace a řekněme teorii.Když to vztáhnu zpět k těm dvěma motorům: U jednoho budu mít kavitační desku navazující na dno, u druhého cca 6cm pode dnem a zajímá mě, proč je to tak u jinak identických motorů udělané. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Sullaco Odesláno 17. Červenec 2015 Sdílet Odesláno 17. Červenec 2015 Mercury to má u svých 4 až 6HP takto http://hp-detailing.rajce.idnes.cz/nastenka#m.jpg Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pedro_cz Odesláno 20. Červenec 2015 Autor Sdílet Odesláno 20. Červenec 2015 Díky, zajímavé. U délek v té specifikaci by sedělo, že u spárované nohy a zrcadla bude umístění pode dnem stejné. Když jsem to šel znovu změřit, tak u té mé krátké nohy to sedí s Tvou specifikací 435mm, ale ta dlouhá je jen 51cm a ne těch uváděných 562mm... Ty moje motory jsou ale s největší pravděpodobností starší řada, tak tam možná byly i ještě nějaké jiné varianty. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se