Přejít na obsah
Plavidla.cz

Spouštěcí kolečka samo-domo, výroba

Doporučené příspěvky

Už mě otravovalo se rvát se člunem od auta k vodě, po koupi 15HP motoru který má 50kg jsem si na podzim hnul se zády, takže padlo finální řešení - spouštěcí kolečka.

Koupi jsem zamítl okamžitě po zjištění, že stojí 3000kč základní, kolem 3600kč a více ty o něco lépe vypadající, přesto na první pohled dost chatrné.

Po návrzích ve 3D, po 3 variantách vyrobených ze dřeva jsem dosáhl pro mě ideálního tvaru a rozměrů viz fotky v odkaze.

Stručně - vše je z nerezu 1.4301, kolečka jsou dušová s celoplastovým diskem - plavou. Jakly mají tloušťku 2mm a naprosto perfektně do sebe pasují. Mechanismus s "vyklápěním" jsem zavrhnul po pokusech - málo místa kolem motoru. Rozhodl jsem se pro následující - kola se nasunou do jaklů a dojede se do vody, ve vodě se kola vytlačí z jaklu a vyplavou na hladinu. Potom se původně levé zapíchne do pravého držáku a naopak. Kola mi na mém Pezalu 320 Al nepřekáží ani 15HP 4T Parsunu.

Ukázka jízdy (zatím jen na zahradě) v přiloženém videu.

FOTO: Proklikejte celé album http://rimmerak-freewind.rajce.idnes.cz/Spousteci_kolecka_clunu#IMG_20150421_193154.jpg

VIDEO:

Upraveno uživatelem Rimmerak
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já to sklápění měl i vymodelovaný ve 3D, měl jsem i 2 modely ze dřeva, ale mám úzký prostor zádě a ta 15ka motor je hodně veliká a vadily by mi při zatáčení. Takhle jak je tam mám teď tam nevadí - až pojedu na vodu, tak udělám lepší video, kde bude vidět krom jízdy na kolech i jízda na vodě s kolečky vzhůru nohama. Tedy kolama :-)
Odkaz ke komentáři

Ahoj ! Původně jsem je taky chtěl zalomit pod člun, ale musely by být o něco delší, tzn při poloze nahoře by byly výše a už by vadily motoru. Já mám podle mě lehčí člun než ty, snad se mi to nebude bořit moc :-) člun má 55kg a motor 49.
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...